NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

“Premijer mi je rekao...”

Vilijam Montgomeri potvrdio je navode NIN-a da je Vladimir-Beba Popović stajao iza napada Televizije Pink na Verana Matića, i da je zbog toga udaljen sa radnog mesta u Birou za komunikacije Vlade Srbije

      Sticajem okolnosti, spor između NIN-a i Vladimira Popovića ima i svojevrstan američki ugao. Naša novinarka Marijana Milosavljević se u članku iz aprila ove godine pod naslovom “Osveženi maratonac”, koji je postao predmet tužbe Vladimira Popovića, ovlaš dotakla i okolnosti pod kojim je Popović lane na izvesno vreme udaljen iz Biroa za komunikacije Vlade Srbije. Iznela je hipotezu da je njegov odlazak sa radnog mesta bio rezultat američkog pritiska do kog je došlo zbog Popovićeve odgovornosti za medijsku kampanju protiv B92 i Verana Matića.
       U razgovoru sa urednicima NIN-a ambasador Montgomeri dao je izjavu koja će nam pomoći da na sudu dokažemo da je NIN o Vladimiru Popoviću i njegovoj ulozi na srpskoj medijskoj sceni pisao istinito i tačno:
       “Kada su počeli napadi na B92 i Verana Matića, mi smo to posmatrali sa interesovanjem i zabrinutošću. U jednom trenutku, nakon što je počela serija napada u listu ‘Publika’ i na Televiziji Pink, u Beogradu su se pojavili posteri sa likom Verana Matića na kojima je pisalo nešto u smislu ‘Traži se’. S obzirom na posledice koje je to moglo imati po ličnu bezbednost Verana Matića, to me je dovoljno zabrinulo da prilikom prvog narednog susreta pitam premijera Đinđića šta zna o svemu tome.
       Premijer Đinđić mi je bez ikakvog oklevanja rekao da Vladimir-Beba Popović stoji iza tih napada. Ja sam se prilično iznenadio, i rekao sam: Možete li mi reći nešto više? On mi je objasnio da je Beba Popović neprekidno zvao Željka Mitrovića i zahtevao nove i nove napade na Verana Matića i na B92, i da je sve to činio potpuno bez znanja premijera. Đinđić mi je objasnio da je razgovarao o tome sa Željkom Mitrovićem i da mu je Željko potvrdio da su pozivi dolazili od Bebe i da je Mitrović pretpostavljao da premijer zna za te pozive. Đinđić je rekao Mitroviću da on ništa o tome nije znao, i da sa tim napadima treba prestati. Premijer je rekao da je Beba Popović otišao, da ne obavlja više svoj posao. Nije rekao da je podneo ostavku, već samo da više nije na poslu”, zaključio je Vilijam Montgomeri.
      
Mitrović poriče

NIN se obratio Željku Mitroviću molbom da prokomentariše reči Vilijama Montgomerija:
       “Iz poštovanja prema pokojnom premijeru Zoranu Đinđiću, ne mogu sebi dopustiti komentarisanje tema, naročito onih o kojima vi niste pisali i pred kojima ste zatvarali oči, a koje se odnose na nedvosmisleno nezakonitu privatizaciju B-92 u kojoj je Veran Matić, mimo aukcije, društveno preduzeće B-92 pretvorio u svoje privatno vlasništvo.
       A što se tiče Vladimira Popovića, sa njim nikada u to vreme nisam vodio razgovore u kojima je tema bila B-92”, kaže Željko Mitrović.
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu