NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Podneću krivičnu prijavu protiv Dinkića

Nemam dokaza da je Dinkić štedeo u Dafiment banci

      Nestvarno deluje podatak da je tokom poslednje tri godine Narodna banka Jugoslavije (to je sada slučaj sa Narodnom bankom Srbije), bila jedina centralna banka u svetu bez kolektivnog organa upravljanja. Ta banka nema ni Savet Narodne banke niti svoj Upravni i Nadzorni odbor.
       Posle oktobarskih događaja 2000. godine, prvo nelegalno i nelegitimno, a zatim kroz izmene i dopune Zakona o Narodnoj banci Jugoslavije od 29. decembra 2000. godine, sve poslove ovih organa preuzeo je i obavljao isključivo guverner Narodne banke. Iz te činjenice je jasno da su upravljanje i rukovođenje NBJ, kao i celokupna vlast nad nacionalnom valutom, koncentrisani i prepušteni jednom jedinom čoveku, što je nezapamćen slučaj u istoriji NBJ i centralnog bankarstva u svetu.
       Koliko je ta situacija apsurdna i neprimerena sadašnjem vremenu, pokazuju sledeći slučajevi. Na primer, kada Evropska centralna banka (ECB) donosi odluku o primarnoj kamatnoj stopi, ili tu stopu pomera naviše ili naniže za samo 0,25 odsto, odluku o tome donosi savet ECB u sastavu proširenom sa svim guvernerima nacionalnih banaka država u kojima je evro zajednička valuta. Isti je slučaj i sa Federalnim rezervama SAD. Pored članova Saveta guvernera FED, na sednicama gde se odlučuje o povećanju ili smanjenju primarne kamatne stope učestvuju, i o tome odlučuju, i direktori svih dvanaest emisionih banaka SAD koje su u sastavu centralne banke ove države.
       Suprotno navedenim primerima, sadašnji guverner NBJ odnosno Srbije, isključivo sam donosi odluke o eskontnoj stopi i drugim kamatnim stopama, sam donosi finansijski plan NB i odluke o trošenju više (desetina) milijardi dinara bez ičije kontrole, pa čak sam donosi i odluku o imenovanju viceguvernera i svih rukovodećih organa, kao i o usvajanju završnog računa NB. Po sopstvenom nahođenju ista osoba donosi odluke o osnivanju poslovnih domaćih i stranih banaka gde među osnivačima i akcionarima ima i of šor kompanija sa Kajmanskih ostrva, ostrva Man i drugih egzotičnih ostrva. Poznato je da of šor kompanije ne mogu biti akcionari u evropskim i drugim bankama u svetu zbog toga što nisu obavezne da vode knjigovodstvo niti se zna ko su njihovi vlasnici, pa ih to čini pogodnim za pranje novca, kao i za obavljanje mnogih drugih nedozvoljenih i špekulativnih poslova. Neshvatljivo je da guverner samovoljno oduzima dozvole za rad banaka, stavlja pod stečaj i vrši likvidaciju poslovnih banaka uz ogromne i nepotrebne štete po državu i narod. Van pameti je da ne priznaje i ne sprovodi odluke najviših sudskih i državnih institucija, koje se odnose na NB.
       Našoj javnosti je dobro poznato na kakav način je sadašnji prvi čovek NBJ došao na taj položaj. Važno je napomenuti da se ovakav način izbora budućeg guvernera NBS nikad više ne ponovi. Ovo naročito stoga što sadašnji guverner nije ispunjavao nijedan uslov za izbor na tu funkciju, a praksa je potvrdila da on nije bio ni pripremljen za obavljanje te funkcije, bez ijednog dana prakse u domaćim i međunarodnim bankarsko-finansijskim organizacijama ili u privredi. Kao asistent Ekonomskog fakulteta (“tek” oko 15 godina), izgleda da sadašnji guverner NB poseduje i skromne intelektualne sposobnosti. Nesumnjivo je zbog svega toga potražio “kompenzaciju” u ostrašćenim političkim javnim nastupima i neprimerenim mu izbornim kampanjama, u javnim (dis)kvalifikacijama vlada, državnih funkcionera, sudija i najviših sudskih institucija.
       I najnoviji primer iznošenja grube neistine i klevete u intervjuu NIN-u br. 2735 od 29. maja 2003. godine da je gospođa Dafina Milanović bila moja sekretarica, pokazuje na koji moralni i intelektualni nivo se g. Dinkić srozao. Ostaje mi nejasno, a verujem i našoj javnosti, zašto se sa toliko ostrašćenosti
       g. Dinkić okomio na mene, tim pre što je njemu, kao i meni, dobro poznato da se nikad nismo sreli i upoznali. Ako je razlog tome njegovo verovanje da posedujem kopije više desetina njegovih ugovora o “štednji” kod “Dafiment banke”, ovim putem uveravam njega i javnost da ja takve ugovore ne posedujem i nije mi poznato da li je neko drugi u posedu tih ugovora. Zbog nezakonitosti u radu NBJ i javno izrečenih kleveta na račun mnoštva ljudi, protiv njega su podnete krivične prijave po kojima se vode sudski postupci, a nakon njegovog intervjua u NIN-u rešio sam da i sam podnesem krivičnu prijavu protiv njega.
      
Dafina me nije spomenula

Gospodine Staniću, vi dakle tvrdite da sa Dafinom Milanović niste imali nikakvu bankarsku saradnju?
       - Da. Dafinu Milanović sam prvi put video u oktobru mesecu 1992. godine na potpisivanju Protokola grada Beograda i “Dafiment banke” o kreditu od 10 miliona za izgradnju železničke stanice “Vukov spomenik”.
       Ranije sa njom niste imali nikakve veze?
       - Nikad, u smislu bilo kakvog odnosa. Prvi put sam je sreo i upoznao sredinom sedamdesetih godina kao službenicu Saveza ekonomista Srbije gde sam ja bio član Predsedništva. Nisam sa njom imao nikakvu ni bankarsku ni poslovnu saradnju ni lični kontakt, ni bilo kakvu komunikaciju.
       Imate li saznanja da je tu banku izmislio neko drugi, a ne ona?
       - Ne. To su, mislim, vrlo sračunate špekulacije. Nagađanja i špekulisanja sa umišljajem.
       A otkud da ona vas spominje u istrazi?
       - To je vrlo zanimljivo. Ona mene uopšte ne spominje, niti je ikada mene pomenula nego to rade drugi iz meni nepoznatih razloga. A što se tiče gospođe Milanović, ona nikad nije u javnost iznela moje ime da sam ja nešto banci naređivao. U toj banci ja nisam imao nikakvu štednju ni dinarsku ni deviznu. Čitavu tu kampanju i vezivanje mog imena je otpočeo guverner NB gospodin Dinkić.
      
       R.Ć.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu