2390, 17. Oktobar 1996.

Kriminal

Suca i Zuca


Imaju li poslednja ubistva u Beogradu veze sa famoznom i srpskom 145"?

Novi talas ubistava koji je ovog oktobra zapljusnuo Beograd preti da potisne u drugi plan predizbornu euforiju. Izborne kampanje i grafikoni sa procenama o pobedi ili porazu, kojih su pune novine, gotovo da vode mrtvu trku sa crnim hronikama i cituljama onih koji su sve svoje sanse zauvek potrosili.

Najnoviji "lik iz citulje" je Nebojsa Djordjevic Suca (28), dugogodisnji vodja Zvezdinih "Delija", ali i znameniti clan Srpske dobrovoljacke garde Zeljka Raznatovica Arkana. Ubijen je 12. oktobra pred svojom kucom u Zemunu, dok je parkirao "folksvagen pasat" (vukovarske registracije), u vec poznatom stilu - "sacekusa". Vise od dvadeset metaka iz automatske puske zavrsilo je u glavi Djordjevica, a jos dva u vratu. Ocevidaca nije bilo, a nepoznati napadaci su nestali netragom. Policija u cilju istrage, kao i uvek, nista ne saopstava, a sva je verovatnoca da ce i ovo ubistvo ostati nerazjasnjeno, kao i niz onih koja su mu prethodila.

Samo nekoliko dana ranije, u Glasinackoj ulici na beogradskom Konjarniku, ubijen je jos jedan od poznatih momaka iz beogradske "sive zone", tridesetogodisnji Zoran Dimitrov, zvani Zuca. Nadjen je na travnjaku, nekoliko metara od automobila, izresetan i "overen" u glavu, sto je istraga protumacila kao "delo profesionalca".

Ako se tome dodaju eksplozija bombe kasikare na Novom Beogradu (obracun klanova novobeogradskih blokova) i najnovije ubistvo taksiste u naselju Brace Jerkovic, juznoamericki milje na beogradskim ulicama je potpun, a strah i zebnju gradjana tesko da ce odagnati bombasticna predizborna obecanja nekih partija da ce, po njihovom dolasku na vlast, kriminal biti iskorenjen za tri meseca.

Zemunac

Po recima poznavalaca prilika na beogradskom krvavom asfaltu, ubistva Djordjevica i Dimitrova samo su pocetak nove serije razracunavanja. Istina, bar koliko se do sada zna, Suca se nije bavio nelegalnim poslovima niti je imao bliskih kontakata sa kriminalistickim organima, pa je i motiv ovog ubistva veca zagonetka. Zna se samo da je bezrezervno voleo "Zvezdu" i Srpsku dobrovoljacku gardu.

Njegova kratka zivotna prica ne razlikije se mnogo od drugih prica "zestokih momaka". Detinjstvo se vezuje za Resnik (posle dolaska iz rodnog Leskovca). Pohadjao je osnovnu skolu "Kosta Abrasevic" gde mu je majka bila cistacica, a nadimak Suca je poneo po profesiji oca ('suster'). Klinci su ga obozavali jer je bio "tabadzija" na glasu, izdasan u kafani i uvek spreman da pomogne. Pre pocetka najnovijeg rata bio je vodja Zvezdinih "Delija" a pocetkom devedesetih uclanio se u Srpski cetnicki pokret Vojislava Seselja gde je obavljao funkciju potpredsednika. Kada je osnovana Srpska dobrovoljacka garda (SDG), Djordjevic se odmah prikljucio Arkanovim dobrovoljcima i sa njima prosao gotovo sva ratista. Tri puta je odlikovan i penzionisan (zbog ranjavanja) u cinu "pukovnika".

U posleratnom periodu podigao je sebi kucu u Zemunu i posvetio se privatnom biznisu (jedno vreme je drzao zlataru), ozeno se i dobio sina Luku (dve i po godine). Odnedavno je postao predsednik FK "Zmaj" iz Zemuna i ponovo stao na celo Zvezdinog "severa". Uglavnom se druzio sa gardistima, a cesto se mogao videti u poznatim beogradskim i zemunskim kaficima sa poznatim "facama", narocito iz zemunskog sveta podzemlja.

Stoga su i nagadjanja o razlogu za njegovu smrt razlicita i krecu se od licne osvete, preko upozorenja nekom od clanova SDG, do revansa za ubistvo Zorana Dimitrova Zuce. Ovaj potonji vazio je za jednog od najblizih saradnika pokojnog "kuma" vozdovackog "ganga" Gorana Vukovica, koji je u decembru 1994. godine izresetan mecima iz "heklera" kod Jugoslovenskog dramskog pozorista.

Porez

Za nekoliko godina ubijena je vecina momaka koji su pripadali grupi sa Vozdovca. Pocev od Branislava Matica Belog, preko Gorana Vukovica, Aleksandra Knezevica Kneleta, Bojana Banovica Bokija, Baneta Grebenarevica, Zorana Subare, Radeta Medjeda i sada Dimitrova.

Poznavaoci beogradskog "podzemnog sveta" kazu da se ime ubice cesto nalazi medju imenima i nadimcima u potpisima mnogobrojnih citulja koje se u novinama pojave kao "poslednji pozdrav drugu". I posle Sucine smrti bilo ih je dosta. Redjaju se pozdravi najblizih, familije, poslovnog sveta, "Zvezdinih" navijaca, drugova...

Zanimljivo je da nijedna nije bila od njegovog komandanta i Srpske dobrovoljacke garde. A jos na dan ubistva, kako pisu jedne novine, Arkan je Sucinoj porodici obecao energicnu istragu, paralelnu sa policijskom, i hvatanje ubice.

Sve dosadasnje policijske istrage bile su bezuspesne, pa i one za pociniocima ubistva njihovog kolege inspektora Dragana Radisica (ubijen pocetkom februara ove godine) i bivseg kolege Miroslava Bizica Bize (maja ove godine).

Gradom kruzi prica da je mnogobrojne novopecene "biznismene" zahvatila panika i da su se mnogi, za neko vreme, sklonili u inostranstvo. Paniku povecava i glasina o famoznom spisku 145 "biznismena" od kojih se sada trazi da "plate porez" za lako steceno bogatstvo tokom nekoliko poslednjih godina. Jedan od njih kaze da takve pretnje dolaze iz jedne tajne sluzbe koja kupi "predizborni harac" za visegodisnje gledanje kroz prste.

Sve se odvija uz halabuku izbornih parola i slogana...

# SLOBODAN IKONIC

NASLOVNA STRANA


Copyright © NIN, Belgrade, Yugoslavia
All Rights Reserved