NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kostić obeštetio Grke

Najpre je grčkoj firmi “isterao iz džepa 4,5 miliona evra”, pa im je onda to nadoknadio i još dodao

      Navodno je bio zainteresovan i treći kupac, ali je ljubazno zamoljen da se ukloni. Konzorcijum “MK invest” iz Novog Sada i “Cepter investment” iz Beograda tako su na čist način mogli da realizuju svoj dogovor “ko je razumeo, shvatio je” s grčkom firmom “Helenik šuger”. Tokom dosadašnjih berzanskih trgovina akcijama Bačke fabrike šećera iz Vrbasa, Miodrag Kostić, vlasnik MK imperije, stekao je oko 12,5 odsto tih akcija, a grčka firma, posle licitacije na kojoj joj je Kostić podigao cenu za čitavih 4,5 miliona evra - 31,6 odsto.
       Da Kostić i “Helenik šuger” imaju, ne samo sličnu, nego i zajedničku ljubav za šećer, postalo je jasno kad su se kao konzorcijum svojevremeno kandidovali za kupovinu fabrike šećera u Crvenki. Zbog nekih pravnih nedostataka ugovora o konzorcijumu, Agencija za privatizaciju nije taj zajednički nastup prihvatila, pa je šećeranu u Crvenki, posle skandala sa pogrešnom procenom rezultata njenog poslovanja, kupio “Helenik šuger”. Ni Kostić nije ostao bez utehe: sem što je za tri evra dobio tri druge šećerane, objavljeno je da je između njega i Grka potpisan Ugovor o konsaltingu. Posle su sile mraka i haosa, ničim izazvane, po šećerani u Crvenki ispisivale “Nataša, volimo te, ali ne toliko”, pa je taj ugovor navodno raskinut.
       Kad su se Kostić i “Helenik šuger” ponovo sreli kod prve sledeće šećerane - najveće domaće šećerane u Vrbasu - Kostić je na pitanje NIN-a kako komentariše glasine da je on bar suvlasnik i šećerana koje slove kao vlasništvo “Helenik šugera”, ljutito odgovorio: “To mnogi tvrde. Ali morate mi postavljati logična pitanja: mi smo na berzanskoj licitaciji za 27 odsto šećerane u Vrbasu cenu od početnih tri i po miliona evra podigli na sedam i po miliona evra i tako direktno iz džepa ‘Helenik šugera’ izbili četiri i po miliona evra. Pa o kakvoj saradnji vi pričate? Pa o kakvoj ljubavi između nas vi pričate? Da smo zajedno, kupili bismo po početnoj ceni.”
       Kad je početkom jula svoj paket od 37,86 odsto akcija u vrbaškoj Bačkoj fabrici šećera izneo Akcijski fond, svoj paket akcija pridružio mu je i “Helenik šuger”, a svojih 11 odsto i Miodrag Kostić. Plus sitni akcionari, i kao ogroman paket od 90,26 odsto akcija Bačka fabrika šećera je prodata “MK investu” i “Cepter investmentu” za rekordnih berzanskih 23,5 miliona evra, s tim što je akcije Akcijskog fonda kupio “Cepter”, a ostalo “MK invest”. U nadmetanju je opet, ali očito pro forme učestvovao i “Helenik šuger”.
       Da su se kupci brižno unapred dogovorili, postalo je jasno po načinu licitacije. Pod veštom rukom brokerske kuće M&V investment”, koja je takođe Kostićevo vlasništvo, početna cena od 1505 dinara uvećavana je sve za po 100 dinara, što su pri ukupnom broju od 812.561 akcije ogromni iznosi. Pri berzanskom licitiranju u takvim slučajevima cena raste na kašičicu i pažljivo se odmerava sve dinar po dinar. Kad je prekoračena cena od 1870 dinara za akciju, čime je, logično, “Helenik šuger” bio namiren za onih 4,5 miliona evra koliko mu je Kostić ranije izbio iz džepa, sa galantnošću se moglo zastati - na 1880 dinara za akciju. Sudeći prema ceni, dobar posao obavila je i država - Akcijski fond je prihodovao 640,8 miliona dinara.
      
       RUŽA ĆIRKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu