NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Buran Ilindan

Kako je sprečeno kvarenje međudržavnih odnosa SCG i Makedonije

      Malo je nedostajalo da protekli praznik Ilindan (2. avgust) i njegova proslava u manastiru Prohor Pčinjski, zbog crkvenog sukoba, preraste u međudržavni sukob SCG i Republike Makedonije. Do incidenta u samom manastiru, Bogu hvala, nije došlo, jer su uoči samog praznika “pale teške reči” između Dragoljuba Mićunovića, predsednika Skupštine SCG, i vladike bačkog Irineja Bulovića. Evo kako se to dešavalo:
       Najpre se u ime SPC oglasio vladika bački Irinej koji je naglasio da će SPC, u manastiru Prohor Pčinjski, omogućiti proslavu Ilindena - državnog praznika Makedonije - samo ukoliko se od Vlade Makedonije dobije zvanično uverenje da se predstavnicima SPC neće zabranjivati, ili ograničavati ulazak u tu zemlju. Naime, već izvesno vreme episkopima, sveštenicima i monasima SPC ne dozvoljava se da kroče na tlo Makedonije, a egzarha Ohridske arhiepiskopije mitropolita Jovana, ne samo da je raščinila nepriznata Makedonska pravoslavna crkva, već je pet dana bio u pritvoru.
       Na sve to, Mićunović je kategorički izjavio da neće doći do komplikovanja odnosa između SCG i Makeodnije, da Crkva ne može da određuje državne poslove, niti da bilo kome brani ulazak u manastir Prohor Pčinjski, kao i da se državne institucije neće mešati u rešavanje crkvenih pitanja.
       U svom “otpozdravu profesoru Mićunoviću”, vladika Irinej je istakao da Mićunović želi da malo bude i “đavolji advokat”, jer svojom izjavom dezavuiše poziciju Vlade Srbije, nenadležno obesmišljavajući protestnu notu Ministarstva vera upućenu u Skoplje.
       Episkop Irinej optužio je Mićunovića da se tom izjavom “direktno i arbitrarno meša u nadležnost i unutrašnje poslove Crkve”. On je naglasio da SPC ne želi da zabrani dolazak predstavnicima makedonske države, ali je dodao da oni “u manastir ne mogu i neće ući bez saglasnosti domaćina i vlasnika”, tj. bratstva manastira nadležne eparhije.
       - Prema logici Mićunovića - kaže Irinej - SPC bi mogla da pozove u posetu delegaciju Moskovske patrijaršije i za mesto susreta odredi Mićunovićev stan. Ako se dotični pobuni, neka se pozove na sopstvenu izjavu.
       Odgovarajući na optužbe episkopa Irineja, Mićunović je rekao:
       - Nisam ja pozvao delegaciju Makedonije, jer da jesam, pozvao bih predsednika parlamenta Makedonije u beogradsku Skupštinu, a ne u manastir. Otuda je potpuno netačna ta verzija po kojoj ja nekoga pozivam u tuđu kuću.
       Mićunović je utešio vladiku sledećim rečima:
       - Neće niko ulaziti u manastir, neka ostane zatvoren, a mi ćemo se sa državnom delegacijom Makedonije sresti i pozdraviti ispred.
       Tako je otklonjena opasnost kvarenja državnih odnosa.
       Rezultat crkveno-državnih sporenja: srpske crkvene vlasti nisu otvorile vrata manastira Prohor Pčinjski državnim delegacijama Makedonije i SCG koje su na Ilindan doputovale na svečanost obeležavanja 59. godišnjice prvog zasedanja ASNOM -a. Državne delegacije nisu ni pokušale da se približe manastiru u kojem je liturgiju služio bivši arhijerej nepriznate Makedonske pravoslavne crkve, a sadašnji egzarh Ohridske arhiepiskopije Srpske pravoslavne crkve mitropolit Jovan.
       Posle odslužene liturgije u manastiru Prohor Pčinjski na makedonskom i srpskom jeziku, mitropolit Jovan je rekao za NIN: niko u Srbiji ni u Srpskoj pravoslavnoj crkvi nije protiv makedonskog naroda niti postojanja crkve u Makedoniji. Posebno je naglasio da niko nema pravo da Srpsku pravoslavnu crkvu optužuje za nacionalizam i šovinizam i optužio zvaničnike makedonske crkve da su “krajnje nesposobni i ne mogu da vode crkvu”.
       NAĐA ANDREJEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu