NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Slivnički junaci

Od srpskih autora koji su se bavili Majskim prevratom najodređeniju ocenu pisanja strane štampe o Srbiji dao je književnik Dragiša Vasić (1885-1945)

      Što se strane štampe tiče, osudila je ona i žestoko napala čin od 29. maja skoro jednodušno. Po njoj, i u glavnom, izvršioci njegovi jesu nezadovoljnici iz redova uvređenih od prošloga režima, kao: ađutanti oterani iz dvora, maršali izgnati u granične krajeve, neavanzovani i nedekorisani oficiri, kojima je lični interes bio preči od svega. I tada je atentat ŕ la serbe, u Srbiji “kutiji za iznenađenja”, poslužio obilato za izvor svakovrsnih podsmeha, oštre osude kao i pretnje, koju su neprijatelji Srbijini naročito i neuzdržano izlivali. “Pretorijanci rimski, pronuncijamentaši španski, strelci ruski i janičari turski nisu ništa prema beogradskim patriotama!” - pisali su jedni. “Evropa se jako varala”, pisali su drugi, “kad je držala da je Srbija odmakla u civilizaciji od Turaka i Arnauta”. A Temps, u svome uvodniku, pisao je: “Slivnički ‘junaci’ našli su da traže revanša i peru sram sa svoga oružja nad ljudima i ženama, koji spavaju u svojim krevetima!” U jednoj prilici, posle događaja, Presanse je pominjao Srbe iza Cigana i Jevreja, tvrdeći tada: da je to narodnost koja ničega i nikoga nema u Turskoj i koja više ne sme da zaslužuje nikakve pažnje niti obzire evropske. U očima ove štampe, Srbija i njena vojska kompromitovani su za uvek, pred Evropom kao i celim svetom, i u slučaju bilo kakve opasnosti njezine egzistencije niko neće ni pomisliti da prstom mrdne u njenu odbranu. Delo izvršeno 29. maja, i po njegovom načinu, bilo je i ostaje nedostojno vladaocu na vernost zakletih oficira, pa ih zato treba i suditi kao proste zločince, a sa Srbijom, dok to ne bude učinjeno, prekinuti diplomatske odnose.
      
       (DRAGIŠA VASIĆ, Devetsto treća (Majski prevrat). Prilozi za istoriju Srbije od 8. jula 1900. do 17. januara 1907, Beograd 1925, str. 128-129.)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu