NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Slika ili poruka

Princeza Jelisaveta Karađorđević se zbog fotografije na pozivnici naljutila i nije došla na prijem, a domaćin, britanski ambasador kaže da Tito, Čerčil i Idn zajedno predstavljaju samo dobro uhvaćen istorijski trenutak

      Ambasador Čarls Kroford oprostio se prošlog petka, u svojoj rezidenciji u Beogradu, od prijatelja i saradnika iz zemlje u kojoj je dve i po godine bio najviši predstavnik Velike Britanije. I sve je bilo kako protokol nalaže. Ipak, nije došla princeza Jelisaveta Karađorđević. Razlog njenog bojkota bio je u pozivnici koju je dobila, a na čijoj poleđini je odštampana fotografija koja je povredila Jelisavetu Karađorđević.
       Na slici su, naime, Josip Broz, Vinston Čerčil i Entoni Idn, koje princeza smatra odgovornim za uništenje Jugoslavije i života njenog oca, princa Pavla Karađorđevića: - Bilo da ignorišete tu činjenicu, ili je to ponosno priznanje Vaše zemlje koja je učestvovala u državnom udaru 1941. godine i promociji i podršci komunista Jugoslavije, ne mogu da verujem da je to prošlost - napisala je princeza u pismu ambasadoru Krofordu i izrazila uverenje da će žurci prisustvovati veliki broj ljudi koji su zahvalni Britaniji za podršku komunističkom režimu u našoj zemlji.
       Uz najbolje želje njegovoj supruzi, princeza Jelisaveta Karađorđević je poručila ambasadoru, koji uskoro odlazi na istu dužnost u Poljsku, da zapamti da “vaša tri heroja nisu obavezno i naša”.
       Otkuda ova fotografija na pozivnici i da li je uopšte bilo neke namere u njenom izboru? Kada je pre dve i po godine došao u Beograd, Čarls Kroford je, uz zvanične obaveze, krenuo u potragu za starim fotografijama koje svedoče o jugoslovensko-britanskim odnosima. Ideju za to dobio je kada je u zgradi američkog Stejt departmenta video na zidu uramljene fotografije koje svedoče o američkim odnosima sa raznim zemljama. Tako su on i njegovi saradnici sakupili više od 200 najrazličitijih fotografija, među kojima i neke veoma stare i veoma retke. Na jednoj fotografiji iz 1878. godine vidi se engleska bolnica u Siminoj ulici u Beogradu, u zgradi koja i danas postoji. Fotografije su uglavnom iz Beograda, ali neke su dobijene i iz Engleske.
       Tako se došlo i do ove na kojoj su Tito, Čerčil i Idn, a koja je odštampana na poleđini pozivnice. Kada se odlučio za nju, gospodin Kroford nije imao nikavu nameru osim da ona bude ilustracija iz istorije britansko-jugoslovenskih odnosa. I šta na sve ovo kaže odlazeći ambasador Velike Briranije?
       - Ova fotografija je pokazana na mnogo mesta, kako u Srbiji tako i u Crnoj Gori, kao deo izložbe istorijskih fotografija i drugih predmeta koji svedoče o istorijskim odnosima između Velike Britanije i Srbije, odnosno Kraljevine Jugoslavije, socijalističke Jugoslavije, ili Srbije i Crne Gore. Te fotografije je ambasada Velike Britanije sakupila u poslednje dve godine, a na pomenutoj slici je veoma dobro uhvaćen jedan istorijski trenutak.Kao i u slučaju svakog drugog prijema, pozvani gosti su poziv mogli da prihvate ili da ga odbiju.
      
       R. S.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu