NIN 2378, 26. Jul 1996.

Pozajmljeni intervju

Mira Markovic, lider JUL-a

Mi smo vrlo jaki


Formirali smo levicu od 23 partije. Svako ko bude smatrao da treba da se prikljuci tom frontu - dobrodosao je

Posto je na medjunarodnom skupu "Levica - zasto i kako" govorila o levici na kraju 20. veka, Mira Markovic, predsednik Direkcije Jugoslovenske udruzene levice odgovorila je na pitanja Dejana Radojevica za srpski servis Bi-Bi-Sija.

Deo intervjua objavila je i beogradska stanica B 92, a citaoci NIN-a mogu da procitaju najzanimljivija pitanja i odgovore iz ovog kratkog razgovora profesorke Markovic i novinara Radojevica

Pomenuli ste objedinjavanje levice. Pretpostavljam da ste mislili pre svega na nasu zemlju. Da li to podrazumeva neku tesnju saradnju ili eventualno ujedinjavanje jugoslovenske levice i Socijalisticke partije?

- Imate sklonost da degradirate razgovor. Ja sam iznela jedan intelektualni koncept kako ja vidim levicu na kraju veka i u buducnosti. Ne vidim zasto bih sad analizirala pojedinosti, da li ce se i koje ce se partije u nekoj zemlji, ukljucujuci i nasu, prikljuciti. To je stvar konkretnih odluka pojedinih partija, i nije mnogo bitno. Zaista nisam mislila, nisam imala u vidu nikakva konkretna resenja. Imala sam samo u vidu jednu viziju koja se tice buducnosti.

Mi smo formirali levicu od 23 partije. Svako ko bude smatrao da treba da se prikljuci tom frontu je, razume se, dobro dosao, kao sto i prema svakom ko ne bude smatrao necemo imati nikakav animozitet.

Ovo je vise jedan istorijsko-intelektualni razgovor nego neki prakticko-politicki.

A mozemo li da cujemo kako vidite buducnost saradnje Socijalisticke partije i pokreta levice?

- Pa to zavisi vise od njih nego od nas. Znate, mi smo sirom otvoreni za sve. Kod nas ima i vernika, ima i privatnika, mi smo partija koja ima najvise privatnika. Mi smo vrlo fleksibilni, nama je svako dobrodosao za saradnju kakva njemu odgovara. Jedino sa kim mi nikada necemo saradjivati to su nacionalisti, sovinisti, samo su za njih zatvorena sva vrata.

Pomenuli ste privatnike. Na tome vam se najvise prigovara?

- Ne, mi smo partija sa najvecim brojem privatnika u Jugoslaviji. To je dezinformacija. Mogu meni da prigovaraju da imam plavu kosu, ali kao sto vidite moja je crna.

Prigovara vam se da ste protiv privatne svojine, da se zalazete za drzavnu svojinu?

- Nije tacno, mi se zalazemo za sve svojine, apsolutno za sve koje postoje. Sve je potrebno ovom vremenu i ovom prostoru. Kada bismo bili protiv privatne svojine, pa ne bi skoro svi privatnici u ovoj zemlji usli kod nas. Da imamo negativan odnos prema tome, privatnoj svojini, oni ne bi bili tu. Drugo, postoje nasa dokumenta u kojima lepo pise da mi to podrzavamo.

Priblizavaju se izbori. Da li ce Jugoslovenska levica izaci sama ili kako?

- Mi jos o tome nismo razgovarali... mi cemo sami. Mi smo sad jako veliki.

Da li verujete da cete uci u parlament s obzirom na ovaj novi izborni zakon?

- Nama ce to biti jako tesko, znate. Ja se ne razumem bas mnogo u to, ali kazu ovi moji drugovi da nama bas ne odgovara taj izborni zakon. Ali, ne smeta. Stvari rade za ove ideje. Zivot ide u pravcu resenja za koja se zalazemo, a mi se zalazemo za ravnopravnost svih ljudi i naroda. Da li ce se te ideje realizovati ove sezone ili neke druge... ali to je buducnost.

Kazu da Jugoslovenska levica suvise podseca na komunisticku partiju Jugoslavije, i da je sa tim jako tesko dobiti necije poverenje.

- Pa mogu da kazu i da je moja kosa plava, ali nije. Ovo je jedna vrlo savremena politicka orijentacija. Uzmite politicku platformu pa procitajte, pa cete mi reci na sta vas podseca.

Jedna od stvari je i velika medijska promocija JUL-a. Kako vi to objasnjavate?

- Zasto? Pa pitajte sebe zasto ste dosli (na medjunarodni skup "Levica - zasto i kako" , nasa primedba). Mi nikog narocito nismo zvali.

Mislim pre svega na sve drzavne medije?

- Ne, mi smo mnogo prisutniji u opozicionoj stampi. Mi smo partija koja ima apsolutno najveci rejting u opozicionoj stampi, pa tek onda u ovoj stampi koja je, kako se kaze, bliza vlastima i rezimu. Treba pitati novinare zasto smo mi njima interesantni. Mi ni na koga ne vrsimo pritisak da dodje, da nas prati. Naprotiv.

NASLOVNA STRANA


Copyright © NIN, Belgrade, Yugoslavia
All Rights Reserved