NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

“Ratne naredbe”

Nova knjiga Radovana Karadžića

      Promocija nove knjige Radovana Karadžića, bivšeg predsednika Republike Srpske i jednog od najtraženijih haških optuženika, održana je ove nedelje u Međunarodnom pres centru u Beogradu.
       Članovi Međunarodnog odbora za istinu o Radovanu Karadžiću, u prisustvu drugih poštovalaca Karadžićevog lika i dela, predstavili su javnosti “Ratne naredbe” dr Radovana Karadžića.
       Knjiga se sastoji od naredaba, odluka, direktiva, zapisa i uputstava iz perioda od 13. juna 1992. do samog kraja rata 1995. godine. Posle svakog od dokumenata, stoji svojevrsno “tumačenje” ili objašnjenje namere glavnog potpisnika, samog Radovana Karadžića.
       Dr Risto Đogo, član Odbora, ističe da je “ova zbirka dokumenata ozbiljna literatura za svakog ko se bude bavio ovim delom istorije”.
       Za NIN, profesor Kosta Čavoški, predsednik Odbora za istinu o Radovanu Karadžiću kaže: “U knjizi je objavljeno pedeset ratnih naredaba koje svedoče o postojanoj i nesalomivoj volji dr Radovana Karadžića da izbegne činjenje ratnih zločina koji su, u skoro svim ratovima, naročito verskim i građanskim, gotovo neizbežni. Odnosno, ukoliko do takvih zločina dođe, da se njihovi vinovnici pronađu i kazne.”
       Čavoški napominje NIN- u da je Karadžić, iako nije bio ovlašćen, u nekim slučajevima “neposredno intervenisao kod sudova i policije zarad recimo, rasformiravanja paravojnih formacija”.
       Na pitanje NIN- a koji od dokumenata iz knjige naročito “rasterećuje” Karadžića optužbi koje mu Haški tribunal pripisuje, Čavoški odgovara da su to “pre svega, naredbe o poštovanju Ženevskih konvencija, odnosno, zaštita ratnih zarobljenika”.
      
       D. LAKIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu