NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Sekte - duhovna droga

Dovoljno je 10 potpisa da neko udruženje građana bude registrovano u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava SCG. A onda se ispostavi da se udruženje zove Sanatan i da ima program koji predviđa od 2000. do 2006. fizičko, psihološko i duhovno uništenje zločinaca

      Na reč sekta, mediji i društvo po pravilu nedolično reaguju. Obično posle nekog (samo)ubistva, čak i ako iza njega ne stoji neki guru naručilac. Vojnik sa tetovažom tri šestice usmrtio je 1993. godine osmoricu mladića na spavanju u vranjskoj kasarni. A onda se ubio. Dve beogradske devojke, Nataša i Marija, izbole su Natašinu baku Kosaru sa 133 udarca nožem oktobra 1996. Nataša se na sudu branila da je zavedena satanizmom iako je sud dokazao da sekta ne stoji iza ubistva. Andrea Jevtić i Filip Tomović, učenici trećeg razreda Gimnazije “Sveti Sava” izvršili su samoubistvo jedno za drugim, februara 2002. Kažu, sekta Crna ruža idejni je počinilac ovog zločina nad maloletnim gimnazijalcima.
       Masovna ubistva ili samoubistva koja su devedesetih potresala svet, donela su za sobom TV serijale o fenomenu sekti, senzacionalističke naslove u novinama i otišla u zaborav. Kao što je ono u Teksasu (1993) kada je svoj život okončalo 88 članova sekte Loza Davidijanaca, ili kada su sledbenici sekte Aum Šinrikjo postavili kontejnere sa otrovnim gasom u tokijski metro i usmrtili 11 ljudi, a 5000 ljudi otrovali (1995).
       Neposredni povod za NIN-ov specijalni dodatak o problemu sekti u Srbiji je - po istoj, nedoličnoj matrici - slučaj Sanatan koji je poslednja dva meseca (u)zbunjivao srpsku javnost. Ipak, različitost, koja daje nadu, jeste u tome što se, zvanično, ovde nije dogodilo nijedno ubistvo povezano sa Sanatanom. A moglo je, sudeći po priručniku Sanatana: Kšatradarma - Zaštita Sadaka i uništenje zločinaca. Tu se posetioci hrama u Vase Čarapića 23a, uredno registrovanog u naselju Beli potok pod Avalom, nedvosmisleno upućuju na izvršenje masovnih ubistava, terorizam, uz obavezno “pojanje Božjeg Imena”, jer će samo tako Bog preuzeti odgovornost za ubijanje, a sadaci će, uz pomoć Božju očistiti svet od zločinaca. Zločinac može biti sebični političar koji ne brine o svom narodu, korumpirani sudija ali i kondukter koji ne vraća kusur u autobusu. Kako Sanatan odluči!
       Društvo za duhovnu nauku Sanatan je, po odluci Ministarstva za ljudska i manjinska prava krajem juna izbrisano iz registra udruženja građana. Razlog: Ciljevi i zadaci udruženja ne odgovaraju podacima navedenim u njegovom osnivačkom aktu i Statutu.
       Noćna okupljanja, vika, buka i neobični krici koji su dopirali iz žute kuće pod Avalom uplašili su, zimus i proletos, Belopotočane. Zbunjivale su ih i žute papuče i kape, šiljate bradice novih komšija, priče o mantranju, pojanju. Zbunio ih je i čovek na krovu usred noći, i skupa kola ispred kuće. Prijavljivali su uznemiravanje i buku policiji. Ali, reč je o tada legalnom udruženju, pa je Dragana Bukumirović, predsednica ovog udruženja, samo pozvana na informativni razgovor u SUP Beograd.
       Onda je u maju kamenovana kuća. Pa zapaljena. Istina, samo jedan njen deo. Sanatan se iselio iz Belog potoka početkom juna.
       Fond za humanitarno pravo je zahtevao od državnih organa da otkriju počinioce napada na kuću predsednice Društva za duhovnu nauku Sanatan. Priča o uskraćenim osnovnim ljudskim pravima se ponavlja u Srbiji, s vremena na vreme. Oglašava se i Helsinški odbor za ljudska prava i osuđuje hajku na Sanatan, jer Udruženje je uredno registrovano. Helsinški saopštava da ovo udruženje svojim programom i aktivnostima ničim nije povredilo zakonske propise pa se u napadima na Sanatan prepoznaju netolerancija, ksenofobija i šovinizam... S druge strane, u medijima se oglašavaju roditelji žrtava Sanatana koji tvrde da nije reč ni o kakvom udruženju i verskim slobodama, već o sekti koja je upropastila živote njihove dece.
       Međutim, u Srbiji ne postoji pravni osnov koji bi definisao šta je to verska zajednica a šta verska sekta ili kult, a ne postoji ni zakon o verskim slobodama. Važeći Zakon o udruživanju građana je prilično liberalan pa je tako dovoljan statut i 10 potpisa i udruženje će biti registrovano. A Francuska je, prva u Evropskoj uniji, donela zakon o suzbijanju delovanja sekti na osnovu desetogodišnjeg istraživanja i izveštaja koji je podnet Narodnoj skupštini decembra 1995. godine (najzanimljivije odeljke izveštaja donosimo u ovom dodatku). Zakon, naravno, predviđa kazne za manipulatore koji uznemiravaju građane kako bi ostvarili materijalnu korist i vlast. I baš u Francuskoj definisana je tehnika mentalne manipulacije, na osnovu koje je pravosuđe moglo da formuliše klauzule krivičnog zakona u borbi protiv sekti. “Inkriminisana je sama tehnika, a ne i versko opredeljenje”, kaže kapetan beogradske policije Zoran Luković.
       U ovom dodatku ponudili smo sve razloge zbog kojih nam je potreban zakon o verskim slobodama. Da se odvoji žito od kukolja. I da se konačno odgovori na pitanje: Gde se završavaju verske slobode i ljudska prava, a gde počinju tehnika mentalne manipulacije i ugrožavanje pojedinca pa i celog društva koje sprovode pseudoverske zajednice, među narodima poznatije kao sekte?
      
Sanatanov program Uništenja

“Gospod Bog se manifestuje na dva načina: kao Spasenje i Uništenje.
       Ukoliko verniku nedostaje Božji aspekt Razgradnje (uništenja) ne može se u potpunosti spojiti sa Bogom. Spasilački aspekt Boga se lako stiče, no da bi u sebi objedinili oba aspekta (Spasenje i Uništenje), moramo obavljati duhovnu praksu uništenja zla i time dostići duhovno stanje Apsolutnog Božjeg Principa.
       Trideset odsto borbe protiv zla će se obavljati na fizički način. Pet odsto sadaka (tragaoca za istinom) moraće da prođe obuku rukovanja oružjem. Gospod će u pravom trenutku obezbediti oružje.
       Samo sadak koji ponavlja ime Božje može da obavlja duhovnu praksu uništenja zla.
       Osim zločinaca, potrebno je uništiti i njihove rođake koji vrlo dobro znaju šta ovi prvi rade i žive na novcu stvorenom putem nečasnih radnji.
       Od 1998. do 1999. Sadaci prave spiskove svakojakih zločinaca prema sopstvenom doživljenom iskustvu.
       Od 2000. pa nadalje: Početak uništenja zločinaca, misija će početi u fazama od sela do sela, do opštine, okruga, regiona i cele države.
       Od 2000. do 2006. Fizičko, psihološko i duhovno uništenje zločinaca.
       Od 2007. do 2022. Stvaranje potencijala za vladavinu Carstva Istine.
       Od 2023. do 2025. Početak vladavine Carstva Istine.
       (Godine važe za Indiju. Stadijumi u ostalim zemljama će varirati od zemlje do zemlje.)
       Nije važno ako neko nije nikada vežbao rukovanje vatrenim oružjem. Ukoliko bude pucao uz duhovnu praksu Pojanja Božjeg Imena, metak će sasvim sigurno pogoditi cilj, jer je snaga Božjeg Imena ogromna.
       Ako neko poje Božje ime dok tuče nekoga, on nije agresor, već Bog obavlja ovu radnju....”


      
Spisak verskih grupa, registrovanih u Srbiji

1. Crkva Isusa Hrista Svetaca poslednjih dana (Mormonska crkva)
       2. Prahrišćanska zajednica Univerzalni život
       3. Zapadnopravoslavna crkva (ranije Starokatoličkacrkva)
       4. Ošo Radžniš
       5. Red mistične ruže - Ordo rosae misticae
       6. Sathdža Sai Baba
       7. Satanisti
       8. Univerzitetski krstaški rat za Hrista (Campus crusade for Christ)
       9. Ordo Templi Orientis - Red orijentalnih templara Gnostička katolička crkva - Sveti gral
       10. Internacionalna škola zlatnog ružinog krsta Rozenkrojceri
       11. Unifikaciona crkva (Unification Church)
       12. Bela gnostička crkva - Ega
       13. Hristova duhovna crkva - Pentekosti
       14. Savez baptističkih crkava u Srbiji i SRJ
       15. Hristova crkva Malo krštenje
       16. Zajednica sedmog dana adventista Reformni pokret
       17. Savez za transcendentalnu meditaciju Srbije - TM
       18. Reformski pokret adventista Sedmi dan
       19. Slovačka evangelistička crkva
       20. Hristova crkva jevanđeoske braće
       21. Jehovini svedoci
       22. Vaišnavska verska zajednica Veda (Hare Krišna)
       23. Hristova crkva
       24. Novoapostolska crkva
       25. Sai centar za univerzalni duhovni centar i obrazovanje
       26. Društvo za očuvanje drevne kulture i tradicije Tibet - Džokčen
       27. Protestantska verska zajednica
       28. Nazareni
       29. Slobodna crkva
       30. Udruženje za izučavanje i primenu puta potpune duhovne samorealizacije sistemom Praksa istrajne
       molitve
       31. Crkva božija (Church of God)
       32. Hrišćanska adventistička crkva
       33. Božija deca (Children of God)
       34. Reč života (Njord of life)
       35. Međunarodna Hristova crkva
       36. Sukio Mahikari
       37. Crkva skupštine božije (Assemblies of God)
       38. Šri Činmoj
       39. Anglikanska crkva Svete Meri (The anglikan shaplaincdž of Sent Mardž in Belgrade)
       (Milorad Janković, načelnik SUP-a u Požarevcu)


      
Verske zajednice u Srbiji

1. Srpska pravoslavna crkva
       2. Vikarijat Rumunske pravoslavne crkve
       3. Podvorje Moskovskog patrijarhata u Beogradu
       4. Jevrejska zajednica
       5. Islamska zajednica
       6. Beogradska nadbiskupija-mitropolija
       7. Subotička biskupija
       8. Zrenjaninska biskupija
       9. Đakovačko-sremska biskupija
       10. Skopsko-prizrenska biskupija
       11. Križevačka biskupija grkokatoličke crkve (unijati)
       12. Slovačka-evangelička crkva (augzburške veroispovesti)
       13. Hrišćanska reformatska crkva (kalvini)
       14. Hrišćanska adventistička crkva
       15. Hrišćanska baptistička crkva
       16. Hristova pentekostna crkva
       17. Jehovini svedoci - hrišćanska verska zajednica
       18. Evangeličko-metodistička crkva
       19. Hrišćanska nazarenska zajednica
       20. Hristova crkva braće
      
       Ostale nehrišćanske verske zajednice
       U Republici Srbiji deluje jedan broj nehrišćanskih manjih verskih zajednica. To su: Vaišnavska verska zajednica (Hare Krišna), Sai Baba, grupa budista, kao i neke manje grupe dalekoistočnih mističnih sekti (Unifikaciona crkva, Bela gnostička crkva, Ananda Marga i dr.)
       Takođe, postoje manje grupe pristalica reda Ordo Templi Orijentis (jedna od predstavnika satanističkih struja). Navedene grupe zapažene su u Vršcu, Pančevu, Beogradu, Trsteniku.
      
       (Iz dokumenta Ministarstva vera Republike Srbije iz 1997)
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu