NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Psihološki razlozi

      - Srbija i Crna Gora ne treba da potpišu poseban sporazum sa SAD kojim bi smanjile svoje obaveze prema novoosnovanom stalnom Međunarodnom krivičnom sudu. Razlozi za to su pravni i psihološko-politički.
       Glavni pravni razlog je u tome da države ne smeju da deluju protiv predmeta i cilja jednog međunarodnog ugovora, čak ni kada su ga samo potpisale, a još nisu ratifikovale. SCG je ratifikovala Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda, a SAD su ga potpisale. Predmet ovog Statuta je uspostavljanje jednog stalnog međunarodnog krivičnog suda, a cilj je efikasno gonjenje osoba optuženih za izvršenje teških međunarodnih zločina. Već u samom Statutu (član 98) postoji mogućnost da se države pozovu na svoje ranije obaveze da poštuju imunitet stranih državljana, a u prvom redu diplomatskih predstavnika i pripadnika stranih oružanih snaga stacioniranih na njihovoj teritoriji. Svako dalje ograničavanje predstavljalo bi podrivanje MKS u samom kritičnom periodu njegovog obrazovanja.
       U odnosu na SCG vrlo su važni i psihološko-politički elementi. Naime, kao što se i opet veoma jasno vidi, Vlada Srbije je imala teškoće da uveri javno mnjenje, pa i delove vladajuće koalicije, da je saradnja sa Haškim tribunalom za bivšu Jugoslaviju potrebna iz moralnih i političkih razloga. Svako će se setiti da je rascep u originalnom DOS-u u stvari nastao posle izručivanja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu i da je dolazilo do kriza prilikom svakog kasnijeg ispunjavanja obaveze prema Sudu. Svi napori da naša javnost prihvati da je suočavanje s prošlošću putem krivičnog gonjenja pred međunarodnim sudovima neophodno, biće uzdrmani pristankom da se državljani jedne države izuzmu od međunarodnog krivičnog gonjenja samo zato što je ta država velika sila.
       Ako se takav poseban sporazum mora potpisati zbog teškog međunarodnog položaja SCG, onda naša vlada treba da sledi merila koja je u tom pogledu usvojila Evropska unija i da insistira na tome da sporazumom budu obuhvaćena samo lica koja po međunarodnom pravu uživaju imunitet i da se SAD obavežu da će protiv takvih lica voditi krivični postupak pred svojim sudovima u skladu sa načelima na kojima počiva Statut MKS.
       (Analitički servis Medija centra)
      
       VOJIN DIMITRIJEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu