NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Borba u “BORBI”

Ksenija Landeka-Aleksić

      Ksenija Landeka-Aleksić, novinar lista “Borba”, obratila se pismom Skupštini državne zajednice Srbije i Crne Gore s namerom da, kako kaže, “skrene pažnju javnosti na haotično stanje u ovom listu, kao i u drugim štampanim medijima kojima gazduje država, a koji bi po obećanju nadležnih odavno trebalo da su javni servis”.
       Savet ministara SCG imenovao je, krajem aprila, Zorana Kaličanina za novog direktora NIP kompanije Borba u čijem sastavu je i istoimeni list. Već od sledećeg meseca do danas radnici kompanije nisu primili plate.
       “Novom rukovodnom timu, međutim, koji je formiran dovođenjem novih ljudi na platni spisak Borbe, u isto vreme isplaćuju se enormne zarade. Kako, onda zaštititi interes zaposlenih, kad država, kao poslodavac i većinski vlasnik kompanije primenjuje dvostruki aršin u tretmanu i isplati zarada u istoj redakciji i iz iste kase”, stoji u pismu.
       “O uređivačkoj politici ili tiražu suvišno je i govoriti”, kaže Landeka-Aleksić, “kada list četiri meseca radi bez glavnog i odgovornog urednika. Ali neimenovani prvi čovek redakcije odavno već ima svoje pomoćnike čije redovne akontacije, po podacima obračunske službe, iznose čak 52 hiljade dinara. Svi pokušaji sindikalnog organizovanja u redakciji i borbe protiv ovakve diskriminacije radnika propali su. Rukovodstvo se i dalje pravda lošim finansijskim stanjem koje su zatekli u firmi, ali nije u stanju da objasni odakle dolaze njihove plate kad para nema, niti zašto, onda, ne objavljuju da je Borba pod stečajem.”
      
       D. P.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu