2388, 4. Oktobar 1996.

Hrvatska

Farsa bez epiloga


Oslobadjajuca presuda za urednika i komentatora "Feral tribjuna" Viktora Ivancica i Marinka Culica nije uspela da ubedi novinare i publiku u suednici da zive u drzavi u kojoj su sudjenja zurnalizmu samo retki i neprijatni presedani

Da li je predsednik Republike dusevni bolesnik, zapitao se u naslovu prvog teksta u listu proslonedeljni broj splitske satiricne revije "Feral tribjun" Precizan odgovor nije dan, jer se kao alternativa mentalnom oboljenju dr Franje Tudjmana nudi i mogucnost da je hrvatski predsednik patoloski lazljivac. Povod ovakvoj novinarskoj dijagnozi je oslobadjajuca presuda "Feralovim" novinarima Viktoru Ivancicu i Marinku Culicu koju je prosle nedelje doneo sudija opstinskog suda u Zagrebu Marin Mrcela. Glavni urednik i komentator splitskog nedeljnika su pre cetiri meseca, uz specijalnu saglasnost Franje Tudjmana, optuzeni za uvredu i klevetu predsednika Hrvatske. Prvo sudjenje u junu okoncano je bez presude, a kako se Hrvatska u medjuvremenu ponovo opasno priblizila vratima Veca Evrope, novinari "Ferala" su u drugoj rundi sudjenja oslobodjeni krivice. Tuziteljica Visnja Loncar nije uspela da ubedi sudiju Mrcelu da su dva poznata hrvatska para "publicistickim pamfletima s puno osobnog naboja i laznog i jeftinog humora" pripremala napad na instituciju predsednika Republike Hrvatske, ali ni sudija nije uspeo da ubedi "Feralovce" i publiku u sudnici da zive u drzavi u kojoj su sudjenja novinarima samo retki i neprijatni presedani.

Rezimska pouka

Drzavni advokat je optuznicu protiv Ivancica i Culica podigao zbog kritickih tekstova dvojice autora o nameri Franje Tudjmana da u Jasenovcu spoji posmrtne ostatke svih Hrvata bez obzira na to jesu li poginuli pod partizanskom ili ustaskom zastavom i jesu li u bivsem koncentracionom logoru bili zrtve ili egzekutori. Tekstovi su bili propraceni vec cuvenim "Feralovim" fotomontazama i citatima iz Tudjmanovih intervjua u kojima objasnjava da mu je uzor u tako zamisljenom "pomirenju" mrtvih i zivih Hrvata spanski diktator Franko.

Ako su podizanje optuznice i pocetak sudjenja Viktoru Ivancicu i Marinku Culicu u Hrvatskoj po ko zna koji put aktualizovali pitanje slobode medija i prava pojedinaca, oslobadjajuca presuda sudije Marina Mrcele otvorila je i neka nova, ne manje ozbiljna, pitanja. Kljuc svoje presude sudija zagrebackog opstinskog suda pronasao je u negativnom odgovoru na pitanje - "Moze li skoditi necijem ugledu i casti kad se za osobu kaze da je pristasa ili sljedbenik necijeg politickog pokreta ili stranke"? Notorno je, objasnio je Mrcela, da danas u Evropi postoje politicke stranke koje za sebe kazu da su neofasisticke i one to ne smatraju negativnim. "Kad bi se nacin politickog razmisljanja, kakav je okrivljenicima stavljen na teret, o odredjenom segmentu politickog sistema sankcionirao, bili bismo vrlo blizu procesima o kakvima su mladi mogli samo citati, a neki prisutni u sudnici i osjetiti, kad su u dijelu hrvatske povijesti kroz sredstva javnog izrazavanja ocitovali svoj kriticki sud o sistemu u kojemu su zivjeli."

Oslobadjanje Viktora Ivancica i Marinka Culica od optuznice za klevetu Franje Tudjmana koju je, u njegovo ime i uz njegovu licnu saglasnost, podigla drzavna advokatura trebalo je, dakle, da posvedoci o razlici izmedju totalitarizma i demokratije, izmedju komunisticke i hadezeovske Hrvatske. Sami "Feralovci", medjutim, izvlace suprotan zakljucak. Tvrde da je presuda dokaz da zive u totalitarnom rezimu, jer Franjo Tudjman samo u takvim rezimima gubi na sudu!

Neprijatna poredjenja

Ipak, jedan od advokata splitske satiricne revije, Ante Nobilo, postavio je u sudnici ponesto neprijatno pitanje - da li u danasnjoj Hrvatskoj postoji opsti konsenzus da su ustase, fasisti i Ante Pavelic negativne pojave i da li poredjenja s njima predstavljaju uvredu? "Dame i gospodo", odmah je i odgovorio branitelj novinara "Feral tribjuna", "nazalost, u suvremenoj Republici Hrvatskoj postoji dosta pristasa i ustasa i Ante Pavelica i mnogima na vlasti bila bi cast identificirati se i usporediti se s ustasama i Antom Pavelicem. A za to je umnogome zasluzan upravo Franjo Tudjman."

Sudjenje ciji je epilog, vise od "Feralovaca", oraspolozio dezurnog hrvatskog predstavnika pred vratima Veca Evrope u Strazburu Zarka Domljana (za "Feral tribjun" lepog Zareta") zbog toga ce se, po opstoj oceni, uglavnom pamtiti po profesionalnoj hrabrosti sudije Marina Mrcele u cije je ruke pre cetiri meseca stavljen vruci kesten predsednikove uvredjenosti. Pogresno je misliti da ce stanje u hrvatskim medijima posle ovog sudskog presedana rapidno krenuti nabolje. Sabor u Zagrebu upravo usvaja Zakon o javnom priopcavanju ciji paragrafi obavezuju izdavace novina da unapred obezbede novac za nadoknadu stete po hitnom sudskom postupku, a vec je odranije poznato da su licnosti iz politickog zivota Hrvatske konstantnim tuzbama i zahtevima za materijalnu nadoknadu stete prakticno zasticeni od novinarske kritike. Medjunarodne novinarske i ine institucije koje su proteklih meseci uporno kucale na Tudjmanova vrata na Pantovcaku mogu, doduse, posredno da zastite novinare kao sto mogu da zahtevaju i promenu krivicnog zakonodavstva Hrvatske cije odredbe zatvorskim kaznama kaznjavaju novinare koje uvrede pet izabranih politicara u zemlji. Takve inicijative, medjutim, nece spasiti hrvatski zurnalizam "nepocudnog predznaka" od finansijskog kolapsa koji mu namenjuje najnoviji Zakon o javnom priopcavanju.

Sto se tice pitanja da li je predsednik Hrvatske dusevni bolesnik ili patoloski lazljivac, "Feral tribjun" na njega ne moze da odgovori drugacije nego satirom. Kao politicki homo duplex dr Franjo Tudjman ugrozio je i oklevetao predsednika Hrvatske pripisujuci mu da je "deklarirani sljedbenik generalsimusa Franciska Franka". A kao hrvatski predsednik Franjo Tudjman morao je da bude svestan da ce ga pozitivne izjave koje je dao o lideru spanskih falangista u ocima domace i inostrane javnosti prikazati u takvom svetlu. Buduci da je Franjo Tudjman posle toga licno dao saglasnost za krivicni progon novinara koji su, shodno njegovim ranijim izjavama, konstatovali da se radi o deklarisanom Frankovom sledbeniku, zdrav razum kao jedini moguci zakljucak sugerise da je "Franjo Tudjman (74), umirovljeni general putem tiska prikazivao predsjednika Republike Hrvatske kao deklariranog sljedbenika generalsimusa Franka, te ga potom javno prikazivao kao patoloskog lazljivca i dusevnog bolesnika".

Kako je sudski dvoboj "Feral tribjuna" i Franje Tudjmana u ovoj rudni zavrsio 1:0 za "Feral" , popularni splitski nedeljnik je protivniku dodelio utesnu nagradu u vidu pehara s motivom inkriminisane fotomontaze u prozvanim novinama - jasenovackog spomenika.

# ZORICA STANIVUKOVIC

NASLOVNA STRANA


Copyright © NIN, Belgrade, Yugoslavia
All Rights Reserved