2379, 2. Avgust 1996.

Sukob u opoziciji

Prohujao sa vihorom


Dok je Djindjic radio iza ledja Vuku i Vesni, Kostunica optuzivao Vuka za izdaju, Vuk pozivao Voju da se zakune na jevandjelju a Kilibarda ih kumio bogom - crnogorski opozicioni serdari su se ujedinili

Odrzan je i drugi sastanak svih vecih stranaka demokratske orijentacije, u Beogradu, u Kralja Petra ulici, sedistu Gradjanskog saveza Vesne Pesic. Ona je za tu priliku obukla divnu svilenu haljinu boje purpura (sa belim prelivima),i ja sam tada bio gotovo uveren da je veliki nemacki liricar bas njoj posvetio romanticni stih - Du bist njie eine Blume.

Mozda je Vesna Pesic, kao zena koja zna sta hoce, verovala da ce i ovaj sastanak imati romantican kraj, u svakom slucaju bar vedar, posto je i staro zanovetalo, na ciji se dolazak cekalo mesecima, odlucilo da dodje. Ona ce biti nas Holbruk i imace osnovni zadatak da Kostunicu "slomije" a da zube ne polomi. Kao i svi mi, znala je da stranacku ljubav Vuka i Zorana moze samo crna zemlja da rastavi (ne racunajuci Danu).

Udar na Kontica

S tim saznanjima - stupilo se u pregovore. Sastanak je bio zatvoren, ali moja malenkost s tim se nije mirila. Sta ako se desi istorija? Zar svaki covek ne poseduje osmo culo? Treba ga samo pravilno usmeriti. I tako sam iz pouzdanog izvora pouzdano saznao sta se na sastanku govorilo (ako i bude malo subjektivnosti, to je zbog izvora, jer narod samo misli da sa izvora uvek bistra voda izvire).

Prvi se za rec javio Vojislav Kostunica. Rekao je da prvi put dolazi na takav jedan sastanak zato sto ga ranije niko nije ni zvao. Dosao je da upozori na svu stetnost sirenja pobednicke atmosfere u opoziciji. Dobro, covek je stil. Ali, da li su socijalisti ikada drukcije uradili? I zasto bi optimizam bio skodljiv? Dobro. Dosao je jos i da saopsti principijelne stavove svoje stranke.

Oni traze da se na ovom skupu prvo rasprave izborni uslovi. Cuje se glasni i opsti komentar: "Slazemo se, predjimo odmah na izborne uslove." I preslo se, bogami. Kostunica je zahtevao da se svi vratimo na instituciju "okruglog stola" iz godine 1992, iz Panicevih vremena. Citao je stavove iz tadasnje deklaracije koju je usvojio tadasnji "okrugli sto". Onda je predlozio da se formira radna grupa koja ce sve to da obnovi i zatrazi novi "okrugli sto". Njegova stranka - rekao je - insistira na deblokadi drzavnih medija i ukidanju ovog poslednjeg zakona kojim je formirano dvadeset devet izbornih jedinica.

Prosao je sat i vise, ali nije nadjeno resenje kako osloboditi drzavnu televiziju i ponistiti izborni zakon. Mozda smejanjem na socijaliste? Konacno je formirana radna grupa (u nju su usli stranacki portparoli), dogovoreno je da ona formulise zahteve opozicije i dostavi ih predsedniku savezne vlade Radoju Konticu. Ovo bi (mislim) mogla da bude opaka ideja u osvajanju vlasti: Kontic je prava meta (steta sto za to nisu znale stare stedise; nego su peticije isle Milosevicu).

Tijanic i Milanovic

Dogovoreno je i da opozicione stranke zatraze formiranje nadzornog visestranackog odbora za drzavnu televiziju. Ma ko ce im to dati? Socijalisti? Ajde, bogati! Na drzavnu televiziju nikakvog uticaja nema ni ministar informisanja i gotovo da sam siguran - prvi njegov takav pokusaj kostao bi ga portfelja. Znaju li lideri nase opozicije da li Milanovic i Tijanic uopste govore?

Preslo se na drugu tacku dnevnog reda, na razgovore o koaliciji. Novak Kilibarda je obavestio prisutne da su se demokratske stranke Crne Gore vec udruzile i da su spremne da se udruze sa demokratskim strankama u Srbiji, pod firmom Zajedno. Kilibarda je apelovao na Kostunicu da konacno udje u tu koaliciju.

Ponovo se za rec javio Kostunica (govorio je dugo). Sve vreme gledao je u notes ispred sebe, pa se moze izvuci zakljucak da nijednog trenutka nije mogao da predje na drugi kolosek (brzih pruga, koje se grade). Rekao je da on i njegova stranka nisu nikada koaliciji Zajedno ispostavljali zahteve da im se da vise nego sto im po izbornim rezultatima pripada. Ponuda te vrste stigla je od Zorana Djindjica, kaze. Ali, Demokratska stranka Srbije istice da sve ankete svedoce o stalnom rastu rejtinga ove stranke, sto nije ni cudno; jer gradjani odaju priznanje patriotskoj politici njegove stranke. Onda je rekao kako je ogorcen izjavom portparola Srpskog pokreta obnove Ivana Kovacevica, koji je u Dnevnom Telegrafu njegovu stranku nazvao "malom strankom velikih stetocina". Njemu je tesko da predje preko te uvrede. Ipak, spreman je da u nacelu prihvati mogucnost ulaska u eventualnu koaliciju, ali pod izvesnim uslovima.

Vuk na odgovornost

Prvo, da se utvrdi politicka i moralna odgovornost Vuka Draskovica zbog izdaje Nove demokratije, koja se otcepila od Deposa i omogucila Milosevicu da formira parlamentarnu vecinu. On trazi da se potpise obaveza da stranke koalicije nikada i nigde nece ulaziti u pregovore i dogovore sa socijalistima. Zahtevao je i da se SPO povuce sa vlasti u beogradskoj opstini Stari grad (Kilibarda dobacuje: "Vojo, kumim te bogom, nismo ovde dosli da bismo se bavili opstinskim stvarima, nego da trazimo spas za narod i drzavu"). Onda je Kostunica rekao da njegova stranka trazi tvrdu i odlucnu politiku prema Americi i Evropskoj uniji, da je Dejtonski sporazum katastrofa i da DSS ne moze da ga podrzi i prizna. Ako neko misli da ce zbog bilo kakve koalicije DSS umeksati svoje stavove, grdno se vara. Popustljivosti prema Americi i velikim silama nema! Prebacio je Vuku Draskovicu da zagovara i neku vrstu ujedinjavanja demokratskih stranaka, koje bi dalo neku uniju ili cak jedinstvenu stranku. To ne dolazi u obzir, posto DSS nece da zrtvuje nista od svog patriotskog opredeljenja. Cak i u slucaju koalicije, u obzir dolazi samo tehnicka i nista vise. On nije ovlascen da danas kaze hoce li DSS i u tu tehnicku koaliciju ili nece. Njegova je stranka demokratska i o svemu odlucuje Glavni odbor. On ne zna kakva ce odluka Glavnog odbora biti.

Djindjiceva trgovina

Onda je rec uzeo Zoran Djindjic. Kaze da je zaista nudio Kostunici vise nego sto mu daju poslednji izborni rezultati i da je to ucinio u najboljoj nameri, jer smatra da procenti i nisu vazni. Ali, misli i da SPO i GSS ne mogu nikako da racunaju na procenat glasova koji je Depos osvojio devedesettrece. Zato DS trazi da se taj procenat umanji za trinaest, jer je toliko imala Nova demokratija. Istovremeno, DS trazi da se njen procenat uveca za deset odsto, jer je Milan Paroski sa celom svojom strankom usao u DS, a on, Paroski, vredi najmanje toliko. Ako SPO ne pristaje na ovo, onda se sastanak moze odmah prekinuti i novinarima saopstiti da od koalicije nema nista.

Citaocu vec postaje jasno da od koalicije nece biti nista, bez obzira sto Vuk Draskovic jos nije govorio. Govorili su Vojin Dimitrijevic, Ranko Krivokapic, ponovo Kilibarda, pa Vesna Pesic, naprosto kupujuci vreme od Vukove reakcije. Na kraju, oglasio se i on. Nas izvor naglasava: prvi i jedini put.

Istresanje muke

Ima jedna Andriceva (Vuk ne moze bez literature) - ako drzis neku muku u sebi, istresi je iz sebe, bice ti lakse, a nemoj da se, kao medved, sa tom mukom boris u sebi. Veoma mu je drago, kaze, sto su, danas, neki njegovi prethodnici istresli tu muku iz sebe. Jer je to jedini nacin da se suoce sa onim sto ih zdere. Nije neljudski i planuti i posvadjati se, neljudski je i nedemokratski ne umeti doci do razjasnjenja i pomirenja. Ti, Vojo, kazes da te niko nije zvao na sastanke ove vrste. Seti se onih razgovora u Skupstini Srbije, krajem februara. Tada nije bilo ni koalicije Zajedno ni prica o procentima. Zoran, Vesna i ja pozvali smo te i predlozili da se i ti pridruzis obelezavanju 9. marta, jer to je datum svih nas. Predlozili smo ti da sa nama nastupis i u srcu Sumadije, u Kragujevcu. Bez reci obrazlozenja, ti si odbio. Da si tada prihvatio, mozda bi koalicija Zajedno, koja je nikla iz velike potrebe, imala i DSS u svojim redovima. Vojo, ti dobro znas kakve su ruzne i gorke reci padale izmedju Zorana i mene, ali smo u jednom danu, kao odgovorni ljudi, podvukli crtu ispod svega i pred narodom uhvatili se za ruke. Zasto i ti nisi ucinio isto? Molim te, presaberi se, Srbija je zeljna naseg jedinstva. Zaboravimo na sve ruzno sto je bilo...

Pogledaj me u oci

Onda je Vuk uzeo da brani Ivana Kovacevica, koji ne bi rekao sto je rekao da Kostunica dan ranije nije rekao istom listu kako mu je svega do guse i tada je optuzio Vuka da je izdao Depos i u dogovoru sa Dusanom Mihajlovicem omogucio socijalistima da formiraju vecinu i izaberu vladu. Onda se Vuk obratio Kostunici: "Pogledaj me u oci, stavi ruku na jevandjelje (pouzdano se zna da jevandjelja u sobi nije bilo, prim. novinara) i moraces priznati da nista od toga nije tacno. Nego je Gorica Gajevic, u ime socijalista, predlozila Skupstini da usvoji amandman prema kojemu i pet poslanika mogu da formiraju poslanicki klub (ranije je vazilo za deset). Svi poslanici SPO-a glasali su protiv tog predloga, a ja sam se, uz direktan televizijski prenos, teskim recima obrusio na Mihajlovica i nazvao ga novim Kalabicem. Pitam te, Vojo, zasto njegovu prevaru stavljas meni na dusu?"

U tom trenutku Kostunica je dobacio, ali kulturno: "Ali ti s njim koliko znam, govoris." Vuk je priznao da govori i sa Milosevicem, koji je u zatvoru hteo da umori i njega i Danu (da nije bilo sveta), ali da je ulaskom u politiku obavezan da govori i pregovara sa svima. Osim toga, takav je covek, nikoga ne moze da mrzi. Jeste Vuk, ali pitom. "Ali, dragi Vojo, da li bi taj Mihajlovic mogao da sa svojih sest poslanika obezbedi uslugu Milosevicu, da nije bilo tebe? Svojim izlaskom iz Deposa, napravio si da od devet izbornih jedinica u sest cak ne preskocis ni izborni cenzus. I ti si poklonio socijalistima dvanaest mandata. Uzmi olovku i saberi: da nisi napustio Depos, socijalisti bi imali 111 poslanika i ne bi onda Dusanu Mihajlovicu palo na um da Milosevicu pravi vecinu. Prema tome, ti si prokrcio put Novoj demokratiji i ja, evo, ne trazim danas tvoju politicku i moralnu odgovornost."

I dalje Vuk

Vuk je priznao da SPO predlaze stvaranje jedne stranke a on, Vuk, ne vidi sta je u tome lose. I predlaze da se ta stranka nazove Demokratski savez obnove, da se formira koliko sutra. "Ako mislis da se iza ovoga predloga kriju moje liderske ambicije, evo ovde, pred ovim ljudima, izjavljujem da cu potpuno napustiti politiku cim ova jedinstvena stranka pobedi socijaliste", rekao je Draskovic.

Sto se tice ultimativnog zahteva da koalicija Zajedno vodi akciju protiv Amerike, sveta, Dejtona, Vuk je to odbacio. Recima da nam je Srbija bedna, ponizena, porazena, u ritama, i da bi je takva politika konacno dotukla.

A Zoran Djindjic nije imao saglasnost - naglasio je Draskovic - da Kostunici nudi vise od onoga nego sto mu na osnovu izbornih rezultata sleduje. On jeste to ucinio u najboljoj nameri, ali ipak iza ledja Vesni i njemu. "Zorane, iznenadjen sam ovim sto danas cujem. Mi smo se vec bili cvrsto dogovorili da izborne liste budu..." Zna se sta, da malo skratimo. A onda Kostunici: "Vojo, zaboravi na ankete koje ti podmecu socijalisti i udbasi kako bi te ucvrstili u odluci da ne pristupis koaliciji."

Sa velikom zapanjenoscu Vuk je Draskovic primio reci da Paroski demokratima vredi novih deset procenata. I sta ce on uopste tu? Pa zar se nisu odrekli velikog F, sta ce im sada mali. Koji je jos ludji od velikog. Na kraju, Vuk moli Zorana i Voju, na kolenima, kao Nemanja vizantijskog cara, da se pomire, da se udruze, da budu na visini trenutka... Novak Kilibarda klice Vuku: Svaka ti cast, Vuce! Moj izvor kaze, pokazuje mi zapisnik, da je gospodin Kilibarda citirao i Njegosa, na kraju. Gospodja je Vesna onda rekla da je sastanak zavrsen i svi su se posle slikali za novine i televiziju. Zagrljeni, zagrljeni...

Posle je eksplodirala Danina bomba, ali ja nisam strucnjak za eksplozive i bengalske vatre. Bojim se, samo, da se Kilibardi danas u glavi ne motaju i ovi Njegosevi stihovi: Zlo vrijeme orla natjeralo, da zimuje zimu s kokoskama... Zato sto su se crnogorski opozicioni serdari ujedinili za jedan tron.

# PETAR IGNjA

NASLOVNA STRANA


Copyright © NIN, Belgrade, Yugoslavia
All Rights Reserved