NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Veliki blefer

Ruma je 4. jula dobila nova znamenja na sednici Skupštine opštine. Sat vremena govorio je Dragomir Acović. Bio je to kraj dobro uhodanog scenarija u nekoliko činova

      (Čin prvi. Upoznavanje. Bacanje mamca samozvanog predsednika Kraljevskog veća.)
       Vrdnički manastir - Ravanica. U poseti Katarina Karađorđević sa decom. Jedna ljubazna teta oslovljava decu Karađorđevića. Priča sa njima, engleski, naravno. Ljubazna Katarina Karađorđević oslovljava tetu. Reč po reč, i ljubazna teta otkri da je njen muž predsednik opštine. Ljubazna Katarina Karađorđević otkri teti da njen muž pak priređuje večeru za nekih desetak predsednika opština - može doći i ljubazna teta, koja zna engleski, sa svojim mužem.
       Na večeri, dakako obavezni Dragomir Acović (kao na Prvom programu RTS-a.) član Krunskog veća. To je ono obavezno - “Dragomir Acović KV”. (Zanimljivo je, međutim, da na sajtu porodice Karađorđević prestolonaslednik kaže kako KV ne postoji - već da su to ljudi koji pokušavaju da mu pomognu da shvati situaciju u Srbiji. Tako nekako.)
       Za večerom, arhitekta “Dragomir Acović KV” upoznaje predsednika opštine i dakako ljubaznu tetu. “Imam nešto za vas” - kratko i značajno, uz snažan stisak ruke, arhitekta “Dragomir Acović KV” baca mamac.
       (Čin drugi. Dobro varenje i, da vidiš kakvo pismo, pun pogodak. Akademija nauka stoji iza Acovića. Svi se utrkuju u hvaljenju novog, baš novog grba.)
       To nešto predsednik opštine je dobio u pismu sa vazdušnim jastučićima - što je posebno ostavilo utisak na njega. Kakvo pismo, da vidiš samo! Pismo sa vazdušnim jastučićima krilo je ono što je na sajtu civilne heraldike International Civic Heraldry / http://www.ngw.nl/indexgb.htm Dragomir Acović predstavio kao grb Rume. Inicijale ISO - HER koji se nalaze na rumskom grbu - po Statutu rumskom - “In hoc signo evadet opidum Ruma”, preveo “U ovom je znaku utvrđeno mesto Ruma spaseno”. Pravi prevod jeste “U ovom znaku nastade varoš Ruma”.
       Kakav je utisak ostavio Dragomir Acović na predsednika opštine najbolje pokazuje to da je “grb iz pisma sa vazdušnim jastučićima” odmah ušao u upotrebu - na trenerkama, kalendarima papirnim kesama... (Ima li kakve veze sa ovom proizvodnjom suvlasnik firme “Grifon” iz Beograda?)
       Srpska akademija nauka stoji iza Acovića, odnosno više od dvadeset akademika. On je produžena ruka Akademije, što najbolje oslikava njegovu “heraldičku težinu”, zaključak je koji se nameće već posle prvog razgovora sa gospodinom Acovićem.
       (Čin treći. Komisija. Odnos snaga. Sličica za svaku opciju.)
       Predsednik opštine je nestranačka ličnost. Opštinom vlada velika stranka. Povremeno, predsednik opštine preti svojom ostavkom nezadovoljan svojim učešćem u odlukama, čime bi nepovratno bio narušen odnos snaga. Velika stranka tako staje na stanovište da se donošenjem novih znamenja politika - ne bavi. Predsednik opštine “osniva” svoju komisiju u kojoj (o, čuda!) biva preglasan četiri prema tri, u odsustvu (čak) četiri člana. S obzirom na to, kaže predsednik opštine, da je bilo “tesno”, zadržao je pravo da skupštini iznese “svoj” predlog. “Dragomir Acović KV”, “kopredsedavajući registra grbova”, staje na stranu predsednika - protiv predloga čuvara grba sv. Florijana i sv. Nikole, iako u elaboratu na naslovnoj strani favorizuje upravo to rešenje. Predsedniku opštine je smetao mač sv. Florijana, Dragomir Acović je brinuo za rumske ateiste (tj. njihove glasove u skupštini) te mesto svetaca predlaže jelene (vodene).
       Jelen je zver, životinja plemenita - kaže Acović, sposobna da uništi sve ono što je zlo. Pojede, recimo zmiju, ali u roku od jednoga sata mora naći i popiti bistre vode inače biće i sam osuđen na propast. Sudeći po “mitološkoj” preciznosti izmerenog vremena - 1 sat, biće da je reč o mitologiji koju je Društvo građana “Beli orao” standardizovalo od 1992. godine!
       Zaboravio je Dragomir Acović da je grb Voždovca, ili Prijepolja oštancao sa religioznom tematikom - ili tamo nema ateista! Nisu primetili rumski odbornici - ateisti - da je jedna od centralnih figura na usvojenom grbu dvostruki krst, zaboravljaju ateisti da su tim istim glasanjem kojim su skinuli sv. Nikolu sa grba izglasali slavu grada Sv. Nikolu!!!
       Koliko je Acović bio ubedljiv (ta iza njega su Karađorđevići!) najbolje pokazuje ponašanje odbornika SPO-a koji u svom programu imaju zacrtana upravo suprotna znamenja od onih usvojenih. I oni su glasali za!
       “Probuđeni” SPS u svom lokalnom listu “Ru 7” hvali, perom lokalnog novinara, u rubrici “Pogled pravo”, ovu tačku dnevnoga reda kao jedinu “svetlu” da bi na sledećoj strani,u “objektivnom” izveštaju, od tog istog novinara, čitalac saznao o svađama, netoleranciji, pa i sasvim jasno oivičenoj nacionalnoj kontroverzi - i na primeru ove tačke dnevnog reda. Reč je , svakako o novoj taktici SPS-a. Što gore, to bolje.
       U toj mešavini neukosti, političkih trvenja, antagonizma (glavnog!!!) teizam - ateizam, nacionalnim kontroverzama, novim taktikama i starim slabostima - najbolje je prošao Dragomir Acović čiji je jedini cilj bio da oštanca novi grb i prebroji novac. Nije ovo prva opština gde se sve ovako ponavlja.
       Ruma je osramoćena neukošću i osrednjošću onih koji su prihvatili minoran dan iz njene prošlosti za praznik, odnosno prevarom velikog blefera Dragomira Acovića. On je na osnovu reklamnog albuma “Kava Hag”, nemačke firme za plasman kafe bez kofeina (“Kava Hag” DD Zagreb između dva svetska rata štampao je grbove jugoslovenskih gradova), na osnovu sličice broj 190 koju su deca lepila u album (slično sličicama iz čokoladica životinjsko carstvo), gde je prikazano nešto slično rumskom grbu sa potpuno izmenjenim bojama (“delo” hrvatske slikarke Vjere Zamole), Dragomir Acović je podario Rumi i Rumljanima kao prvi, najstariji rumski grb!
       Koliko li je unosnih poslova sklopio Dragomir Acović zahvaljujući večerama koje su Karađorđevići priređivali predsednicima opština?
      
       DUŠAN BUBALO


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu