NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Srebro i ostavka

Još jednom se ponovila priča posle Svetske lige, od prošle godine, kada je mesto selektora bez jakih argumenata napustio izuzetno uspešan Zoran Gajić

      Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović poslao je avion, avio-kompanije, iz manjeg dela zajedničke države, odbojkaškoj reprezentaciji za povratak iz nama daleke Španije. Pre toga, isto je učinio i premijer Srbije Zoran Živković za povratak vaterpolo selekcije zajednice SCG iz Slovenije sa šampionata Evrope. Na neki način, želeli ili ne, bio je to još jedan vid usaglašavanja ekonomskih odnosa Zajednice po međunarodnim standardima koji, eto, teku u oba smera. Dakako - pošteno!
       Igrači, reprezentativci u igri loptom (vaterpolisti i odbojkaši), to su apsolutno zaslužili. Rečito, ponašanjem i reprezentovanjem svoje zajedničke države, ali i sopstvenim integritetom. Ko, uostalom, ne želi da se sa svima njima rukuje, poneko i zagrli, da se vidi širom nam zajedničke otadžbine, posredstvom malih ekrana. Vaterpolisti su iz Slovenije doneli zlatne medalje, a odbojkaši i srebrne medalje i pare. Naravno, korišćenje ovih aviona nije izum ni Marovića ni Živkovića. Činjeno je to i mnogo puta ranije. Bolji poznavaoci (zlonamerni) ove ideje, kažu, da je to, u stvari, bio izum Fidela Kastra, večitog lidera sa Karipskih ostrva. On je znao da svojim najboljim sportistima, uglavnom su to bili bokseri, uz čestitanja pošalje i avion da bezbedno stignu na njima dragu Kubu. Na prvi pogled, ova ideja izgleda isto, ali Kastro je od svojih sportista, koji bi osvajali zlatne medalje, njih dobijao na poklon! Naši “ideolozi” ove zamisli obično bi se zadovoljavali poklon-loptom na kojoj su kvalitetnim flomasterom bili ispisani autogrami igrača osvajača medalja. A poznato je da lopta, kao geometrijsko telo, kada se podeli, ispusti vazduh i više nije kvalitetno deljiva. Toliko o lopti koja nam jedina pruža radosti.
       Samo je poen presudio da Srbija i Crna Gora ostane bez titule u Svetskoj ligi. Prvi put! Tako je izostao zaslužen i uobičajen doček pred desetinama hiljada Beograđana. Izostalo je prangijanje vatrenim oružjem, vožnja ulicama grada automobilima sa zastavama (više i nije važno koje boje i sa kakvim znamenjima) i svekolika druga ikonografija. Narod k’o narod, naviknut je da reprezentativci u igri loptom osvajaju samo prvo mesto i zlatne medalje na međunarodnim takmičenjima. To što su odbojkaši “zaradili” samo “tričavih” 250 hiljada dolara za drugo mesto, a ne celih 500, kao da je “naljutilo” ovdašnje navijače. Naravno da niko nije sam sebi postavio pitanje: a koliko je novca uloženo dosad i uopšte proteklih godina u “operaciju” osvajanja bilo koje šampionske titule?
       U obraćanju odbojkaškim reprezentativcima premijer Srbije Zoran Živković bio je iskren: “Sportisti su naše blago. To je stara priča. I ova vlada žarko želi u Evropu i svet.” Zatim je usledilo i obećanje (!?) - da će iduće godine budžet za vrhunski sport biti dostojan kvaliteta naših sportista. Zahvalni na toplom prijemu i rečima, odbojkaši su preko svog izaslanika - kapitena Nikole Grbića, premijeru Živkoviću isporučili loptu sa potpisima i zastavu Odbojkaškog saveza SCG.
       Da sve ne bude potaman, potrudio se Veselin Vuković, selektor odbojkaške reprezentacije SCG (ne)očekivanom odlukom da podnese ostavku. Vuković je manirom ozbiljnog sportskog trenera (selektora) sačekao momenat da svi dobro ručaju u hotelu “M” - da bi priredio iznenađenje. U škrtom obrazloženju, saopštio je da se njegovi interesi kao selektora i Odbojkaškog saveza SCG ne potiru. Vuković je smatrao da njegov plan za dalju saradnju, uoči šampionata Evrope (novembra u Nemačkoj), sa ostalim nije isti.
       Nije ili jeste isti, ali selektor iz Crne Gore Veselin Vuković je tokom kratkog boravka u Beogradu čuo i reči kritike na račun vođenja selekcije u finalnom meču protiv Brazila. Iako sve “intrige” nisu bile direktno upućene njemu, tek zamera mu se da je “lično” mogao u četvrtom, važnom setu za naš tim, da drugačije savetuje igrače. U toku radnog sastanka Vuković je izneo svoj program rada do evropskog šampionata, a koji nije zadovoljio ukuse i želje odbojkaške organizacije.
       Još jednom se ponovila priča posle Svetske lige, od prošle godine, kada je mesto selektora bez jakih argumenata napustio izuzetno uspešan Zoran Gajić. Sami akteri, reprezentativci, i ovom prilikom nisu se pitali za mišljenje. Možda je ono bilo i drugačije...
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu