NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Licemerje iz Ženeve

(“Lažan izbor”, NIN br. 2741)

      Svojim dopisom, objavljenim u prošlom broju NIN-a, na stranici otvorenoj za čitaoce, gospodin Nebojša Dimitrijević iz Ženeve se veoma ružno poneo prema našem osvedočenom prijatelju, istaknutom francuskom piscu Patriku Besonu. Time se neslavno pridružio onom našem ambasadoru koji je u nekom banjalučkom listu napisao najogavniju paškvilu na račun Patrika Besona. Inače, taj “učeni” književnik-ambasador je jednom prilikom na TV, za okruglim stolom, izjavio pred zaprepašćenim Koraćem kako je Afrodita nastala iz pepela. Pošto sada službuje na ostrvu na kome je svetilište boginje nastale iz morske pene, koju je pobrkao sa Feniksom, valjda će naučiti ono što i osnovci znaju.
       Ponašanje g. Dimitrijevića pogotovu je sramno kad se ima u vidu da je poslednjih deset do dvanaest godina, posle diplomatske karijere, boravio sa porodicom u egzilu u Ženevi, zaklonjen od užasa koji smo preživljavali dok je Beson izdržao NATO-bombardovanja i pod sirenama obišao ne samo Beograd i Novi Sad, već i Niš, Ćupriju, Aleksinac i druga mesta, izveštavajući francusku štampu o našim stradanjima. Stavio doslovno glavu u torbu. Naši vajni intelektualci su izabrali sraman način da mu za to zahvale.
       Javljam se da dignem svoj glas kao prevodilac Patrika Besona koji - to pouzdano znam - nije ni dinara uzeo od naših izdavača na ime autorskog honorara (Oktoih, Narodna knjiga, Gradska biblioteka - Novi Sad, Paideia, Triptih, Žagor. Jedino ne znam kako stoji stvar sa izdavačem KOV-Vršac, možda je bio posredi neki simboličan honorar. Ovo se ne zna, kao što se ne zna koliko se on kontinuirano oglašavao sa stranica francuskih najuglednijih listova, nastojeći da pruži istinitu sliku o Srbima iako su se neki naši sunarodnici iz petnih žila trudili da svoj narod ocrne izjednačujući ga sa vladajućim režimom u to vreme.
       Rizikovao je Patrik Beson da se izloži odijumu izdavača, knjižara i čitalačke publike da ga sada klevetaju oni koji mu nisu ni do kolena, pokušavajući valjda da na tim klevetama nešto ušićare.
       Ne zna čovek da li da plače ili da se smeje!
      
       DANA MILOŠEVIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu