NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Anarhisti ili snobovi?

(“Smiljanić i njegova klika”, NIN br. 2741) Moglo se i očekivati da se u haotičnoj društvenoj situaciji, u kojoj se nalazimo, na javnoj sceni konačno oglase i anarhosindikalisti. U broju od 10. jula NIN im je posvetio gotovo dve strane svog dragocenog prostora i - kao što se moglo i očekivati - na tako mnogo prostora nije rečeno ništa. Ništa relevantno za radnike.

      U tekstu se ponavljaju poznate teze anarhističkog pokreta o srećnom životu u društvu u kom više neće postojati ni države ni “gazde”. U skladu sa tim idealima anarhisti se u celom svetu bore protiv nacionalnih država i protiv kapitala. Problem je, međutim, što su u toj borbi uspešni samo anarhisti iz malih zemalja koji uspevaju - uz pomoć drugih pokreta internacionalističkog usmerenja - da od sopstvenih nacionalnih država naprave protektorate. Time - protivno sopstvenim stavovima i verovatno nesvesno - faktički doprinose stvaranju tuđih superdržava. Takođe protivno sopstvenim stavovima, na taj način idu naruku i “gazdama”, jer u malim kvazidržavama - “gazde” zaista postaju jedini gospodari.
       To je upravo ono što se dogodilo u Srbiji. Zato ostaje prilično nejasno protiv koga će se boriti “Beogradska lokalna grupa Anarhosindikalističke inicijative”. Država Srbija je već prilično urušena, gazde uglavnom više nisu ovdašnje, a dobrim delom to više nije ni vlada. U Srbiji jednostavno više nemaju protiv koga da se bore. U skladu sa svojom internacionalističkom vokacijom, sada bi trebalo da krenu u borbu protiv super-
       država u Vašingtonu i u Briselu i protiv svetskih “gazda” i tajkuna.
       Konačno, postavlja se pitanje kome je uopšte namenjen tekst u NIN-u? U njemu se, između ostalog, koriste termini - “main stream sindikati”, “postmoderni mislioci”, “mračne sile opskurantizma”... Nije valjda da to treba da proučavaju rudari iz “Kolubare”.
       Milan Arsenijević, Beograd
      
       Izvinjenje
       Zbog kvara u štampariji prošli broj NIN-a štampan je na dve vrste hartije, a od strane 9 do strane 56 u svim tekstovima izostavljeni su znaci navoda. Izvinjavamo se čitaocima.
       Redakcija NIN-a


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu