NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kralju Milanu od Šarla Bodlera

Dok RTS reprizira seriju “Kraj dinastije Obrenović”, u kojoj glavnu ulogu, lik kralja Aleksandra Obrenovića tumači glumac Ateljea 212 Tihomir Stanić, traju probe komada “Cveće zla” autora i reditelja Bratislava - Brace Petkovića. Tim povodom, popularni glumac, koga je ova uloga proslavila, za NIN otkriva neke zanimljive detalje.

      - Najpre, da se zna kako je repriza serije “Kraj dinastije Obrenović” koincidirala sa našim probama komada “Cveće zla”. Kako Aleksandar Obrenović nije imao potomstva, meni je ostalo samo da posle njega igram oca, kralja Milana Obrenovića. Radnja Petkovićevog komada događa se u času kada se kralj Milan sprema da abdicira i prima u audijenciju robijaša Branislava Nušića. Komad ima tri lika: Branislava Nušića (Nikola Vujović), ministra pravde Gigu Geršića (Đuza Stojiljković) i kralja Milana (ja).
       Meni je posebno zanimljivo što u ovom tekstu postoji jedan telefonski razgovor između mene kao kralja Milana i njegovog sina Aleksandra, koga sam igrao u TV seriji. Reč je o nekom biciklu, ali ne bih ja da otkrivam šta je sve Braca napisao.
       Na pitanje zbog čega se komad zove “Cveće zla”, Tihomir Stanić odgovara:
       - Postoji više razloga za to, ali jedan je, po mom mišljenju, posebno zanimljiv. Svoju knjigu “Cveće zla” Šarl Bodler je sa posvetom poklonio kralju Milanu Obrenoviću.
      
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu