NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Požarevac u Africi

Mada Rodoljub Šabić, ministar za lokalnu samoupravu, tvrdi da smo u Evropi

      Ko zna da li bi Veliki knjaz Požarevljanima ostavio u amanet svoj velelepni dvor za Okružno zdanje da je znao da će se u njemu korbačem otimati oko vlasti. U Miloševo vreme to se drugačije radilo. A znalo se i čemu korbač služi.
       Šta se zapravo događa u Požarevcu?
       Predstavnici DOS-a kažu da im SPS-JUL otima vlast, a ovi drugi da oteto vraćaju. Zapravo, na ponovljenim lokalnim izborima od 26. juna, od tri odbornička mandata, dva su pripala SPS-JUL, što je bio dovoljan broj da ova koalicija povrati većinu u opštinskoj vlasti. Većina je, upravo, postojala od samog početka. Još su izbori 24. septembra 2000. godine doneli pobedu koaliciji Milošević-Marković, ali Srbiji se tada “dogodio narod”, te je izglasano poverenje manjinskoj vladi DOS-a. Od ukupno 68 odborničkih mandata, DOS je imao 31, a SPS-JUL 37. Predsednik SO izabran je iz redova DSS-a, Slavoljub Matić, a za predsednika vlade Zoran Marjanović iz DS.
       I onda je počelo. Prvi dosovski mandat koji je vraćen, pripadao je Anki Gogić-Mitić, načelnici okruga . Bili su to prvi ponovljeni izbori na kojima je koalicija SPS-JUL pobedila. Politička većina menjala se ukupno 15 puta, a DOS je, bez obzira na broj odbornika, ostajao na vlasti skoro tri godine. A onda je SPS-JUL-u dozlogrdilo. Da li zbog ispraksovanih političkih poteza, ili posete haškom pritvoreniku, tek SPS-JUL je odlučio da više ne izglasava manjinsku vladu DOS-a. Poslednji dopunski izbori na koje se čekalo punih sedam meseci, održani su prošle subote, i od tri odbornika ova koalicija je dobila dva. Tražili su od Slavoljuba Matića da sazove redovnu skupštinu, bez dnevnog reda. Tako je i učinjeno. Sednica je zakazana za 14. jul. Ali nije održana.
       Bojan Kekić, predsednik Okružnog i član Glavnog odbora SPS-JUL, kaže da je Matić otkazao sednicu kada je načuo vest o preuzimanju vlasti. “Dva dana pre zakazanog termina, dobili smo telegrame u kojima se sednica otkazuje zbog navodnih godišnjih odmora. Rešili smo da ne čekamo, imamo potrebnu većinu za samostalni rad, sami smo sazvali sednicu i izglasali našeg čoveka za predsednika, Dušana Vujičića. DOS je vladao samo zahvaljujući nama! E, sada smo opet politički popularni, i nećemo se odreći vlasti.”
       Sudeći po prošlosti, treba verovati Kekićevim rečima. Onda i izglasavanje manjinske vlade DOS-a septembra 2000. ne treba shvatiti kao odricanje, već kao dobar potez boraca iz pozadine. Ali kako treba shvatiti čin DOS-a da i pored nedovoljno glasova, prihvati vlast? Kao otimačinu? Ili želju SPS-JUL da tako bude?
       Slavoljub Matić, predsednik opštine, kaže da je sednica na kojoj je izabran novi predsednik nelegitimna, jer mandati sa poslednjih izbora nisu verifikovani, te zbog toga nije imala kvorum. “Iako je sastanak nelegitiman, politička poruka je jasna. Nemam ništa protiv da me smene, ali ne može se neformalnim putem voditi opština. Ponudio sam im redovno sazivanje sedice, ali oni ne prihvataju. Pozvao sam ih na TV duel, ni to ne žele. Ako ne prihvate dogovor, kvorum neće imati ni kada verifikujemo nove mandate, jer imaju tri odbornika od kojih dvojica rade u inostranstvu, a treći se zarekao da nikada neće doći. Statutarna komisija i Ministarstvo za lokalnu samoupravu pomažu nam da rešimo ovaj problem, a ako treba, obavestićemo i sudske organe.” Matić takođe pita: zašto su se baš sada dosetili da traže vlast? Ima li to ikakve veze sa deset hiljada bespravno izgrađenih objekata u Požarevcu, od kojih je 250 dobilo izvršna rešenja za rušenje, a od toga dvadesetak je nemoguće legalizovati ni po novom zakonu.
       Da li je opet reč o bolećivosti republičkih vlasti prema ekstraprofiterima, onima koji pokupovaše i Požarevac i Srbiju za sitne pare?
       Odgovora na ova pitanja nema, naravno. Ali Kekić kaže da je Rodoljub Šabić, ministar za lokalnu samoupravu, obećao da će primiti delegaciju SPS-JUL, u sredu. U međuvremenu, ministar Šabić je uputio pismo lokalnim medijima u kome kaže da je to samo još jedan doprinos unošenju konfuzije SPS-JUL u redove demokratske politike. Ne dovodi se u pitanje, kaže on, legitimitet izbornih rezultata, već način preuzimanja vlasti. I na kraju ministar Šabić poručuje da nismo u Africi, nego u Evropi. Gde li besmo u jesen 2000. godine?!
      
       VERICA MIKIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu