NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Svaka sličnost je slučajna

Vesna Radusinović

      Novi roman Vesne Radusinović, “Ona i Ona” govori, na jedan sofisticiran način, o našim životima u protekloj deceniji. Ličnosti iz romana podsećaju na svima dobro poznate osobe iz “srpskog džet-seta”, a o Njoj sada govori i nagađa cela Srbija, pošto se, nakon jednog ubistva koje ima dalekosežne političke posledice ponovo našla u centru pažnje.       Vesna Radusinović za NIN kaže:
       - U romanu “Ona i Ona” pisala sam o njenim razmišljanjima posle svega što je snašlo. Naravno, pod uslovom da je konačno progledala i da je postala svesna čak i svojih zabluda. Naravno, ne znam šta joj je u glavi, samo pretpostavljam. Mogu u izvesnoj meri da je razumem i to je moja prevashodna dužnost. Nepromišljeno i bezglavo je ušla u sve to. Kao devojčicu, otac ju je popeo na sto i ubacio u nemilosrdni i beskrupulozni estradni vrtlog. Prerano je osetila slavu i pustila da je nosi gore-dole, makar do potpune propasti. Bila je isuviše mlada, da bi na vreme mogla da predoseti šta je sve čeka. Htela je preko potrebnu zaštitu i našla ju je u Komandantu, koji je u njenim očima sigurno bio najhrabriji i najmoćniji čovek u Srbiji.
       Šta je Ona uradila od junaka?
       - On je, posle toliko izgubljenih ratova završio kao anonimni režiser njenih spotova i najobičniji neseserdžija njenih toaleta, skupih haljina i cipela. Počeo je da uživa u životu, tačnije - isključivo u njoj, postao je isuviše neoprezan i to ga je koštalo života.
       Pošto je moja knjiga roman, a ne njena doslovna biografija, dala sam sebi slobodu da napišem sasvim drugačiji kraj, koji može da se pokaže čak i kao istinit. Književnost je naprosto dužna da uvek ide ispred stvarnosti. Naime, prema mojoj priči, Ona je sa Ovima, zbog kojih je stradala, petljala i ranije, dok je on bio živ. Jedan od njih je, navodno, i Komandantu došao glave, iako to policijska istraga nije pokazala. A dok se to najzad ne dokaže, može se pročitati u mom romanu, čija je sličnost sa stvarnim ljudima i događajima potpuno slučajna.
      
       N. D.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu