NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

“Žensko pero” Jelice Zupanc

      
       Književna nagrada “Žensko pero”, koju dodeljuje ženski list “Bazar”, za 2002. godinu pripala je dramskom piscu Jelici Zupanc za njen prozni prvenac “Kafkine adrese”, objavljen u izdanju “Čigoja štampe”.
       U obrazloženju žirija - kojim je predsedavala Madlena Cepter, a u kojem su još bili Snežana Lukić-Pavlović, Radovan Popović, Rajko Lukač i Nenad Šaponja - ističe se složena struktura i precizna dramaturgija “Kafkinih adresa”, čije su junakinje, kroz ovaj romaneskni prozor, postale autentičan svedok i našeg vremena.
       “Pisana iz specifičnih uglova toka svesti i kraja veka, ova knjiga pokušava da u jednom pogledu iz daljine, iz Praga, ispriča ličnu priču svoje junakinje”, kaže se, između ostalog, u obrazloženju žirija.
       Autorka ima razloga za zadovoljstvo, pošto nagradu dobija za svoj prvi roman, a što i sama priznaje: “Sa trideset godina iskustva u oblasti dramskog pisanja za pozorište, televiziju i radio, sa petnaest drama, nisam još uvek sigurna da poznajem sve tajne tog zanata. Zato je ova književna nagrada za prozu dodeljena mom prvom romanu, uz obrazloženje ovako uglednog žirija, za mene pravo iznenađenje. Zaista je nisam očekivala.”
       Na konkurs je pristiglo sedamdeset pet knjiga, romana i zbirki priča, objavljenih protekle godine, a čiji autori su - žene.
       U najuži izbor, pored “Kafkinih adresa”, ušli su još romani “Ubistvo u Akademiji nauka” Mirjane Đurđević i “Happdž end” Mirjane Bobić-Mojsilović i knjiga pripovedaka “Zrno zrnu” Mirjane Pavlović.
       Autorki nagrađenog dela pripala je povelja lista “Politika Bazar”, 3 000 evra (u dinarskoj protivvrednosti), dar Fonda “Madlena Zepter”, i Zlatno naliv-pero iz kolekcije “Filip Zepter”.
      
       J. J.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu