NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kao nekad kod Broza

Policija je navela u saopštenju da sam ja priznao ko je autor. Ispada da su oni meni zavrtali ruke i gasili pikavce po telu pa da sam priznao

      Samo nekoliko dana pre nego što je sud presudio da je zbog toga što je oklevetao Vladimira-Bebu Popovića dužan da plati 50 hiljada dinara, protiv Željka Cvijanovića, glavnog i odgovornog urednika nedeljnika Blic Nenjs-a, podneta je još jedna krivična prijava. Tekst “Legija i Šiptar podmetnuli Buhine ubice” obiluje, kako se navodi u saopštenju MUP-a Srbije, neistinitim podacima u vezi sa, već rešenim, ubistvom policijskog generala Boška Buhe i ima jasnu nameru da diskredituje višemesečni rad velikog broja pripadnika policije. Zbog toga je beogradska policija tužila Cvijanovića i autora teksta Jovicu Krtinića, koji je inače potpisan pseudonimom Petar Kovačević.
      
       Koliko su pouzdane informacije koje ste koristili u ovom tekstu i koliko se vašim izvorima može verovati?
       - Slučaj je hteo da sam saznao informaciju od vrlo visokog izvora u policiji. Kada je kolega, koji je o tome pisao, doneo tekst, ispostavilo se da nam se 98 odsto podataka podudara iako on nije imao veze sa mojim izvorom. Proverili smo onda na još jednom mestu i dobili tu istu informaciju. Ne treba zaboraviti da je istu takvu tezu još u januaru izneo Čume, koji je zaštićeni svedok a i da su “Večernje novosti” u dva navrata pisale o tome. Zbog toga, mislim da mogu da kažem da su informacije apsolutno pouzdane.
      
       Zbog čega je tekst potpisan pseudonimom i otkud policija zna da je autor Jovica Krtinić?
       - Pseudonim je legitimna stvar. Zna se gde novine izlaze, zna se ko je pravno lice, zna se ko je glavni urednik. Ovo je bio princip autora koji tekstove potpisuje pseudonimom kad radi van matične redakcije. I tu nije ništa sporno. Policija je navela u saopštenju da sam ja priznao ko je autor. Ispada da su oni meni zavrtali ruke i gasili pikavce po telu pa da sam priznao a, od početka, ni ja ni Jovica Krtinić uopšte nismo skrivali ko je autor. Uostalom, već jedanput je Krtinić pisao tekst za “Nenjs” pod pseudonimom i to niko nije ni primetio, niti je doveo u pitanje.
      
       Vi ste, od strane MUP-a i nekih političara iz DOS-a označani kao novinar koji zloupotrebljava profesiju a Blic Nenjs kao novine koje destabilizuju prilike u zemlji i stvaraju atmosferu linča?
       - Problem je tu u tome što su Blic Nenjs (a samim tim i ja, kao glavni urednik) novine koje kritikuju vladu izvan političkog koncepta. Mi nemamo nikakav ideološki balast i zbog toga mislim da su naše kritike ubedljivije od drugih kritika koje se povlače po beogradskoj štampi. To je jedan problem a drugi je taj što štrčimo. U vreme Miloševića Beograd je bio medijski dvocentričan. Imali smo vladine i nevladine medije, imali smo dva sveta koji se nigde nisu dodirivala. Mislim da je taj dvocentrični Beograd, u medijskom smislu, bio mnogo perspektivniji od ovoga sada koji je monocentričan i koji podseća na vreme Broza. Kada sada kritikujete, ostajete sami i niko nema ni političku niti bilo kakvu drugu obavezu da vas brani. A kada ste sami, onda prvo treba da posumnjate u svoju normalnost. Nije slučajno što je Broz neke svoje protivnike slao u ludnicu, jer su ostali sami naspram zajednice dok je Milošević ubijao.
      
       Pored ove tužbe predstoji vam suđenje po tužbi Dragoljuba Markovića i Direkcije za puteve zbog teksta o asfaltiranju a nedavni spor protiv Bebe Popovića je okončan na vašu štetu. Međutim, vi ste zadovoljni?
       - Da, vrlo! Jer ako Beba Popović ima odluku u ime naroda, dakle sudsku, da je duša od čoveka, da nikad nije gušio medijske slobode, da se nikad nije drao na novinare, da nije proturao lažne informacije koje su kompromitovale razne ljude, ako je, znači, sud potvrdio da je on, u tom smislu čestit - meni je drago što sam onda lažov. I vrlo sam zadovoljan što sam takav sertifikat platio 50 hiljada dinara. Za tako nešto to zaista nije mnogo.
      
       GORISLAV PAPIĆ      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu