2386, 20. Septembar 1996.

Gost NIN-a: Milan Panic

Izbori i prozori


U svetu ima mnogo ratnih zlocinaca. Prvi je, recimo, bio Staljin. Danas su to Sadam Husein, Gadafi... Zasto se insistira samo na Srbima? Ja to ne volim ne zato sto sam Srbin vec zbog toga sto sam demokrata

Odgovarajuci, dosta davno, na pitanje svoga ucenika Ce Cea kako izaci iz sadasnjih teskoca, Konfucije je odgovorio:

"Morate prvo promeniti nacin govora."

Svojim nastupom, politickim imidzom i diskusom Milan Panic je upravo tako uradio. Bilo je to otkrovenje za "nase prostore".

Ali, ni Konfucije nije uvek u pravu.

Milan Panic je ponovo, uslovno govoreci, na nasoj politickoj sceni.

Osnovao je "Nezavisnu izbornu posmatracku komisiju" za kontrolu izbora u Bosni. To je i tema ovog kratkog razgovora.

Kako ste dosli na ideju da formirate ovu komisiju?

- To nije moja ideja.

Cija je?

- Do ideje smo dosli kada sam bio na sastanku konvencije Demokratske partije. Ne bih isao u detalje cija je to ideja. Mislim da je to jedna vrlo pametna stvar.

Ko je odredjivao clanove Komisije?

- Ja. Odredio sam da bude petnaest clanova jer za vecu komisiju ne bi se mogla obezbediti logistika, bila bi mnogo komplikovanija organizacija posla a verovatno bi i efikasnost bila manja.

Da li ste zadovoljni rezultatima Komisije i uopste njenim radom?

- Da. Misljenje do kojeg je dosla nasa komisija gotovo u potpunosti se slaze sa drugim komisijama koje su kontrolisale izbore u Bosni. Inace, mislim da su izbori kontrolisani odlicno i da su uspeli. Verovatno to su najbolje kontrolisani izbori do sada na svetu. Iz prostog razloga sto je iza te akcije stajala americka politika i predsednik Klinton.

Opet su pobedile nacionalne partije?

- Mislim da nije moglo drugacije.

U kolikoj meri je to u koliziji sa Dejtonskim sporazumom s obzirom na to da Dejton propisuje zajednicku drzavu?

- To je sve jedna konfuzija. Sve drzave koje su nastale od bivse Jugoslavije, po mom misljenju, ne postoje iako su priznate. Od jedne dobre drzave, Jugoslavije, napravili smo pet ekonomija koje nista ne vrede.

Znate, Bosna je jedno dobro trziste samo za staklo, dok se ne poprave prozori. Manje je ljudi u Bosni nego na rancu Kaunti. Imaju armiju, diplomate, politicare, a nemaju ljude. Apsurdno.

Zasto je gospodin Izetbegovic trazio da se sretne sa vama samo u cetiri oka?

- To treba da pitate njega.

Po informacijama kojima raspolazemo, vi ste napravili odlucujuci korak da privolite Izetbegovica da izadje na izbore?

- Ne. On me je pitao sta mislim o sastanku koje su imale sve partije zajedno ukljucujuci i Silajdzica gde su se dogovorili da ne izadju na izbore. Ja sam mu prezentovao situaciju vrlo realno. Izbori su deo Dejtonskog sporazuma; ako se ne izadje na izbore, to prosto znaci da si protiv Dejtona. Posto je Dejton plod Klintonove politike, to znaci da si protiv Klintona. S obzirom da ce Klinton pobediti na predstojecim americkim izborima, lako je zakljuciti da ces u sledece cetiri godine imati najmocnijeg protivnika na vratu. Mislim da je to Izetbegovic vrlo ozbiljno shvatio.

Da li je istina da ste mu rekli da je on proslost?

- Naravno. Doduse, dodao sam da sam i ja proslost, kako bi mu bilo lakse. Naime, posto se Bob Dol zalagao da se ne izlazi na izbore, ja sam mu rekao da je Bob Dol proslost, da je on, Izetbegovic, proslost i da sam i ja proslost. On je to, malo setno, potvrdio rekavsi: da, ja imam sedamdeset godina i vec pripadam proslosti.

Vi ste 1993. godine bili proglasavani od strane bosanskih Srba za najveceg izdajnika. Sada ste tamo boravili i bili sa njima mnogo blizi nego Milosevic?

- Vidite, sa Tudjmanom sam bio ugovorio dvojno drzavljanstvo za Srbe i Hrvate kao i boravak Ujedinjenih nacija na pet godina u krajinama. To sam pregovarao i za Srbe u Bosni. Bio sam proglasen za izdajnika. Kada je gospodin Milosevic sa Tudjmanom spakovao sve Srbe iz Krajine, to nije bila izdaja. Ali, to ne bih komentarisao.

Zao mi je ponekada Milosevica iako radi ono sto je najbolje.

Ne razumem?

- On radi sto najbolje moze u ovim uslovima. Tragicno je samo to sto on stvara uslove u kojima prakticno nema sanse. Ali, mora mu se odati priznanje za Dejtonski sporazum i za mir koji je posle toga nastupio. Bio je najkooperativniji u Dejtonu.

Moze li insistiranje na dovodjenju odredjenih ljudi, kao ratnih zlocinaca, u Hag biti jedna od ozbiljnijih prepreka konsolidaciji mira?

- Ako to moze da ponovo ozivi rat u Bosni, treba prekinuti taj "biznis" sa ratnim zlocincima. U svetu ima mnogo ratnih zlocinaca. Prvi je, recimo, bio Staljin. Danas su to Sadam Husein, Gadafi... Zasto se insistira samo na Srbima. Ja to ne volim ne zato sto sam Srbin vec zbog toga sto sam demokrata.

Da li cete oformiti komisiju koja ce pratiti izbore u Jugoslaviji?

- S obzirom na moj prethodni angazman u ovdasnjoj politici, ne znam da li bih bio efikasan ovde. Znate, ovde bi trebalo pet hiljada kontrolora.

Nedavno nam je jedan ministar rekao da ako opozicija i pobedi na glasanju, na brojanju sigurno nece! Duhovito ali i istinito?

- Ako svet resi da kontrolise te izbore kao u Bosni, onda od toga nema nista.

A ako ne resi?

- Onda nece resiti.

Da li ce Holbruk kao predstavnik americke administracije insistirati na slobodi medija u Jugoslaviji pred nastupajuce izbore a i uopste?

- Mislim da je to pitanje odmah posle Kosova i Sandzaka. Ukoliko rese da nacionalizuju NIN i druge slobodne medije verujem da postoje velike sanse da se sankcije vrate. Mislim da to Milosevicu, ipak, nije u interesu.

#Luka Miceta

NASLOVNA STRANA


Copyright © NIN, Belgrade, Yugoslavia
All Rights Reserved