NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Holistički pristup

      Na svetskim konferencijama, često bez obzira na temu, počnu se upotrebljavati reči i sintagme koje su ušle u modu. Sintagma “holistički pristup” nije nova u svetskim razmerama. Na protiv. Ali, ovo je prilika da oni među nama koji ne znaju šta znači, saznaju njeno značenje. Uz napomenu da ona nije više u nekoj velikoj modi.
       Na dvodnevnoj konferenciji koju je ovih dana u Nju Delhiju organizovala Vlada Indije i UNESKO na temu “Dijalog među civilizacijama”, upotrebljavana je krajnje umereno.
       Ali da ne dužim!
       Termin holizam skovao je Džen Smats (Jan Smuts, 1870 - 1950) u knjizi “Holizam i evolucija” koja je izašla u Londonu 1926. godine. Enciklopedija britanika u obimnoj jedinici, sa slikom na kojoj Džen liči na našeg filozofa Branu Petronijevića, ne bavi se Smatsom filozofom, već samo Smatsom južnoafričkim državnikom. A i ta biografija mu je impersivna.
       Studirao je na Oksfordu. Bio je učesnik u Burskom ratu protiv Britanaca, a posle se borio za Južnoafričku uniju kao samostalni deo Britanske imperije. Učestvovao je u Prvom svetskom ratu, zatim podržao Ligu naroda i dva puta je izabran za južnoafričkog premijera (1919. i 1939). Iako se borio za nezavisnu Južnu Afriku u okviru Komonvelta, nije bio za slobodu crnog stanovništva.
       Taj i takav državnik definisao je holizam kao teoriju po kojoj je celina (holos na grčkom - ceo) više nego zbir njenih sastavnih delova. Smats je svoju tezu dokazivao na primeru Ajnštajnove teorije relativnosti i Darvinove teorije evolucije. On je smatrao da fizička stvarnost i priroda imaju težnju ka sve složenijim celinama. Ključna rečenica o tome iz njegove studije glasi: “Stvaranje celine, holistička tendencija ili holizam, koja se ispoljava u celinama sastavljenim od delova, uočava se na svim stadijumima svega postojećeg.”
       Holizam je sa razvojem informatike i ekologije u XX veku dobijao sve čvršću potvrdu, a samim tim širu primenu. A od široke primene jednog pojma u nauci, uz popularizaciju u medijima, samo je jedan korak do opšte pomodne zloupotrebe neke sintagme.
      
       JOVAN ĆIRILOV


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu