NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Napumpana odluka

Opačićevu benzinsku pumpu će, ako će se graditi, verovatno graditi njegovi “momci” koji još nisu došli u sukob sa zakonom jer Opačić će, izgleda, još dugo biti iza rešetaka

      Većina odbornika Skupštine Novog Sada odlučila je 11. jula da je plac za gradnju benzinske pumpe u blizini Novosadskog sajma zakonito dodeljen sad već čuvenom Nenadu Opačiću, koji je od aprila ove godine na izdržavanju kazne od 4,5 godine zatvora zbog dilovanja heroina. Opačiću se, ako to još neko ne zna, sudi i zbog sumnje da je izvršio jednu otmicu, a u akciji “Sablja” okarakterisan je od strane MUP-a Srbije kao bliski saradnik zemunskog kriminalnog klana, pa se realno može pretpostaviti da ga čeka još suđenja.
       Brojke govore da je na sednici Gradske skupštine, od 53 prisutna odbornika, njih 30 glasalo da je Opačić zakonito ušao u posed placa, dok je 18 odbornika glasalo da nije. “Za” su glasali odbornici DS i LSV, a “protiv” su bili DSS, reformisti i SPS. Možda je zanimljivo da je pet odbornika LSV bilo uzdržano. Glasalo se javnim, pojedinačnim izjašnjavanjem.
       Inače, Opačić je sporni plac dobio na licitaciji koja je održana pre bezmalo dve i po godine (marta 2001). Tada se po gradu Novom Sadu pronela priča da su licitaciji prisustvovali i Opačićevi “momci”, njih tridesetak, koji su svojim grlatim glasovima, a kažu i pretnjama, navodno ometali tok licitacije i omogućili veterničkom bosu da, nakon što se licitaciona cena menjala 50 puta, konačno nadjača konkurenta, firmu “NS graditelj”.
       Zašto su se odbornici SPS-a, RV i DSS-a setili da bi trebalo da se pobune tek kada je Opačić, u februaru, završio u pritvoru, to je pitanje na koje nismo mogli da dobijemo odgovor. Uglavnom, onomad niko od učesnika licitacije nije prijavio nikakvu nepravilnost, pa je nadmetanje aminovao Upravni odbor Zavoda za izgradnju grada (ZIG) a posle toga i gradska vlada. DSS i RV su tada imali svoje predstavnike u gradskoj vladi, koji se nisu pobunili kada je za to bio vakat.
       Odluci Skupštine grada prethodila je ista odluka Radne grupe formirane za utvrđivanje zakonitosti dodele placa. Radna grupa imala je sedam članova, a glasala je tesno - 4:3 (protiv su bili DSS, SPS i RV, za članovi Radne grupe iz DS, SDP-a i LSV-a, s tim da je LSV, nekako, imao dva člana u tom telu, pa je to, pokazalo se, bilo i odlučujuće). Nije, međutim, jasno zašto je ta radna grupa bila formirana kada su joj ovlašćenja bila svedena na pregledanje papira, a ne i na saslušavanje strana u sporu. Sem ako cilj nije bio da se cela stvar svede na večitu čerčilovsku poentu: “Kada nećeš neku stvar da rešiš, onda formiraš komisiju.”
       Na samoj sednici Skupštine grada, u kritikama su se smenjivali odbornici DSS-a, RV i SPS-a, dok su LSV i DS ćutali i glasali. Po DSS-u, Skupština Novog Sada je glasanjem “za” praktično ozakonila kriminal. Ova stranka je na istoj sednici povukla iz gradske vlade svog potpredsednika Milana Lečića, kao i nekoliko direktora gradskih javnih preduzeća. Time je DSS, konačno, i zvanično postao opoziciona partija u glavnom gradu Vojvodine, pa sad može da kritikuje a da to ne zvuči dvolično.
       Najglasniji u kritikama bio je potpredsednik Vlade Srbije Miodrag Isakov, koji je i gradski odbornik (figurirao je kao kandidat za gradonačelnika). On je rekao da će stranka čiji je lider, reformisti, zatražiti smenu gradske vlade, jer, smatra on, sada je dokazana njena veza sa kriminalom. Reformisti, međutim, nisu povukli svoje članove iz vlade, niti sa funkcija direktora gradskih javnih preduzeća.
       “Mnogi će se pokajati jer su glasali za sramnu odluku”, rekao je Isakov, čija je stranka tužila i gradskog sekretara za informacije Aleksandra Paroškog jer je u maju novinarima podelio pismo koje je Opačić uputio gradskim vlastima, a u kojem je ovaj vlasnik FK “Veternik”, firme “Opačić”, suvlasnik konzorcijuma firmi na Kipru i avio-kompanije na Novoj Gvineji, najviše optužbi izneo baš na račun Isakovljevih reformista, dovodeći ih u vezu sa nekim drugim organizovanim kriminalom.
       Opačićevu benzinsku pumpu će, ako će se graditi, verovatno graditi njegovi “momci” koji još nisu došli u sukob sa zakonom.
      
       DINKO GRUHONJIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu