NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vojsku napadaju sekte koje zagovaraju terorizam i anarhiju

Danas u Beogradu postoji oko 200 sekti i njihovih ogranaka, a registrovano je samo 35. Na osnovu više podataka ceni se da u SCG ima oko 385 000 članova različitih sekti (od ovog broja čak trećina je nastanjena u Beogradu). Članstvo je zvanično registrovano u 64 sekte i u 250 neregistrovanih sekti. Najbrojnije su razne satanističke sekte

      Da li se Vojska i na koji način bavi odbranom od sekti?
       - Vojska ima određenih iskustava u suprotstavljanju delovanja sekti koja su sticana preduzimanjem mera od strane specijalizovanih organa u Vojsci ili su autentična. Međutim, još uvek jedan broj naših pripadnika, posebno vojnika, nije u mogućnosti da sagleda opasnost od delovanja verskih sekti.
       Zbog svoje specifičnosti u vojnoj sredini je mnogo lakše uočiti pripadnike sekti, izolovati ih, preoblikovati ili odstraniti. Zato je sprovedeno istraživanje o prisustvu i uticaju verskih sekti na moral pripadnika Vojske i utvrđeno da je mali broj pripadnika VSCG sledbenik neke od sekti.
      
       Imate li podatak koliko sekti uopšte deluje u Srbiji i Crnoj Gori, koje su to sekte, ko ih gura u našu zemlju i ko im i zašto dozvoljava da deluju?
       - Prema podacima koji su nama, kao i drugim institucijama dostupni, sredinom 1996. godine broj zvanično registrovanih verskih sekti bio je 64, dok je u tajnosti delovalo još oko 250 sekti. Danas u Beogradu postoji oko 200 sekti i njihovih ogranaka, a registrovano je samo 35. Na osnovu više podataka ceni se da u SCG ima oko 385 000 članova različitih sekti (od ovog broja čak trećina je nastanjena u Beogradu). Članstvo je zvanično registrovano u 64 sekte i u 250 neregistrovanih sekti. Najbrojnije su razne satanističke sekte.
       Za većinu njih karakteristično je odbijanje vršenja vojne službe i neodobravanje upotrebe vojne sile u razrešavanju vojnih konflikata. Sekte posebno prednjače u stvaranju antiarmijskog javnog mnjenja, lažnog pacifizma i mirotvorstva, indoktrinirajući narod, a pre svega omladinu - regrutnu populaciju, što utiče na odnose prema odbrani i odbrambenoj mogućnosti zemlje.
       Nama nije poznato ko ih regrutuje u svoje redove i za čije potrebe.
      
       Šta sve Vojska može da učini da bi se sprečilo razorno delovanje sekti?
       - Prvi i verovatno najvažniji element ove borbe jeste da se ova oblast pravno reguliše, kakav je slučaj gotovo u svim zapadnim zemljama. Na nivou države potrebno je da postoji društvena kontrola njihovog rada, odnosno da se evidentira njihovo postojanje i delovanje. Nastojimo da se naše komande i jedinice potpuno i blagovremeno upoznaju sa pravim ciljevima delovanja verskih sekti, njihovim pogubnim uticajem i o aktivnostima na sprečavanju njihove delatnosti. S tim u vezi povremeno organizujemo predavanja o sektama sa video-prezentacijom njihovih simbola na kojima se predočavaju i karakteristični primeri i slučajevi iz prakse.
       Ukazujemo na to da ni u kom slučaju ne bi trebalo zanemariti činjenicu o njihovom prisustvu u jedinicama, jer one uglavnom deluju u tajnosti i sa težnjom da se stalno šire.
       U borbi protiv sektaške delatnosti angažuju se lekari, trupni psiholozi, neposredne starešine, organi komandi jedinica i ustanova Vojske i druge starešine koje imaju iskustva u radu sa sektama.
       Protiv pripadniika pojedinih verskih sekti koji narušavaju stanje morala, izazivaju vanredne događaje sa posledicama koje utiču na sigurnost i bezbednost ljudstva i mogu ugroziti izvršenje zadatka jedinice preduzimamo zakonske mere.
       Nastojimo da i drugim merama sprečimo pokušaje eventualnog suicida, masovnog ubistva, širenja sektaške literature, bojkota izvršavanja naređenja, neovlašćenog udaljavanja iz jedinice i vrbovanja ostalih vojnika i pripadnika Vojske SCG za članstvo u sektama.
      
       Na koji način sekte napadaju pripadnike Vojske?
       - Za bezbednost Vojske posebno su opasne sekte koje u svom učenju i delovanju sadrže elemente terorizma i anarhije. Među njima su najopasnije satanističke sekte, koje smatraju da se, zbog prisustva velikog broja ljudi na malom prostoru i relativno lakog pristupa naoružanju, omogućuje da se satani na dar prinese što veći broj žrtava.
       Delovanje verskih sekti na pripadnike Vojske može da se ostvari posredno i neposredno. Neposredno delovanje se odnosi na vrbovanje pripadnika Vojske kako bi postali aktivni članovi sekte i njihovo angažovanje na širenju učenja i uticaj sekte u pridobijanju novih sledbenika unutar Vojske. Vrbovanjem članova porodica pripadnikaa Vojske ostvaruje se snažan posredan uticaj. Postoje primeri da pojedini pripadnici Vojske imaju velikih problema kao roditelji sa svojom decom zbog njihovog pristupa nekoj od sekti.
       U Vojsci smo imali više primera gde su verske sekte izazvale vanredne događaje. Najčešće su to samoudaljenja kako bi se vratili u grupu, odbijanje hrane, odbijanje lekarskih usluga (najčešće primanje i davanje krvi), suicidi, ubistva i dr.
       Podsetićemo na slučaj vojnika Jožefa Meandera, koji je početkom juna 1993. godine, u kasarni u Vranju, naoružan automatskom puškom, upao noću u spavaonicu i ubio šestoricu vojnika i jednog starešinu. Pet dana nakon toga, u kasarni “Mika Mitrović” u Šapcu, vojnik Nandor Kiš pucao je s leđa na vojnike i tom prilikom ubio dvojicu i nekoliko ranio. I on se, kao i Meander, nakon zločina ubio u krugu kasarne. Vojnik Nandor Kiš pripadao je satanističkoj sekti “Crna ruža”, a Jožef Meander pripadao je sekti “Loša vera”, koja je nastala iz sekte “Crna ruža”.
       Ovi primeri pokazuju da ni vojna organizacija nije imuna na delovanje verskih sekti, i pored činjenice da pripadnici Vojske SCG i njeni specijalizovani organi poznaju globalne dimenzije delovanja verskih sekti i u skladu sa mogućnostima preduzimaju mere na suzbijanju njihovog uticaja.
      
       (Uprava za moral Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore - odgovori na pitanja “Nedeljnog telegrafa” o delovanju sekti u našoj armiji)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu