2379, 2. Avgust 1996.

Intervju: Danica Draskovic, direktor "Srpske reci"

Neprincipijelna koalicija


"Mislim da bi meni licno i mojoj politickoj borbi mnogo gore bilo pod Kostunicom nego pod Milosevicem"

Da cak i Olimpijadu politika moze potisnuti u drugi plan, potvrdila je nedavno Danica Draskovic.

Pokazalo se da je nasa opozicija najuspesnija kada se medjusobno svadja.

Zasto je to tako i kakav je njen doprinos tome, za NIN govori direktorka "Srpske reci" gospodja Danica Draskovic.

Imam utisak da ste svojim napisom u poslednjem broju "Srpske reci" o lideru Demokratske stranke Srbije, na odredjeni nacin, destruirali opozicioni blok koji nastupa pod nazivom "Zajedno".

- Nemam takav utisak, zato sto taj opozicioni blok i ne postoji. Sve je samo u fazi razgovora. Dakle, ne mogu da oslabim nesto cega nema. Koalicija koja moze da se raspadne zbog jednog teksta jedne novinarke iz jednog niskotiraznog lista i ne treba da postoji. Takva koalicija nema buducnosti. Ako tu koaliciju moze da rasturi Danica Draskovic i njeno pisanje, kako bi sutra ta ista koalicija povela ovu drzavu, ovaj narod i izvela Srbiju u svet.

Uklapa li se vase pisanje u generalnu strategiju SPO-a i Vuka Draskovica?

- Sada cemo malo o generalnoj strategiji ali ne Vukovoj. Generalna strategija je razbijanje Vuka Draskovica i SPO od osnivanja nase stranke do danas. Tu generalnu strategiju vode takozvani nezavisni intelektualci Beograda, potpisnici raznovrsnih apela na celu sa Dobricom Cosicem i Zivoradom Stojkovicem, ljudima koji imaju uticaja na dve demokratske stranke koje vec sest godina pokusavaju da smanje Srpski pokret obnove, da smanje njegovo biracko telo i njegov politicki uticaj.

Sta je razlog tome?

- Razlog je ideoloske prirode. Nije mi jasno zasto je, na primer, jedan Matija Beckovic igrao na Vojislava Kostunicu za vreme Deposa. Vojislav Kostunica se nikada nije zalagao ni za rehabilitaciju cetnickog pokreta, ni za rehabilitaciju generala Mihailovica, niti je bilo sta svojim politickim radom tome doprineo. Njegov antikomunizam je deklarativne prirode. Tome smo svi svedoci.

Kada vec to pominjete nemate li mozda neku cinjenicu koja bi mogla da potkrepi ovaj vas stav?

- Treba pomenuti da nikada nije organizovao nikakav protest protiv ove vlasti, niti je ucestvovao u protestima koje je SPO organizovao. Takodje, neka se ne shvati licno, gospodin Kostunica nije ucestvovao u protestima kada smo Vuk i ja bili uhapseni i zlostavljani. Protiv toga se digao citav demokratski svet. U slicnoj situaciji ja bih sasvim drugacije reagovala.

Vas tekst osporio je, ukoliko su izneti podaci u njemu tacni, ono sto je o njemu govoreno na Deposu?

- Cinjenica je da je Matija u Deposu rekao da Vuk treba da ustupi mesto Vojislavu Kostunici kao autenticnom Sumadincu i ravnogorcu kako bi se on promovisao u lidera opozicije. Taj Matijin zahtev zasnivao se na netacnim podacima o poreklu Vojislava Kostunice koji je na "sumadinstvu" gradio svoj politicki uticaj i imidz. Posto to nije tacno, napisala sam da je poreklom iz Hercegovine i da je rodjen u Tuzli. Srpska politicka javnost to treba da zna iako mi nije jasno sta je tu lose i uvredljivo.

Zbog cega smatrate da su pomenuti beogradski intelektualci protiv SPO-a i Vuka Draskovica?

- Zato sto od osnivanja opozicije svaki pokusaj udruzivanja propada zbog zahteva Demokratske stranke a sada i DSS da u toj koaliciji oni imaju odlucujuci uticaj i veci broj mesta na zajednickim listama. Niko se u srpskoj politickoj javnosti ne cudi zasto oni traze veci broj mesta na zajednickim listama uprkos izbornim rezultatima koje su ostvarili a svi su cude zasto im SPO to ne pokloni.

Znaci, to je generalna strategija srpskih i beogradskih intelektualaca da se mi smanjimo, jer ono za sta se mi zalazemo, smeta tim ljudima, to je njihova savest, to je ono sto oni zele da sakriju, da duboko zakopaju ljude koje su pobili, streljali bez sudjenja... To je njihova proslost, njihovo delo, to je ono sto oni zele da zaborave zauvek.

Zaci, rade u korist SPS-a?

- SPS levicari na jednu stranu a oni levicare na drugu. Razisli su se iz taktickih ili licnih razloga, ali za mene

- to je ista ideologija.

Sto se tice strategije razbijanja koalicionih razgovora, to je prvi zapoceo Kostunica. Uopste zaista ne razumem ovu hajku na mene i na moj tekst. Pet dana pre mog teksta Kostunica je odrzao konferenciju za novinare i na njoj je izneo svoj politicki stav i stav politicke partije koju vodi, a to je: da je Vuk Draskovic izdajnik, da je Vuk Draskovic pisao lazi, da Vuk Draskovic izdaje Srbiju po svetu, da je Vuk Draskovic bio sluga Brozu... Moj tekst je napisan da se odgovori na to sto je receno i da se zastiti Vuk Draskovic kao moj suprug ali i nasa porodica.

Necu dozvoliti vise nikome da pise i blati ni mene ni moga muza ni nasu porodicu. Prema tome, niko se sada ne pita zasto je to Kostunica radio i kakva je to politicka strategija s obzirom na to da je Kostunicin napad na moga muza i na nasu stranku prenela drzavna televizija, u drugom Dnevniku je to videla cela Srbija, a prenela sva rezimska stampa.

Da li se mozda Djindjic uzbudio ili je mozda zatrazio da se neko ogradi od tih lazi? Da li je Vesna Pesic zahtevala izvinjenje od Kostunice? Da li se uzbudila beogradska carsija? Ne. Postalo je normalno da se SPO, Vuk cak i njegova porodica blate do neukusa. Napisala sam taj tekst, ne sa namerom da rusim koaliciju, ne sa namerom da te razgovore prekidam, nego sa namerom da Kostunici kazem - ne mozes, gospodine, napasti Vuka i Danicu a da ti se me uzvrati. Samo sto sam ja na njegove lazi odgovorila istinom.

Djindjic vas je nazvao desparadosom, Vuk Seselja fasistom, Seselj Vuka i Djindjica izdajnicima. Kako mislite da narod glasa za ljude koji se tako medjusobno "caste"?

- Pa neka ne glasa. Da vam kazem, ja ne mislim da treba stvarati koaliciju po svaku cenu. To je moje licno misljenje. Kada bih se ja pitala, nikada ne bih usla u koaliciju sa Zoranom Djindjicem, sa Vojislavom Kostunicom jos manje, a sa Vojislavom Seseljom nikada. Licno mislim da su Djindjic, Kostunica i Seselj odgovorni za bombardovanje Srba u Bosni i za mnoge zrtve. Da nije bilo njihove politicke podrske Radovanu Karadzicu pre bombardovanja, on bi mozda popustio, vratio oruzje kao sto ga je vratio nakon bombardovanja. Time bi se spasili mnogi zivoti. Znaci, nasi politicki programi se strateski i sustinski razlikuju. Izmedju nas koji su plakali nad sudbinom Srebrenice i njih koji su nad tom sudbinom slavili - nema razgovora.

Da li ste to rekli vasem suprugu?

- On zna moje misljenje, ali to je samo moje misljenje. Mislim da ta koalicija nema buducnost i to ne sme da se spaja, jer je to nespojivo. U pitanju su politicki trgovci koji se udruzuju sa Srpskim pokretom obnove, ne zato sto ga vole, ne zato sto misle da je nas program dobar i sve ono sto smo mi radili sest godina, nego da bi istrgovali sebe, da bi se zaboravilo pecenje vola na Palama, da bi se zaboravila podrska Karadzicu, ratni poklici i slavljenja ulaska u Srebrenicu, slavljenja ulaska u Vukovar, da bi sebe oprali preko SPO-a. Ja to nikada ne bih dozvolila da sam na mestu Vuka Draskovica.

Sta je alternativa?

- Alternativa je da u Srbiji pobedi opcija koja je prava srpska opcija, a to je gradjanska demokratska Srbija.

Ali, kako?

- Neka pobedi kada Srbija bude zrela za to. Srbija danas nije zrela za to. Nismo mi za to krivi. Reci cu i zasto sam ja protiv koalicije i prakticno, a da ne govorim o svojim politickim opredeljenjima koja su dijametralna.

Prakticno bi se dogodila opstina Vracar. Sta se dogodilo na Vracaru? Mi smo isto tako u Deposu 1992. godine poklonili Kostunici mesta, kao sto on sada trazi da mu se ponovo poklone. Cim su se zavrsili izbori, Djindjic i Kostunica su bili malo jaci od nas i oni su nas sa dva glasa isterali. Mi tamo ne postojimo. Mi smo tamo opozicija kao i SPS. A oni vladaju tom opstinom zahvaljujuci nasim glasovima.

Da li je to ono za sta mi treba da se borimo? Ne, nikako.

Koliko sam razumeo, vi niste za to da se SPS skine po svaku cenu, a da dodju Kostunica i Djindjic?

- Ne, ja jesam za to da se SPS skine, ali ne po svaku cenu. Ne po cenu novog rata, sto je program Demokratske stranke Srbije koja uporno zagovara sukobe i osudjuje Ameriku i celokupni demokratski svet. Mislim da bi meni licno i mojoj politickoj borbi mnogo gore bilo pod Kostunicom nego pod Milosevicem.

Zamislite sada da je Kostunica bio predsednik drzave i da sam napisala o njemu to sto sam napisala, sigurno bih vec bila u zatvoru.

O Slobodanu Milosevicu sam svasta pisala i pisem. On me je i zatvarao, ali Kostunica bi, izgleda, bio jos gori.

Na osnovu cega to mislite?

- Pogledajte ovu reakciju. Na sta ovo lici? Znaci li to da novine u drzavi kojom bi vladao Vojislav Kostunica moraju da pisu samo ono sto se svidja Vojislavu Kostunici? Da li su oni zaboravili sta je demokratija, sta je sloboda stampe ili uopste nikada nisu ni znali sta je to.

Pogledajte sta se radi kraljevskoj porodici u Britaniji, sta se pise o Klintonu i njegovoj zeni... To je sloboda stampe. Ja odgovaram za to sto napisem, ali to s politikom moje stranke nema nikakve veze.

Kostunica smatra da apsolutno ne treba biti participant u vlasti sa SPS?

- Je li tako? Zasto onda na Zvezdari to nije sproveo? Sada trenutno na Zvezdari vlada Vojislav Kostunica i SPS, zato sto je potpredsednik skupstine iz njegove stranke i svi funkcioneri su iz njegove stranke, a glasove na skupstini dobio je od SPS-a. Kada je smenjivao predsednika opstine koji je bio clan SPO-a njegovi odbornici su i javno glasali na toj skupstini zajedno sa SPS-om, a protiv SPO-a. O tome niko ne pise, pa ni NIN.

Pise se o Srpskom pokretu obnove, o Starom gradu, o Savskom vencu, o Vukovim pregovorima sa Milosevicem, a o Kostunici niko nista. Zasto? Je li on sveta krava? O cemu se ovde zapravo radi?

Kako vi to tumacite?

- Gospodin Vojislav Kostunica bi pregovarao i sa Milosevicem, ali Milosevic nece sa njim. Tu nema nikakve sumnje, to se vidi na primeru Zvezdare. Mada ja ne vidim nista lose u pregovorima.

Nedavno je ljubljanska "Mladina" objavila intervju sa ministrom Tijanicem, u kome je on izneo, po mom sudu, jednu dosta, da ne kazem sokantnu, ali vrlo interesantnu cinjenicu da ste se sreli sa gospodjom Mirom Markovic. Raspitujuci se o vasem susretu, cuo sam da je susret uprilicen u ulici Palmira Toljatija broj 3 kod jednog srpskog biznismena. O cemu ste u tom trosatnom razgovoru razgovarali? Mislim da je to vrlo vazan susret, bez obzira sta se misli o vama i sta se misli o gospodji Markovic.

- Da vam kazem, Luka, necete me naterati da priznam da je bilo ono cega nije bilo. Bez obzira na vase lepe reci, do tog susreta, nazalost, nije doslo.

Nasi izvori tvrde da je tog susreta bilo.

- Toga susreta nije bilo.

Poznajuci neke odnose na nasoj javnoj sceni, mislim da ministar Tijanic ne bi smeo bas tako flagrantno da zaobidje istinu.

- Znate sta, to je Tijaniceva nesigurnost. Tijanic ne zna da li mi imamo neke odnose sa Milosevicem i sa Mirom i da li mu ja u tim odnosima mogu pokvariti neke poslove posto sam ga oterala sa mesta direktora "Politike", kako on kaze.

Pregovori izmedju SPO i SPS su propali. Jedna od bitnih tacaka je vase postavljenje za ministra informisanja.

- Jeste, gospodin Milosevic je to prihvatio. Zasto ne bi prihvatio moje postavljenje na mesto ministra na kojem se nista ne moze uraditi. Sta moze danas Tijanic da uradi? Sta bi Danica Draskovic mogla da uradi?

Jedno pitanje koje je apsolutno slager sezone jeste vas cudan, uslovno govoreci, odnos sa ministrom Tijanicem. Taj, da ga nazovem, polemicki eros je ovih dana doziveo kulminaciju.

- S njegove strane.

Da li je to samo licni animozitet ili se radi o animozitetu sa politickom konotacijom i implikacijom?

- Naravno, s politickom. Gospodin Tijanic je cisti levicar i pripada levoj orijentaciji.

Komentarisuci nas susret u "Telegrafu", kada je hteo da me bije ispred kafea "Freska" i posto mu to nije uspeo jer sam uspela da pobegnem i pozvala policiju, on je iskonstruisao monstruoznu pricu kako ja njega hocu da zlostavljam seksualno. Glupost.

Da je Tijanic hteo da vas tuce, imam utisak, da biste bili biveni pre dolaska patrole?

- Uspela sam da pobegnem. Vi kao da me ne slusate. Sto se pak tice seksualnog zlostavljanja, mogu samo da kazem da pojava g. Tijanica kod mene kao i kod svih normalinih zena ne izaziva seksualni nagon vec samo nagon za povracanjem.

Mozete li za rec "povracanje" da nadjete neku drugu?

- Ne mogu, ne mozete vi mene sada da ispravljate jer ja zaista to osecam kad vidim gospodina Tijanica, i zbog njegovog fizickog izgleda, i zbog njegovog politickog ubedjenja, i zbog delatnosti kojom se bavi.

# LUKA MICETA

NASLOVNA STRANA


Copyright © NIN, Belgrade, Yugoslavia
All Rights Reserved