NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pobedilo Mojsinje

      Nakon tri godine pisanja peticija, žalbi, blokiranja puteva, davanja rokova i podnošenja tužbi, meštani sela Mojsinja kraj Čačka, mogu mirno da spavaju. U njihovom selu se neće graditi ni lokalno niti regionalno smetlište.
       Spor između opštinskih vlasti Čačka i seljaka iz okoline ovog grada rešio je Vrhovni sud u Beogradu, presudom od 12. juna kojom se uvažava tužba deset sela opštine Čačak, i poništava akt vlade “o utvrđivanju opšteg interesa za eksproprijaciju zemljišta radi izgradnje deponije u Mojsinju”. U obrazloženju presude, Vrhovni sud kaže da je osporeno rešenje neodređeno, da je doneto u postupku u kome je sporno, a što je od bitnog uticaja na primenu (čl. 7) Zakona o poljoprivrednom zemljištu, odnosno na mogućnost ili nemogućnost korišćenja zemljišta u poljoprivredne svrhe.
       Ipak, opštinske vlasti Čačka mogu preko Vlade Srbije da isprave sve nejasnoće i neodređenosti u prethodnom rešenju, te da tako obnove sudski proces. Jer, ako je Mojsinje pogodno vlastima za deponiju iako je reč o plodnom zemljištu kraj Morave i naselja sa sistemom za navodnjavanje, basenom pitke vode, i arheološkim lokalitetom, onda se može svašta očekivati.
       Ali meštani deset sela opštine Čačak (Stančići, Ostra, Mojsinje, Donja Gorevnica, Mrčajevci, Katrga, Bresnica, Bečanj, Donja i Gornja Trepča), nisu se umorili ni posle tri godine. Njihov advokat Miroslava Novaković kaže da je pravno moguće obnoviti proces, ali da će opet završiti u korist seljaka.
       Ono što je prethodilo presudi Vrhovnog suda jeste sastanak Ministarstva za ekologiju, održan 10. juna, a na kome su prisustvovali i meštani sela i vlasti Čačka. Anđelka Mihajlov, ministarka za ekologiju, odlučila je tada da se “sve aktivnosti o deponiji zamrznu na dve, tri godine, kako bi ministarstvo imalo vremena za reviziju svog rešenja iz 2001. godine, u kome stoji da su ispunjeni svi uslovi za zaštitu životne sredine”. Rešenje je zapravo mišljenje prethodnog ministra za ekologiju, i zato će ona, Anđelka Mihajlov, ispitati osnove takvih zaključaka. Uostalom, na dnevnom redu ministarstva uskoro je usvajanje nacionalnog upravljanja otpadom, koje podrazumeva regionalne uprave, pa će po svoj prilici i problem deponije u Čačku sasvim drugačije biti rešen.
      
       VERICA MIKIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu