NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

“Budi čovek, Geriću!”

Rudari su došli u Beograd kako bi pokazali da je protest i dalje u toku iako je štrajk prekinula većina njihovih bivših kolega iz EPS-a

      Uprkos belom rudarskom šlemu na glavi, generalni direktor Elektroprivrede Srbije Ljubomir Gerić nije imao uspeha kada je u utorak popodne pokušao da se obrati rudarima devet rudnika podzemne eksploatacije, koji su doputovali u Beograd da pokažu kako njihov štrajk i dalje traje. Rudarsko skandiranje zaglušivalo je Gerićevo uveravanje: “Kunem vam se, ne radim ništa loše!”. “Lopove, lopove!”, odzvanjalo je ispred zgrade EPS-a u Balkanskoj ulici. Prvi čovek EPS-a odmahuje glavom, rudari to ne vide. “Budi čovek, Geriću!”, “Ne brukaj sina (Andriju, odbojkaškog reprezentativca)!”, skandiranje se nastavlja. Grube šake uzdignute visoko, pesnice stisnute među crno-zelenim, rudarskim zastavama i transparentima “Mi nismo podzemlje, mi smo podzemna”, “Ne znamo za strah ali znamo kad nas lažu!”... Pošto se izlio u Balkanskoj, gnev rudara otišao je zatim u Kralja Milana ulicu, pred Ministarstvo energetike, da ostane tu i tokom noći, i sledećeg dana...
       Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije otpočeo je štrajk 16. juna, mesec dana pošto je Vlada Srbije odlučila da iz sastava EPS-a izmesti devet rudnika podzemne eksploatacije uglja. Ovu odluku, da podsetimo, ministarka energetike i rudarstva Kori Udovički obrazložila je u prošlom broju NIN-a time da će zahvaljujući ovakvom potezu “struja poskupeti manje nego što se od nas tražilo”. Manje ili baš koliko je traženo, struja je od 1. jula skuplja, između 9,25 i 15 odsto.
       Sindikalci pak vladi ne veruju, pa su zato i stupili u štrajk, uvereni da iza izdvajanja podzemne eksploatacije iz EPS-a, zapravo, stoji namera aktuelnih vlasti da rasparča nacionalnu elektroenergetsku kompaniju i zatim da je, deo po deo, proda stranim kompanijama. Uostalom, i ministarka Udovički kazala je NIN-u prošle nedelje da sadašnji potezi “jesu uvod u privatizaciju”, premda “nije nužno da će nje zaista i biti”.
       Ponavljajući u razgovoru za NIN da je izdvajanje podzemne eksploatacije iz EPS-a, u koji je “ubačena” 1992. godine, “poslovno dobar potez”, Ljubomir Gerić napominje da je sada “najvažnije to socijalno dobro odraditi, ljudski, da niko ne bude povređen”. Šta dalje, videće se, ali “po svoj prilici prenos ide napolje, dok će proizvodnja i distribucija u brak”. U prvo vreme će, dodaje, oni biti u državnom vlasništvu, a za kasnije su “sve opcije i dalje otvorene”.
       Generalni direktor EPS-a kaže i da bi nacionalna elektroprivreda u svom daljem razvoju trebalo da se orijentiše na naše hidro-potencijale, zahvaljujući kojima bismo jednog lepog dana mogli da postanemo i veliki regionalni izvoznik struje.
       Interesantno, ovakav smer razvoja, nasuprot prodaji EPS-a u delovima, predlaže i profesor energetike Jovan Mandić, predsednik Odbora za elektroprivredu Demokratske stranke od 1995. do 2000. godine, koji je u pismu upućenom Sindikatu EPS-a oštro optužio aktuelnu vlast zbog njenog “licemerja i bezobzirnosti”.
       Dodajmo i da je Ljubomir Gerić tokom razgovora za naš list u nekoliko navrata, kao pozitivan naveo slovenački model restrukturiranja nacionalne elektroenergetske kompanije, koja je ostala nacionalna, ističući pri tom da “samo lud čovek ne bi uvažio iskustva iz Evrope”.
       Radnici, rudari, uplašeni su i zbog mogućih masovnih otpuštanja, i pored uveravanja direktora Gerića da će “rudari iz jama sigurno imati posao”. Za one koji ne budu hteli da rade, dodao je u kratkom i nešto mirnijem razgovoru sa jednim od sindikalnih poverenika u holu EPS-ove zgrade u Balkanskoj ulici, biće obezbeđen socijalni program. “To je vlada rekla, i ja u to verujem”, kazao je, napomenuvši međutim i da “svi rudnici ne mogu da ostanu otvoreni”.
       Socijalni dijalog Vlada Srbije, ipak, vodi na drugačiji način, način koji sindikalcima uliva malo poverenja. Milan Kovačević, predsednik sindikata EPS-a: “Umesto pregovora, oni hoće da pocepaju sindikat i tako reše problem.”
       Ako je i takva, ova “pregovaračka taktika” ima efekta: iz štrajka su izašli Termoelektrana “Nikola Tesla”, Kolubara, Kostolac...; sve u svemu, saopštilo je Ministarstvo energetike u utorak, štrajkuje i dalje tek nešto više od hiljadu radnika EPS-a, od njih ukupno 43 503.
       Milan Kovačević ne osporava navode Ministarstva o EPS-ovim preduzećima koja su počela da rade, ali kaže: “To je proizvod stravičnih pritisaka, individualnih pretnji upućenih svakom čoveku pojedinačno.” On tvrdi: “Ljudi su spremni da svedoče o tome. Tužbe zbog nezakonitih pritisaka uskoro će biti podignute.”
       O atmosferi i stavu poslovodstva prema sindikatu rečito svedoči, inače, i to što novinari samo inkognito mogu da dođu do prostorija sindikata u EPS-ovom zdanju u Ulici carice Milice u Beogradu.
       Navode sindikalaca u Ministarstvu za rudarstvo i energetiku nisu za NIN želeli da prokomentarišu. Kako nam je u prilično žučnom telefonskom razgovoru objasnio PR ministarstva Igor Krasić, nezadovoljni su “neprofesionalnim” i “nekorektnim” NIN-ovim pisanjem od prošle nedelje. “Neprofesionalno” i “nekorektno” bilo je, kako reče, to što je prostor u tekstu “Srbija na doboš”, osim ministarki Udovički, ustupljen i stavovima sindikata.
       Direktor EPS-a Ljubomir Gerić pak ističe da “pretnje postoje, ali samo u smislu da nije dozvoljeno onemogućavati ljudima da rade, ili da plaćaju račune. Sve po zakonu”.
       U svakom slučaju, kada je već o zakonima reč, Predlog zakona o energetici - koji je izgleda povučen iz skupštinske procedure - sastavljen je tako da dopušta različite modele daljeg razvoja EPS-a. Koji će od njih biti odabran zavisiće možda i od rudara koji su u sredu ujutru, pospani i gladni ali uporni, logorovali ispred Ministarstva za rudarstvo i energetiku. A ministarka Udovički nije stala ispred njih, makar i bez rudarskog šlema na glavi.
      
       NIKOLA VRZIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu