NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Neophodne promene

Trenutni sistem zdravstvene zaštite ne odgovara ni korisnicima, ni zdravstvenim radnicima, a ni državi, jer je nasleđen iz vremena socijalističkog samoupravljanja

      Zdravstveni centar “Užice”, koji brine o zdravlju više od 300 000 ljudi Zlatiborskog okruga, pre nepunih mesec dana dobio je novog direktora - dr Darka Marinkovića. Zato se i nameće pitanje: kakvo je stanje zatekao po dolasku na ovu funkciju?
       “Pre svega, postoje neizmireni dugovi prema veledrogerijama, nasleđeni iz vremena prethodne vlasti. Neki od tih dugova su sanirani, ali i dalje postoje. Takođe, najveći deo opreme star je više od 15 godina, pa zbog preopterećenosti velikim brojem pregleda, pitanje je dana kada će početi da otkazuju”, kaže dr Marinković.
       I pored svih problema, koji nisu realnost samo Zdravstvenog centra “Užice”, već su slika celokupnog zdravstva u Srbiji, dr Marinković naglašava da je cilj ove ustanove da svi korisnici zdravstvenih usluga budu zadovoljni, da se pregledi i intervencije obavljaju kvalitetnije i brže. “Posebno je značajno da odnos zdravstvenih radnika prema pacijentima bude ljubazniji, profesionalniji i sa više razumevanja jer je bolestan čovek naročito osetljiv.”
       Ali, da bi se zacrtani ciljevi ostvarili, potrebno je novčano stimulisati medicinsko osoblje, koje radi naporan i odgovoran posao. Pored toga, kako smatra dr Marinković, neophodno je da se materijalna sredstva koja država izdvaja, racionalnije koriste, a to se može postići samo boljom organizacijom unutar svake zdravstvene ustanove.
       “Trenutni sistem zdravstvene zaštite ne odgovara ni korisnicima, ni zdravstvenim radnicima, a ni državi, jer je nasleđen iz vremena socijalističkog samoupravljanja”, kaže on i dodaje da se, “uporedo sa društvenim promenama, mora pristupiti i reformama zdravstvenog sistema”. Tim povodom, dr Marinković smatra da predloženi zakoni predstavljaju poboljšanje u odnosu na prethodna rešenja, “ali dok ne počne njihova primena u praksi, teško je dati konačnu ocenu”.
      
Lična karta

* 1 365 bolničkih ležajeva
       * tokom 2002. godine hospitalizovano 32 606 pacijenata
       * ukupno zaposlenih 4 411
       * prosečna bruto plata 17 714 dinara


      
Drugi u Srbiji

Zdravstveni centar “Užice” je, posle Kliničkog centra Srbije, najveći zdravstveni sistem, koji brine o zdravlju stanovnika 10 opština Zlatiborskog okruga (Arilje, Bajina Bašta, Kosjerić, Nova Varoš, Požega, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Užice i Čajetina).
       Na pitanja da li je zadovoljan saradnjom sa resornim ministarstvom i koliko je ono priteklo u pomoć ZC “Užice”, dr Marinković kaže:
       “Saradnja sa Ministarstvom zdravlja je do sada bila korektna, i nadam se da će i ubuduće biti dobra, uz uvažavanje činjenice da smo najveći zdravstveni centar u Srbiji. Do sada smo od njega dobili tri rendgen aparata, dva ultrazvučna aparata, dva elektrokautera, dva aparata za anesteziju, laminarnu komoru za citostatike, aparat za asistirano veštačko disanje (respirator) i dva monitora za koronarnu jedinicu. Takođe, naš Zdravstveni centar je pre dve godine organizovao donatorsku konferenciju na kojoj je prikupljeno 28 miliona dinara, što je iskorišćeno za opremanje operacionog bloka sa osam novih sala, obnavljanje instrumenata i nabavku opreme za laparaskopske operacije.”


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu