NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Cirkus buke

(“Treba nam festival”, NIN br. 2741)

      Da nismo prošli sve što smo prošli i da i dalje nismo u sličnim “prolaženjima” pa da se i začudimo nedostatku poštovanja građana koje bi kao predstavnik vlasti, Srđa Popović, narodni poslanik i savetnik za ekologiju premijera Srbije, morao da pokazuje, barem u elementarnim količinama.
       Izjava kako se niko ne buni na buku koja dolazi sa splavova i ostalih celonoćnih stvaralaca buke, a eto samo im smeta Eho festival, jeste ili odraz cinizma koji obuzme političare kada se dokopaju vlasti i odmetnu od naroda, ili totalno nepoznavanje ko je za šta nadležan i pravne regulative koja je u nadležnosti i Skupštine u kojoj je poslanik.
       Sramota je građanima koji zbog neodgovarajućih zakona godinama nemaju načina da se izbore sa celonoćnom bukom, utrljavati na nos “zašto se ne bunite”. Bunimo se, poslaniče Popoviću, i te kako se bunimo. Bolje proverite kod komunalnih inspekcija koliko su im ruke vezane nepostojanjem jasnih odredbi o uznemiravanju bukom. A priupitajte se i zašto policija i inspekcije same ne rešavaju probleme buke iz objekata koji su njeni konstantni proizvođači, nego je potrebno da građani svake noći, u tri sata izjutra pozivaju policiju? A onda ni to ne pomogne jer “imaju urednu dozvolu da do sedam izjutra ispod vašeg prozora prave buku”.
       A o Eho festivalu, čusmo prvo od PR fantomske Echo d.o.o., a sada i od ekološkog savetnika i poslanika Popovića, da je pesak nasut na plažu svetsko dostignuće. Isto izgleda važi i za uklanjanje otpadaka? A šta je ova vlast radila tri godine? Namesto da se preispituju odgovornosti nadležnih iz opštine Zemun i grada, pevaju se hvalospevi privatnicima koji su potrošili nekoliko stotina evra za pesak i na tome zaradili nekoliko miliona.
       I dalje o Eho festivalu - gde nestadoše sva ona “čvrsta” obećanja da je dozvola data uz uslov da koncerti traju samo do dva sata izjutra i da buka ne sme prelaziti 60 decibela? Možda je neko pogrešno zapisao, jer upravo u dva izjutra su se pojačala odvrtala do maksimuma, pa tako do izlaska Sunca. A decibeli? Čuli su se izuzetno dobro i u centru Beograda, kako je to izgledalo u Zemunu neka kažu stanovnici Zemuna. Verujem da su oduševljeni koliko je “tiho” bilo.
       A Košutnjak zvrji prazan. Takođe i Hajd park, ali, biće da stanovnici u njegovoj blizini imaju malo veći uticaj na vlast, pa se tamo ne organizuju celonoćni prebučni cirkusi. Obični građani i ne moraju da imaju mir tokom noći. Spavanje? To je ionako samo stanje duha.
       Izdržaćemo mi i Eho i ostale cirkuse buke koje nam vlast poklanja. Izdržali smo i gore. A koliko god da se odlaže, na kraju će doći trenutak kada će se postaviti pitanje da li će sadašnje garniture opština, Grada i Republike izdržati proveru birača, kad već nema načina da se zloupotrebe vlasti preispitaju i kazne u samim institucijama vlasti.
      
       DRAGAN JEREMIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu