NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Deci svakog dana meso

Prelaskom na budžetski način finansiranja, i ova bolnica je postala ekonomičnija - da bi uštedeli novac, njeni kuvari sami prave zimnicu

      Institut “Banjica” važi za vrhunsku zdravstvenu ustanovu u okviru ortopedske hirurgije i traumatologije na teritoriji Srbije i Crne Gore. Zahvaljujući visokoj obučenosti stručnjaka, ono što je u ortopediji decenijama bilo nerešivo, polako postaje rutina. Obnovljeni su kontakti sa svetskim centrima, posećuju se kongresi i stručni sastanci. “Visoka stručnost kadrova, praćenje novih iskustava u svetu i poboljšani uslovi za rad, učinili su da operacije budu manje komplikovane”, ističe dr Zoran Blagojević, direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti “Banjica”. Metoda “Ilizarova” je samo jedna od novina koje se sprovode u ovoj bolnici. Primera radi, prelom vilice, koji se ranije sanirao ugradnjom metalne pločice, sada se radi fiksiranjem mini “Ilizarovog” aparata, koji ne ostavlja ožiljak, a pacijent, nakon operativnog zahvata, može odmah da pomera vilicu.
       Ipak, kreativnost i stručnost zaposlenih, kao i najsavremenije tehnike koje se primenjuju na “Banjici”, nisu izuzele ovu bolnicu od problema sa kojima se suočava celo zdravstvo Srbije. Naime, i ovde postoji lista čekanja za pojedine operacije, koje zahtevaju ugradnju skupih implantanata. Prema rečima dr Blagojevića “za jedan broj pacijenata sa liste čekanja nabavljen je implantacioni materijal sredstvima Fonda za zdravstveno osiguranje. Naravno, lista čekanja se ne odnosi na hitne slučajeve koji se odmah operišu sa implantacionim materijalom kojim bolnica uvek raspolaže.” Takođe, prelaskom na budžetski način finansiranja, i ova bolnica je postala ekonomičnija - da bi uštedeli novac, njeni kuvari sami prave zimnicu. “Taj novac koristimo za povećanje kvaliteta ishrane. Obroci su sada mnogo bolji i raznovrsniji. Deca i teži bolesnici dobijaju svakodnevno obroke sa mesom, a ostali minimum tri puta nedeljno”, kaže dr Blagojević. Pored toga, ni prispele donacije nisu potpuno zadovoljile potrebe, ali, kako smatraju zaposleni, “one ne treba da budu jedini način za obnavljanje opreme Instituta”.
       “Za mene je važnije da je Ministarstvo zdravlja u poslednje dve godine izdvojilo novac kojim smo rekonstruisali osam odeljenja, popravili krov i dobili dve komore za razvijanje rendgen filmova. Našim sredstvima kupili smo automatski sterilizator, biohemijski i hematološki analizator, opremili i rekonstruisali službu transfuzije i klimatizovali sale”, zaključuje dr Blagojević.
      
Lična karta

Institut “Banjica” raspolaže sa 580 bolesničkih kreveta koji su raspoređeni na 14 odeljenja.
       Godišnje se obavi oko 50 000 ambulantnih pregleda, hospitalizuje se oko 9 000 bolesnika, a od tog broja oko 5 500 leči se operativnim putem.
       Sa 715 zaposlenih (108 lekara specijalista), Institut je nastavna baza Medicinskog fakulteta.


      
Donacije

* Nemačka vlada - adaptacija kotlarnice i novi kotao
       * Japanska vlada - novi rendgen
       * Cronjn agents - 100 bescementnih proteza, operacioni sto i aparat za anesteziju
       * Fond princeze Katarine - respirator
       * Prompt - remont sterilizatora, skenera i aparata za anesteziju
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu