NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Mi u Sloveniji

Slovenci gledaju Pink, slušaju Jelenu Karleušu i ne vide u tome ništa loše

      “U jednom intervjuu na slovenačkoj televiziji izjavile ste da ste se pojavile ne Si-En-Enu i TV Pink. Zašto je Pink toliko bitan?”
       “Pink u Sloveniji gledaju svi, mi volimo Pink televiziju”, ovako je na pitanje Aleksandre Ilić odgovorila Marlen, članica slovenačkog muzičkog trija “Sestre”, u intervjuu koji je NIN objavio 2002. godine.
       Ukoliko se ova izjava “Sestara” mogla smatrati željom da se u Srbiji steknu što bolje pozicije, Anja Rupel, članica nekadašnjeg “Videoseksa”, nije imala potrebe da se bori za naklonost ovdašnje publike. Ipak, u intervjuu za “Kurir” ona je kazala da muzička zbivanja u Srbiji prati preko satelitskog programa Pinka i TV BK.
       Potvrda da Slovenci zaista gledaju Pink dogodila se na ovogodišnjem muzičkom festivalu “Sunčane skale” u Herceg Novom. Prva dama slovenačke pop muzike Helena Blagne nastupila je na ovom festivalu sa pesmom “Ne, ne, ne”. Ova pesma bila je iznenađenje ne toliko zbog toga što je Helena Blagne pevala na srpskom već zbog aranžmana koji je bio prilagođen ovdašnjem ukusu i govorio je o tome da oni koji su ga pravili savršeno dobro znaju šta se trenutno sluša u našoj zemlji.
       “Ta pesma je prvobitno bila komponovana za slovenačko tržište, a kompozitor je za ovu priliku napravio nov aranžman”, kaže za NIN Helena Blagne i nastavlja: “Pink je gledan u Sloveniji i nalazi se u ponudi naših kablovskih operatera, ja ga ne hvatam ali mi prijatelji snimaju pojedine emisije. Svojevremeno sam bila gost na Pinku i po reagovanjima sam shvatila da me video svaki drugi Slovenac.”
       Koliki trud ulažu BK i Pink u osvajanje slovenačkog gledališta? Po svemu sudeći, dovoljno je napraviti program koji će biti zanimljiv i on će naći put do kupca.
       Aleksandra Čanak, koordinator satelitskog programa TV BK, kaže:
       “Operateri nam se sami javljaju i mi s njima zaključujemo ugovore. Nedavno nas je posetio urednik jednog lista iz Federacije BiH i pitao da li bismo mogli da mu šaljemo satnicu našeg programa jer je on gledan u Federaciji a nijedan tamošnji list ne objavljuje program. Naravno da smo pristali.”
       Prema rečima Vuka Nikolića iz Pinkove službe za razvoj satelitskog programa, ni oni nemaju potrebe da mole operatere da preuzimaju njihov program jer im se oni sami javljaju.
       A zašto su Pink i BK toliko gledani u Sloveniji?
       Marlen iz “Sestara” je rekla da je to zato što je Pink neka vrsta glamura i da su Ceca, Lepa Brena i Jelena Karleuša popularne u Sloveniji kao prototipovi nadžena koje su svesne svoje lepote i znaju šta rade. I Pink i BK takođe znaju šta rade kad puštaju njihove spotove, a nama preostaje da se zapitamo da li je Pink baš toliko grozna televizija a Jelena Karleuša toliko vulgarna kao što to kažu oni koji se u ime evropskih vrednosti zalažu za ukidanje Pinka i cenzuru folk muzike. U Sloveniji ove naše medijske proizvode tretiraju kao zabavu i ne misle da je njihovo gledanje sramota. Možda je taj opušteni stav i shvatanje da postoje elitni ali i popularni mediji nešto što je Slovence odvelo u Evropsku uniju.
      
       VLADAN STOŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu