NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Viteštvo iz bazena

O podršci Vaterpolo saveza SCG Hrvatskom savezu upućenoj Evropskoj plivačkoj federaciji Roje kratko zahvaljuje: “Svaka čast Šoštaru i ljudima!”

      Kada bi se računali samo sportski rezultati bivše SRJ i sada zajednice Srbija i Crna Gora, davno bismo ušli u tu, nama tako blizu i u isto vreme daleku Evropu, a ne, recimo, tamo neke 2010. godine uz niz uslova koji se od nas zahtevaju da ispunimo. Ovakvi kakvi jesmo, prinuđeni smo da se permanentno pravdamo i izvinjavamo svima i svakome i onda kada za to ne postoji gram potrebe. I posle dve nedelje od završetka incidentnog vaterpolo šampionata Evrope u Sloveniji i kada su razmenjene note izvinjenja na relaciji vlada Hrvatske i SCG za ono što su tamo učinili njihovi navijači, a ovde naši, mi se opet u ime nekih viših interesa izvinjavamo. Premijer Ivica Račan je osudio primitivizam hrvatskih navijača na finalnom meču turnira, ministar inostranih poslova SCG Goran Svilanović onih u Beogradu za skidanje zastave i grba sa zgrade veleposlanstva Hrvatske...
       Ostali su bez reči jedino organizatori šampionata iz Slovenije. Njih kao da se sve tamo u njihovoj deželi nije doticalo, a bili su organizatori u ime Evrope! Zajedno sa visokim predstavnicima Evropske plivačke federacije (LEN), odmah po izbijanju tuče na tribinama bazena u Kranju, sve petama u produženi deo leđa odjurili su da se sakriju u svoje mišje rupe.
       Ovih dana iz sedišta Evropske plivačke federacije nagoveštena je mogućnost kažnjavanja Vaterpolo saveza Hrvatske do dve godine zabrane učestvovanja na svim priredbama ove vrste. Ali, samo nagovešteno! Naravno, o lošem organizatoru šampionata Evrope, državi Sloveniji, ni reč. Bilo kako će biti, opet se neko u nas dosetio da za sve nečinjenje na finalnom meču vaterpolo šampionata Evrope treba se još jednom pokloniti. Kome? Umesto da pamtimo naše mudre sportske pobede, pišemo gluposti.
       Piše, tako, pismo Aleksandar Šoštar, predsednik Vaterpolo saveza SCG, i kaže da osuđuje ponašanje hrvatskih navijača na finalnoj utakmici šampionata Evrope, ali u isto vreme od predsednika Evropske plivačke federacije Bartola Konzola traži da zbog toga ne kažnjava Vaterpolo savez Hrvatske. U lepezi nadahnutog razmišljanja Šoštar na kraju pisma zaključuje: “Naša želja je da se sa svojim sportskim rivalima sretnemo ponovo na predstojećim takmičenjima, a uzimajući u obzir činjenicu da se hrvatski vaterpolo nalazi na najvećem profesionalnom nivou, kažnjavanjem reprezentacije te zemlje ljubitelji vaterpola širom sveta samo bi bili na gubitku.”
       U nas postoji jedna poučna izreka: “Ne brini tuđu brigu, jer može da se prenese na brižnog.” Evropska plivačka federacija, znači, nije još zvanično kaznila Vaterpolo savez Hrvatske, pa stoga ne postoji nijedan valjani razlog da mi, sa ovih prostora Srbije i Crne Gore, prvi nudimo nekakvu pomoć onima koji od nas to i ne traže. Sportski i časno je bilo nadmetanje dve reprezentacije u finalnom meču. I tu dvojbe nema. Hrvatski reprezentativci su poraz primili viteški. Vatre u bazenu nijednog momenta nije moglo biti i nije je bilo. Na sedim glavama u Evropskoj plivačkoj federaciji je da čine ono što im valja činiti.
       Hrvatska selekcija je trebalo početkom jula da nastupi na tradicionalnom vaterpolo turniru na beogradskom Tašmajdanu. Neće igrati! A Evropska plivačka federacija još nije donela odluku o kažnjavanju. A kada će - ne zna se.
       Zoran Roje, “izbornik” nacionalnog vaterpolo tima Hrvatske, u izjavi za NIN kaže: “Pre finalne utakmice u Kranju vašim novinarima sam rekao da mi imamo odlične odnose sa ljudima iz Vaterpolo saveza Srbije i Crne Gore. Bili smo smešteni u istom hotelu, razgovarali, družili se. Mene lično nikada nije interesovao nacionalni folklor. Zagovarao sam, već godinu dana, da treba napraviti jednu regionalnu vaterpolo ligu. Prosečnost ubija vaterpolo i kod vas i kod nas. Selekcije su odlične, jer selektirane su od vaterpolista koji igraju vani.”
       Za nedolazak na turnir u Beogradu, Roje, dalje, objašnjava: “Verujte da mi je žao. Ali tenzije posle Kranja, ne krivnjom igrača, dosegle su takvu razinu da ne bi imalo smisla sada boraviti u Beogradu. Znam da bismo bili lepo počastvovani, ali biće prilike. I dalje ostajem pri tvrdnji da treba izgraditi jednu zajedničku ligu.” O podršci Vaterpolo saveza SCG Hrvatskom savezu upućenoj Evropskoj plivačkoj federaciji Roje kratko zahvaljuje: “Svaka čast Šoštaru i ljudima!”
       Što se tiče predsednika Vaterpolo saveza SCG Aleksandra Šoštara i njegovih saradnika, njima bi više prijala ona slikovita pesma velikog srpskog pesnika Branka Radičevića: “Kolo, kolo, naokolo, napleteno, navezeno, okićeno, začinjeno. Brže, braćo, amo, amo da se skupa poigramo. Srbijanče ognju živi, ko se tebi još ne divi...”
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ
      
Prašina

Predsednika Vaterpolo saveza SCG Aleksandra Šoštara pronašli smo “negde na crnogorskom primorju.”
       “Ne vidim zašto se digla tolika prašina oko pisma koje sam uputio Evropskoj plivačkoj federaciji. Mislim da je ovo ne samo sportska već i ljudska molba. Mi ne možemo stalno da ‘ratujemo‘ sa Hrvatima. Ja sam igrao i sa, na primer, Zoranom Rojem i sa Dubravkom Šimencom koji je bio aktivan učesnik u bazenu na ovom šampionatu. Takođe, razumem i njihovo odustajanje od našeg turnira u Beogradu. Od mene toliko.”


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu