NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Povlašćeni ostaju povlašćeni

Aleksandar Vujasinović

      Najnovija odluka Udruženja osiguravajućih društava SCG, po kojoj se depozit Londonskom birou zelene karte u iznosu od 1 890 000 evra ne deli prema učešću na tržištu, predstavlja kulminaciju haosa koji vlada u oblasti osiguranja, kaže za NIN generalni direktor osiguranja “Plava tačka” Aleksandar Vujasinović. Ovom odlukom još jedanput su u privilegovan položaj stavljena dva naša najveća osiguravajuća društva “Dunav” i DDOR “Novi Sad”.
       - Tri godine mi čekamo uvođenje reda u oblasti osiguranja, ali od toga nema ništa. Povlašćeni iz Miloševićevog perioda povlašćeni su i danas. Priča se o nekakvom privlačenju stranog kapitala, a stvaraju se uslovi koji su apsolutno neprihvatljivi.
       Vujasinović navodi da Nacrt novog zakona o osiguranju predviđa direkciju za nadzor, koja će imati ovlašćenja čak i da uvodi prinudne mere, ali i cenzus koji propisuje uslove kakve ni osiguravajuća društva razvijenih evropskih zemalja ne moraju da ispune.
       - Ovo je elegantan način zatvaranja svih malih i srednjih osiguravajućih društava i prepuštanja tržišta “Dunav” osiguranju i DDOR-u. Tako će, po usvajanju ovog zakona, od četrdesetak osiguravajućih društava (većina je u privatnom vlasništvu) ostati verovatno samo državni “Dunav” i DDOR “Novi Sad”. Oni će tako ponovo prosperirati, povećaće svoju vrednost, što je, pred predstojeću prodaju, izgleda jedino što državu zanima.
      
       G. P.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu