NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tricky, Moloko, Stereo MC’s, Shane MacGowan...

Još uvek je aktuelan prošlogodišnji slogan Exita: “Serbia, are you ready for the future?”

      Kada sam sa Petrovaradinske tvrđave, pre dve godine, gledao reke mladih kako, u kapilarnoj lepezi, idu put tvrđave, učinilo mi se da prisustvujem njihovom kulturološkom hodočašću”, kaže za NIN Borislav Novaković, gradonačelnik Novog Sada. Po njemu, festival Exit učinio je Novi Sad još prepoznatljivijim u ovom delu Evrope. To mišljenje dele i mnogi drugi, ali, naravno, ima i onih koji misle dijametralno suprotno. Ti koji misle suprotno imali su i radikalni izliv besa posle vaterpolo utakmice Srbija i Crna Gora-Hrvatska: demolirali su centar Novog Sada a prvi na meti našao se info-štand Exita, koji je - zapaljen!
       Čak i taj čin zapravo samo svedoči o jednoj činjenici: Exit je uspeo da održi imidž kulturološko-sociološkog fenomena. Priča je počela još 2000. godine, kada je grupa studenata na plaži na Dunavu, u blizini Filozofskog fakulteta, 100 dana uzastopno, svake večeri organizovala kvalitetne žurke začinjene muzikom, tribinama, filmovima. Bilo je to vreme kada je “in” bila parola “Gotov je!” upućena današnjem najčuvenijem stanovniku pritvorske jedinice Haškog tribunala u Ševeningenu. Milošević je bio gotov a EXIT je započeo svoj život. Prvi festival 2001. godine doveo je na Petrovaradinsku tvrđavu više od 200 000 ljudi, prošlogodišnji više od 300 000... Na EXIT-ima su svirali Roni Size, Kosheen, Banco de Gaia, Darko Rundek, David Morales, Lottie, Transglobal Underground, Asian Dub Foundation, KUD Idijoti, Psihomodo Pop, Lajko Felix..., a festival su posetili mladi ljudi iz raznoraznih krajeva, posebno sa eksjugoslovenskih prostora. Sada će strancima i bivšim sunarodnicima biti lakše da se probiju do Novog Sada, jer je ukinuta vizna barijera.
       Moto ovogodišnjeg festivala je “State of Exit”, što možemo prevesti ili kao “Država Exit” ili “Stanje Exit-a”. Organizatori su verovatno imali na umu ovu prvu definiciju, pošto festival ove godine ima svoju zastavu (drečavu četvorobojku), svoj pasoš (koji je u stvari program festivala), svoju ličnu kartu (što su ulaznice) i svoj grb (disko-kuglu na lovorikama). Prvo što je očigledno, jeste da je festival skraćen i da će trajati “samo” četiri dana. Po rečima organizatora, to, međutim, ne znači da će Exit ove godine biti jeftiniji. Koštaće oko 60 miliona dinara, a trećinu sume obezbedila je Skupština Novog Sada, koja je tako postala i glavni sponzor. Zahvaljujući tome, posetioci Exit-a ove godine moći će da vide zvezde kao što su Tricky, Moloko, Stereo MC’s, Shane Mac Gowan, Henry Rollins, Prong. Učešće su otkazali Apocalyptica, Mighty Mighty Bostones, a malo je nedostajalo da se na Exit-u pojave i Massive Attack.
       Što se muzike tiče, ovogodišnji Exit imaće u sebi više gitarskog zvuka nego prošle godine, kada je DJ Stage bio dominantno mesto. Glad i žeđ za di-džejevima i njihovim gramofonima stigla je u naše krajeve sa desetak godina zakašnjenja, što ne treba da čudi, s obzirom na to da ovamo niko od muzičara nije svraćao u tom periodu. Stoga se može progledati Exit-u kroz prste što nam treću godinu zaredom dovodi, uz izuzetke, muzičare koji su u svetskim razmerama davno bili na vrhuncu popularnosti. To bi se moglo podvesti pod postedukativni karakter festivala.
       I ove godine, kao i prethodne dve, Exit se održava na Petrovaradinskoj tvrđavi, na kojoj se već godinu dana izvode brojna arheološko-komunalna iskopavanja, pa će biti i mesta zatvorenih za posetioce. I ove godine, kao i prethodnih, aktuelni su prigovori da će Tvrđava biti ugrožena od stotina hiljada vati razglasa. Organizatori, kao i nadležne gradske institucije tvrde da je Tvrđava s te strane bezbedna. Ipak, najubedljiviji argument na strani Exit-a jeste činjenica da je jedino u vreme održavanja festivala Tvrđava živo i posećeno mesto. Inače je prilično zapuštena i, turističko-komercijalno gledajući, potpuno neiskorišćena.
       I ove godine, kao i prethodnih, postavljaju se pitanja finansiranja Exit-a: ko, kako, zbog čega, a sve pod geslom “te pare bi se mogle pametnije upotrebiti”, na primer u humanitarne svrhe. Na medijskoj i političkoj sceni Novog Sada tako su se pojavili i pravi tabori podržavalaca i kritičara festivala. I jedni i drugi veoma često su zapravo ostrašćeni, neobjektivni i nekritični, a neretko je dominantan duh provincijalizma. Ipak, ne treba biti prestrog prema takvim kritičarima, jer nakon više od jedne decenije gajenja ksenofobije i okrenutosti jedino i samo sebi, ovde je svaka vrsta kosmopolitizma, otvorenosti i tolerancije unapred sumnjiva. Stoga je još uvek aktuelan prošlogodišnji slogan Exit-a: Serbia, are you ready for the future?
       Dakle, Exit 03 počinje a ubrzo potom i prvi beogradski Echo festival. Posle godina izolacije, Srbija se vraća na muzičku mapu Evrope, i to pomalo pretenciozno. Jer, ostaje pitanje zašto dva velika festivala u razmaku od desetak dana, na udaljenosti od osamdesetak kilometara.
      
       DINKO GRUHONJIĆ
      
Zvezde

Na ovogodišnjem Exitu, koji počinje 3. i traje do 6. jula, biće 10 stejdževa: Main Stage, EnergiS DJ Stage, Balkan Fusion Stage, Progresive Stage, Reggae Stage, Deep Down & Dirty Stage, Asian Stage, Afro Cuban Stage, Future Shock Stage, Crossroads Stage. Prvog dana festivala, u četvrtak, glavna zvezda biće Tricky, u petak Stereo MC’s, u subotu Moloko, a u nedelju Shane Mac Gowan (ex - The Pogues).
       Za razliku od prošle i pretprošle godine, na ovogodišnjem Exit-u neće biti pozorišnih predstava, a organizatori su najavili mogućnost da se pozorišni Exit odigra u septembru. I ove godine, kao i prethodnih, Exit će imati svoj bioskop i akademski program, u okviru kojeg će biti organizovane tribine.
       Festival će imati sopstveno obezbeđenje, a i policija će pružiti svu moguću pomoć. Kontrole će, najavljuju iz SUP-a, biti rigorozne i podsećaju da se, zahvaljujući izmenama Krivičnog zakonika u aprilu ove godine, čak i za posedovanje jednog džointa može dobiti kazna od novčane do tri godine zatvora. Za preprodaju droge predviđena kazna je do pet godina zatvora.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu