NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Devičani u CK

Kako je zgrada bivšeg Centralnog komiteta SKJ dobila nove vlasnike, iz Slovenije i sa Britanskih Devičanskih ostrva

      Da ne bi “Gospodarskog vesnika” iz Ljubljane, pitanje je kada bi se u Srbiji saznalo da je jedan od vlasnika Poslovnog centra “Ušće” odnedavno i biznismen iz Celja Mirko Tuš, vlasnik “Engrotuša”. No, šta je tačno Tuš pazario i po koje novce, znaju zasad samo on sam, vlasnik “MK komerca” Miodrag Kostić čiji je udeo u zgradi bivšeg Centralnog komiteta SKJ otkupljen, i njihovi poslovni partneri okupljeni u konzorcijumu “European construction”, zvaničnom vlasniku i investitoru radova na pretvaranju bombardovane zgrade na Novom Beogradu u “ultramoderan poslovno-trgovinski centar”. Sve što je vezano za ovu transakciju najveća je tajna, i svi učesnici u poslu ćute kao zaliveni. Zašto?
       Još kada je na javnom konkursu tadašnja Savezna direkcija za imovinu prodala zgradu Ce-Ka, u novembru 2001. godine, pojavile su se sumnje - istina, na sumnjama se i ostalo - da nisu u pitanju, baš, čista posla. Možda zato što je javni konkurs bio sve, samo ne javni. Tek, javnost je tada udostojena samo informacijom da su bombardovanu zgradu PC “Ušće” za deset miliona maraka kupili Kostićev “MK komerc”, kompanija MPC iz Beograda, International Trading Partners iz Londona te Union Intertrade ltd. sa Britanskih Devičanskih ostrva. Za NIN, Kostić je tada rekao: “Naša ponuda bila je najbolja i to je jedini razlog zbog koga je prihvaćena.” Kolike su bile preostale ponude, i ko su bili ponuđači, u tom se trenutku nije znalo i znatiželjnicima nije preostajalo ništa drugo nego da Kostiću veruju na reč, da u kupovini nikakvog uticaja nisu imali njegovo prijateljstvo sa (pokojnim) premijerom Zoranom Đinđićem i kumovske veze sa Nenadom Čankom, predsednikom vojvođanske Skupštine.
       Tek mesec dana kasnije, saopštio je prodavac da su odbijene “neozbiljna ponuda” srpsko-američkog biznismena Slobodana - Majka Pavlovića, te kompanije “Interglobal agencies” sa sedištem na Britanskim Devičanskim ostrvima i adresom u Švajcarskoj. Tenderska dokumentacija sa javnog tendera, međutim, javnosti nikada nije data na uvid.
       I tako, “MK komerc”, MPC, International Trading Partners i Union Intertrade ltd. potpisali su 6. decembra 2001. godine ugovor o osnivanju konzorcijuma “European construction”.
       Vlasnik MPC-a je, inače, Petar Matić, biznismen, koji se prema novinskim napisima obogatio trgujući cigaretama, alkoholnim pićima, naftom, sve u ono vreme sankcija i izolacije. Pisalo se, i nije demantovano, da je bio blizak Mirku Marjanoviću. Takođe nisu demantovane ni tvrdnje da iza firmi iz Londona i sa Britanskih Devičanskih ostrva stoje Milan Beko, ministar u Marjanovićevoj vladi i prijatelj pokojnog Đinđića, i Vuk Hamović, trgovac strujom na veliko uz koga novinari najčešće stavljaju famoznu odrednicu “kontroverzni biznismen”.
       No tu je i registar u Trgovinskom sudu u Beogradu, i sam po sebi intrigantan. Transakcija je ozvaničena 9. juna 2003. godine; iz konzorcijuma istupio “MK komerc”, u njega ušao “Tuš Beograd”. I, još jedna promena o kojoj se nije znalo: “Union Intertrade ltd.” sa našeg tradicionalnog spoljnotrgovinskog partnera, Britanskih Devičanskih ostrva, koja je doduše mnogo lakše naći u sudskim registrima nego na mapi sveta, ustupa svoje mesto u konzorcijumu firmi “Calvin’s International ltd.”, naravno, opet sa Britanskih Devičanskih ostrva. Kuriozitet je u tome što obe firme imaju istu adresu, 438 Road Tonjn, Tortola, British Virgin Islands.
       Ko su ovi, novi britanski Devičani koji će graditi na Ušću, suvišno je to i napominjati, nije poznato. Kao što nije poznato ni šta je nagnalo Miodraga Kostića da promeni mišljenje izrečeno još koliko juče: “Mislim da je to jedan od najboljih i najlepših građevinskih poduhvata u zemlji u poslednjih desetak godina. I, ne odustajem od njega.” Ali ako se i ne zna razlog ove promene, on je sigurno opravdan, kao što je prav(ed)no i sve ostalo čega se latio srpski kralj šećera. Čuli smo to u nedelju uveče u “Utisku nedelje”, kada je Miodrag Kostić dobio indulgenciju od ministra finansija Božidara Đelića, drugim povodom, doduše, ali ne mari. A znamo kako su se, nekada i negde drugde, dobijale indulgencije.
      
       NIKOLA VRZIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu