NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Skupo i glomazno

U Kliničko-bolničkom centru “Kragujevac” već dve godine ne radi aparat za zračnu terapiju, pa zato nije naodmet upitati: kada će se pacijentima sa malignim oboljenjima obezbediti osnovni uslovi za lečenje?

      Iako zadužen da brine o zdravlju dva miliona stanovnika Šumadijskog okruga i okolnih regiona, Kliničko-bolnički centar “Kragujevac”, sa godišnjim budžetom od 856 167 dinara, često ne može da obezbedi ni najosnovnije lekove i potrošni materijal. Republički fond je za ovu godinu izdvojio 55 miliona dinara za nabavku lekova, ali procene lekara KBC “Kragujevac” pokazuju da su stvarne potrebe veće od 90 miliona.
       “Prošle godine je u Centru za onkologiju samo za nabavku citostatika bilo utrošeno 19 miliona dinara, a ti lekovi su preko potrebni”, kaže profesor dr Radomir Pavlović, direktor KBC “Kragujevac”. Tek ilustracije radi, na teritoriji koju pokriva ova zdravstvena ustanova, godišnje se otkrije 7 000 pacijenata sa karcinomom.
       Ako se ima u vidu ovaj podatak i činjenica da u KBC “Kragujevac” već dve godine ne radi aparat za zračnu terapiju, onda nije naodmet upitati: kada će se pacijentima sa malignim oboljenjima obezbediti osnovni uslovi za lečenje?
       “Očekujem da će krajem godine početi sa radom novi linearni akcelerator”, naglašava dr Pavlović. “Do tada će se pacijenti upućivati u zdravstvene centre u Beogradu, gde obično završe na listi za čekanje za zračnu terapiju.”
       Doduše, to nije jedini problem sa kojim se suočavaju i pacijenti i medicinski radnici u ovom, nekada najvećem industrijskom gradu. Takođe im je neophodna oprema za dijagnostiku i lečenje oboljenja krvnih sudova, čija je vrednost milion evra, pa se zaposleni nadaju da će pomoć stići od resornog ministarstva i gradske vlade.
       Da li su njihova očekivanja realna, drugo je pitanje; tek dr Pavlović ističe da je zadovoljan saradnjom sa Ministarstvom zdravlja Srbije: “Do sada nisam imao problema da dođem do ministra i njegovih najbližih saradnika koji su mi pomogli u rešavanju ogromnih zatečenih problema.”
       Ministarstvo zdravlja je ove godine KBC “Kragujevac” dalo čertiri miliona dinara za nastavak radova na novim objektima. U ovu zgradu bi trebalo da bude smešten Centar za onkologiju i radiologiju, a nakon 25 godina i Urgentni centar će se useliti u svoje prostorije.
       S druge strane, dr Pavlović dodaje da KBC “Kragujevac” nije dobio nikakvu konkretnu materijalnu pomoć od Skupštine grada, pa se nada da će biti “realizovan dogovor o pomoći pri rešavanju duga prema vodovodu, energetici i Trgovinskom preduzeću Srbija”, koji premašuje sumu od 70 miliona dinara.
       Pored dugovanja sa kojima se suočava, on smatra da su plate zaposlenih nedovoljne za osnovne životne potrebe, naročito medicinskih sestara “koje rade naporan i odgovoran posao”.
       “Zato su reforme u zdravstvu neophodne jer je postojeći sistem jako glomazan, skup i neracionalan”, zaključuje dr Pavlović.
      
Lična karta

* obuhvata: 6 instituta, 2 klinike i 2 centra
       * tokom 2002. godine lečeno 33 104 pacijenata
       * 1 240 bolničkih postelja
       * 1 845 zaposlenih
       * 341 lekar - 114 profesora i asistenata Medicinskog fakulteta
       * prosečna plata doktora: 26 021 dinara
       * prosečna plata medicinske sestre: 12 081 dinara


      
Pomoć


       Tokom poslednje dve godine u KBC “Kragujevac” stizale su donacije u vidu potrošnog materijala, lekova i određenih aparata. Najveći donatori bili su: Evropska agencija za rekonstrukciju, Cronjn Agents, Republika Kina i druge humanitarne organizacije i pojedinci. Prema rečima dr Pavlovića, od dolaska na mesto direktora, oktobra 2002. godine, za ovu zdravstvenu ustanovu nabavljena je kompletna oprema za Kliniku za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, klimatizovani su operacioni blok, koronarna jedinica, ultrazvučna, rendgen i oftalmološka dijagnostika.
       Krajem godine očekuje se velika donacija japanske vlade, koja bi trebalo da dugoročno reši probleme ove zdravstvene ustanove.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu