NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Majko, iskuliraj!

Čim si na javnoj funkciji moraš da budeš spremna na svaku vrstu udaraca

      Pismo koje je dostavljeno redakciji “Kurira” kucano je na pisaćoj mašini i označeno kao “službena tajna”. Njega je, navodno, uputio pomoćnik ministra policije načelniku Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala tokom vanrednog stanja. Pismo je kratko, ali jezgrovito. Milica Lučić-Čavić, predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije, naznačena je kao “proverena operativna veza” i osoba koju treba konsultovati u vezi sa kompromitovanjem novinara i urednika, koje će se vršiti isključivo uz njenu saglasnost, a za šta joj je već isplaćen novac iz posebnog fonda.
       Načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije Sreten Lukić, čije ime je potpisano, demantovao je sve ove navode i saopštio da se radi o gruboj laži i falsifikatu. Ispostaviće se i da pismo ne odgovara uobičajenoj formi (naznaka “službena tajna” stavljena je na pogrešno mesto, umesto Resor javne bezbednosti napisano je Kabinet ministra) kao i da su pečat i potpis falsifikovani (pečat nema broj organizacione jedinice što inače ima svaki pečat u MUP-u).
       “Ovo je još jedan u nizu pokušaja da se devalvira rad ovog ministarstva”, izjavio je Lukić, “a posebno da se fabrikovanjem neistina minimizira rad i rezultati rada ovog ministarstva u akciji ‘Sablja’”.
       “Rekla bih da se ipak radi o nečijem pokušaju da iskompromituje mene”, kaže Milica Lučić-Čavić. “Takođe je neobično da je pismo stiglo baš u trenutku kada se održavala skupština NUNS-a, a tema je bila ,Mediji i politika’. Ne poistovećujem sebe sa NUNS-om, ali verujem da je bilo želje da se diskredituje rad udruženja, verovatno i zbog teme koja je najavljena.”
       Milica Lučić-Čavić kaže da joj nije prvi put da se suočava sa pretećim optužbama. Sada će se setiti početka devedesetih, kada je bila među novinarima RTB-a, koji su proglašeni za nepatriote i izdajnike, što je pročitano u udarnim vestima državne televizije. Tada je bilo anonimnih poziva, pretnji i njoj i njenoj porodici, “bila su to opasna vremena”.
       Ovoga puta nema pretnji. Ipak, da li se plaši?
       “Kada sam čula za pismo bila sam šokirana i rekla sam da čovek na to može samo da se nasmeje, ali već u sledećem trenutku sam shvatila koja vrsta strašne podmetačine je u pitanju. Ne mogu da kažem da sam neka plašljiva osoba, ako se sve ove godine nisam plašila, zašto bih sada, ali svakako da nije prijatno. U prvom trenutku sam se zabrinula za sina koji je bio u gradu i pomislila sam da će se izbezumiti kada to čuje na radiju, ali on je samo rekao ‘Majko, iskuliraj! Čim si na javnoj funkciji moraš da budeš spremna na svaku vrstu udaraca.’ Uspela sam delimično da ga poslušam.”
       I NUNS i MUP najavili su krivične prijave protiv NN lica, “mada mi iskustvo govori”, reći će naša sagovornica “da se, kad je u pitanju NN lice, retko sazna ko stvarno stoji iza toga”.
       O ovom događaju NUNS je poslao saopštenje Međunarodnom komitetu za zaštitu novinara, Evropskoj komisiji za zaštitu ljudskih prava, Savetu Evrope, UN, Francuskom kulturnom centru, Reporterima bez granica, Fondu za otvoreno društvo i drugim organizacijama sa kojima sarađuje.
       O reakciji kolega novinara Milica Lučić-Čavić kaže: “Uglavnom pitaju: Ko je sledeći?”
      
       I. J.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu