2393, 08 NOV 1996

CRNA GORA

Govor gladnih stomaka

Ni katastrofalni ekonomski rezultati, ni medjunarodna blokada, ni propast projekta stvaranja svesrpske drzave nisu vladajucoj DPS smanjili politicki rejting, cak je posle svega izasla jaca

Sada se i matematicki moze izracunati da su se ogroman novac ulozen u izbornu kampanju i barazna vatra posredstvom drzavnih medija vladajucoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS), visestruko isplatili. Kampanja " pjesmom i igrom u novu pobjedu " bila je bas po mjeri prosjecnog biraca. Pobjedu Demokratske partije socijalista ocekivali su gotovo svi politicki analiticari, ali ovako ubjedljiv trijumf malo ko je mogao pretpostaviti. Sastav novog parlamenta Crne Gore govori ubjedljivo: od 71 mandata, Demokratska partija socijalista osvojila je 45 poslanickih mjesta, odnosno apsolutnu vecinu i samo joj je nekoliko mandata nedostajalo do dvotrecinske vecine. Druga po snazi - koalicija Narodna sloga - osvojila je 19 mandata, dok je Stranka demokratske akcije osvojila tri mandata, a Demokratski savez Crne Gore i Demokratska unija Albanaca po dva poslanicka mjesta.

Tek zavrseni izbori potpuno su izmijenili sliku crnogorske politicke scene. Vladajuca DPS znatno je popravila politicki rejting i osvojila 51 odsto glasova, sedam procenata vise nego na izborima prije cetiri godine. Trijumf DPS-a zaista je ubjedljiv: u 12 od 14 izbornih jedinica vladajuca partija osvojila je lokalnu vlast. Nijesu osvojili samo dva mjesta - Ulcinj i Tuzi - gdje preovladava albansko stanovnistvo na koje moc i snaga DPS-a ocito nisu imali uticaja.

Medjutim, celnici DPS-a mogu biti apsolutno zadovoljni - ponovo su osvojili opstine u kojima nijesu imali vlast: Bar, Tivat, Rozaje, Plav, Bijelo Polje. Predsjednik Bulatovic nije krio razumljivo zadovoljstvo i srecu sto je DPS u Baru (dobili su novih 1300 glasova) i Tivtu (dodatnih 800 glasova) ponovo postala najjaca stranka. Cak i u Podgorici DPS stoji bolje za sest hiljada novih glasova. Idilu vladajuce partije jedino remeti osjetan pad popularnosti u Niksicu, doskora glavnom uporistu Demokratske partije socijalista, kao i tijesna, neznatna prednost u crnogorskoj prestonici - Cetinju.

Albanci

Iz crnogorskog parlamenta su izbrisane Socijaldemokratska partija Crne Gore i srpski radikali. Cari izbornog zakona koji je vladajuca partija na silu progurala pocetkom ljeta u Skupstini Crne Gore tek sada su vidljive. Vladajuca partija je sada osvojila 51 odsto glasova, ali ce u parlamentu, logikom klasicnog vecinskog izbornog sistema, zauzeti cak 45 poslanickih klupa, odnosno 63 odsto mandata. Sada se vidi sta znaci skrojiti odijelo po sopstvenoj mjeri - vladajuca partija prigrabila je 13 odsto mandata vise nego sto je osvojila glasova, odnosno " prisvojila " 39 000 glasova. Osim toga, DPS-u je za jedno poslanicko mjesto trebalo znatno manje glasova nego njenim direktnim konkurentima. Dok je za jedno poslanicko mjesto DPS-u bilo potrebno 3 300 glasova, opozicioni poslanik morao je, opet, da se pomuci vise od predstavnika vlasti. Narodna sloga je osvojila oko 75 000 glasova i zauzela 19 poslanickih klupa. Njihov poslanik vrijedi cak 4 000 glasova.

Istovremeno, za vladajucu partiju bilo je bitno da se Crna Gora podijeli po nacionalnom kriterijumu, a da Demokratska partija socijalista zaigra ulogu " jedine gradjanske partije u parlamentu Crne Gore " (Svetozar Marovic, u emisiji TV Crne Gore). Vjestom podjelom izbornih jedinica vladajuca partija omogucila je ulazak u parlament partijama koje okupljaju Albance i Muslimane u Crnoj Gori. Tako je za Demokratski savez Crne Gore (Rugovino krilo u Crnoj Gori) glasalo svega 1,8 odsto gradjana, a za drugu albansku partiju - Demokratsku uniju Albanaca - svega 1,3 odsto glasaca. Ipak, te dvije partije osvojile su cak cetiri mandata u republickom parlamentu. Slicno je i sa Strankom demokratske akcije, koja je dobila oko 10 hiljada glasova i zauzela tri poslanicka mjesta.

Snaga drzave

Najgore su prosle partije koje su se odlucile za samostalan nastup, a imale su glasace rasute sirom Republike. Tako je Socijaldemokratska partija osvojila 15 000 glasova - 5 odsto glasova, sto je vise od cenzusa za prosle izbore - a nije izborila cak nijedno mjesto u parlamentu.

Podaci o rezultatima glasanja na sjeveru Crne Gore, u mjestima sa pretezno muslimanskim stanovnistvom, svjedoce da je u mnogim sredinama strah od vlasti bio glavna uzdanica Bulatovicevih socijalista. U Plavu i Rozajama DPS je dobila cak tri hiljade glasova vise nego na proslim izborima (porast za 100 odsto!) i porazila Stranku demokratske akcije. U Bijelom Polju vladajuca partija pridobila je novih cetiri hiljade glasova (50 odsto vise u odnosu na '92), od kojih je, sasvim sigurno, znacajan broj glasova bjelopoljskih Muslimana. Poslije trogodisnje torture koju su pripadnici i simpatizeri SDA prozivjeli u policijskim odajama i istraznom zatvoru, i pored toga sto je DPS na svjezem primjeru rata u Bosni dokazala koliko brine o gradjanima druge vjere, poslije trogodisnje agonije rodbine otetih u Strpcima, incidenta u Plavu - glasanje u ovim sredinama potvrdilo je da se dobar dio muslimanske populacije povinovao - " snazi drzave " . Prijetnje lidera DPS-a da ce ispastati svi koji nijesu uz njih - Muslimani na sjeveru Crne Gore vec su osjetili na vlastitoj kozi. Glasanje za vlast nije bilo politicko pitanje, vec pitanje egzistencije.

Najindikativniji pokazatelj koji govori o uspjehu Demokratske partije socijalista je ukupan broj glasova koji su osvojili - cak 150 hiljada. Nakon cetiri godine vladavine, poslije izgubljenog rata, porazavajucih rezultata u ekonomiji, na medjunarodnom planu, poslije propasti projekta objedinjavanja svih srpskih zemalja ciji su iskreni zagovornik bili - vladajuca partija nije izgubila nijedan glas, vec zadobila povjerenje novih 24 hiljade simpatizera! Ponasanje birackog tijela Crne Gore u posljednjih sedam godina zaista je tesko racionalno objasniti. Jos 1990. godine tadasnji komunisti, Bulatovic, Djukanovic i Marovic, bili su apsolutni gospodari Crne Gore. Na sljedecim izborima, u doba raspada SFRJ i pocetkom rata, nekadasnji komunisti transformisali su se u borce za srpsku stvar. Tek formirana DPS dobila je jedva, bez obzira na snagu policijsko-medijskog aparata, apsolutnu vecinu. Cetiri godine kasnije - poslije rata, hiperinflacije i najvece bijede u svojoj istoriji - gradjani Crne Gore poklonili su im apsolutno povjerenje.

Kradja

Nevjerovatan izborni uspjeh vladajuce partije opozicija obrazlaze izbornom pljackom i medijskom torturom TV Crne Gore i jedinog dnevnog lista, podgoricke " Pobjede " . " Ovakav rezultat, potpuno je sigurno, plod je izborne kradje koju je organizovala i sprovela vladajuca partija " , tvrdi Slavko Perovic u nedjeljniku " Monitor " . Slicno razmislja i drugi lider narodne sloge, dr Novak Kilibarda, koji napominje da je neuspjeh opozicije rezultanta " oktroisane DPS demokratije u kojoj se ne postuju ni Ustav ni zakoni ni pravila o izbornoj kampanji " .

Razloga za sumnje u regularnost izbora ima zaista puno. Odbijanje Republicke izborne komisije da opoziciji dostavi kompjuterizovanu, ili makar sredjenu dokumentaciju o birackim spiskovima djeluje cudno i sumnjivo ukoliko je sve po propisu i regularno. Osim toga, prituzbe opozicionih kontrolora svjedoce o nekoliko hiljada nevazecih glasackih listica koji su duplikati, birackih spiskova na kojima nije upisan maticni broj... Pozivi su upuceni i umrlim licima, pa u Podgorici kruzi anegdota da je gradsko groblje Cepurci zastupljeno sa dva poslanicka mandata u crnogorskom parlamentu. Bilo je i glasackih lista za nepostojece osobe i desetine drugih prigovora. Medjutim, prica o izbornoj kradji ne vodi daleko: neregularnosti je, u uslovima apsolutne vlasti Demokratske partije socijalista, nemoguce dokazati.

Ako ima ozbiljnih prigovora i nedoumica u regularnost nedjeljnih izbora, pravac politickog djelovanja pobjednika vec je zacrtan. Predsjednik Bulatovic je izrazio zadovoljstvo sto i rezultati izbora u Srbiji ukazuju na dominaciju Miloseviceve SPS, napominjuci da ce se stabilna vecina u saveznom parlamentu " odraziti povoljno na dalji razvoj SRJ i ubrzano ukljucivanje u medjunarodnu zajednicu " .

Sudjenja

Sto se tice buducih desavanja u Crnoj Gori ni tu, izgleda, nece biti politickog mrtvila. Cak ni poslije vijesti o nadmocnoj izbornoj pobjedi celnici Demokratske partije socijalista nijesu se dali opustiti. Odmah su najavljene blagodeti apsolutne vlasti Demokratske partije socijalista: predsjednik Bulatovic, a i njegov partijski kolega Svetozar Marovic, najavili su seriju sudjenja politickim protivnicima, odnosno liderima Narodne sloge - Novaku Kilibardi i Slavku Perovicu. " Morace ti ljudi da se nauce odgovornosti za javnu rijec i mogu im poruciti da se vec pripreme za sudjenja koja cemo pokrenuti " , istakao je predsjednik Crne Gore Momir Bulatovic, u TV emisiji dan nakon izbora. Za razliku od obecanja o demokratskom i ekonomskom preporodu Crne Gore, treba vjerovati da ce sudjenja opozicionim liderima svakako uslijediti narednih mjeseci. Treba shvatiti ovdasnju vlast, lakse se obracunati sa njima nego se junaciti prema, recimo, liderki JUL-a koja je za aktuelne crnogorske vlastodrsce izrekla vise uvreda nego sva crnogorska opozicija.

Ni drzavnim sluzbenicima koji su se drznuli da misle svojom glavom nece biti lako. Na redu je veliko spremanje i ciscenje drzavnih sluzbi. " Moramo da ocistimo svoju kucu... Moramo se 'zahvaliti' onim ljudima koji su pod kisobranom DPS i njene vlasti u cijelom proteklom periodu radili protiv ove politike i sada konacno pokazali svoje pravo lice, stavljajuci se u sluzbu protivnicke politike, politike optuzbi na racun DPS i ove vlasti " , izjavio je premijer Djukanovic odmah posto su saopstavani izborni rezultati.

Dakle, celnici DPS-a najavili su apsolutno stapanje partije i drzavne uprave, odnosno stvaranje ciste partijske drzave. Ostalo je nerazjasnjeno na koji ce nacin rukovodstvo DPS-a " markirati " one drzavne cinovnike koji su se drznuli da glasaju protiv pretpostavljenih. Koliko je poznato, nijedan znacajniji drzavni sluzbenik nije ucestvovao u kampanji opozicionih stranaka, niti je clan rukovodstva opozicionih partija. Glasanje je bilo tajno a cak ni lideri DPS-a nemaju parapsiholoske moci da prodru u dusu svojih sluzbenika. A i sloboda politickog uvjerenja trebalo bi da je jedno od temeljnih ljudskih prava.

Bumerang

Vjerovatno ce se odstrijel politicki nepodobnih cinovnika obaviti tradicionalnom crnogorskom metodom - otvaranjem licnih dosijea koje su pedantni dostavljaci na vrijeme sacinili i klasifikovali. Sada je takodje jasno cemu su sluzile brojne policijske kamere na opozicionim mitinzima: analize policijskih video traka bice pedantno pregledane i notirani svi drzavni sluzbenici koji su, na svoju nesrecu, prisustvovali opozicionim okupljanjima.

Kada se poslije bitke svode racuni lako je biti pametan, ali pokazalo se da opozicija nije bila u pravu: nije se prelomio strah, nije se pobijedila moc partijskih drzavnih medija i snaga partijske policije. Osim toga, bucna kampanja po trgovima imala je izgleda bumerang efekat - strah od velikih promjena. Ovdje se pokazalo novo pravilo: sto puta ponovljena istina postaje velika laz. Na svim mitinzima opozicija, prvenstveno Narodna sloga, optuzivala je vlast za malverzacije, pljackasku privatizaciju, za sverc i kriminal. Sve je bilo bez efekta - kod prosjecnog biraca progovorio je stomak. Naime, nedavno se jedan visoki drzavni funkcioner " pohvalio " da Vlada Crne Gore i bukvalno izdrzava 60 odsto stanovnika Crne Gore. U razvijenim demokratskim zemljama to bi bio siguran znak o krahu drzavne politike i podatak o upropascenoj privredi. Na ovim prostorima to je izvanredna predizborna prednost i celnici DPS-a vjesto su odigrali jos jednu dobitnu kombinaciju: smjena vlasti oznacena je kao rusenje drzave, kao propast za veliku armiju penzionera, sluzbenika, svih onih koji zavise od budzeta. Indikativno je da se broj osvojenih glasova vladajuce partije skoro podudara sa brojem gradjana koji direktno zavise od dotacija drzave.

Nakon posljednjih izbora u Crnoj Gori, kao da se potvrdjuje teza da je ovdje gotovo nemoguce osvojiti vlast u regularnoj izbornoj utakmici. Iznenadjenja se ovdje, izgleda, desavaju samo na ulici.

Drasko Djuranovic (AIM, Podgorica)



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.