2395, 23 NOV 1996

CACAK

" Sada smo mi vlast "

Radio-Ozon, potvrdice svaki Cacanin, radio-stanica je na tockovima ( " u kamp-kucici " ), bez dozvole za rad, napravljena samo za potrebe razbijanja medijske blokade pred ove izbore

Nedelja, 21 sat, prostorije Demokratske stranke u Cacku.

- Dobro vece, ja sam novinar iz Beograda, dosao sam da vidim...

- Dobro vece, Vasilijevic, sedi... Cetiri-nula za nas.

- ?

- Ona tabela, to su ti rezultati iz prvog kruga, plavo je Demokratska, crveno je " Zajedno " .

- A ovo jedno crno?

- To je Preljina, tamo su socijalisti dobili u prvom krugu, jedino tamo.

- Otkud bas tamo?

- Slobodan Milosevic je bio u kucnoj poseti kod tog domacina.

- Skoro, ili...?

- Ma, gde skoro, 91-92, tad je bio, kada je najuren jajima, i od tada nije dolazio... Aloo, moliim! Ovcar- Banja uzeta?!

Milan Vasilijevic, predsednik Demokratske stranke u Cacku, cuju ga u Ovcar-Banji, valjda, i bez telefona,

spusta slusalicu, sav oznojen: " Sest-jedan, a mozda i osam-jedan. "

Trijumf

Na ulici pitamo dva momka gde je izborni stab koalicije. " Ajde s nama, nije daleko, cuje se, eno, 'plekove' su doveli. "

Bleh-muzika u betoniranom dvoristu ispred prostorija SPO-a, i glas nevidljivog konferansijea sa razglasa na mracnom prozoru zgrade: " Deset-tri! " .

U prvom krugu " zajednicari " su osvojili 26 odbornika u cacanskoj opstini (ukupno 70 se biralo), sa novih deset imaju apsolutnu vecinu. Za opoziciju u Cacku bila je to pobeda. Sve dalje, bio je trijumf.

U prostorijama SPS-a, udaljenim jedno 70-80 metara, mnogo ljudi i mukla tisina.

- Izvinite, ja sam novinar iz Beograda, zanimaju me rezultati...

- Vasu legitimaciju!

Nakon sto se utvrdilo da je rec o savesnom gradjaninu i autenticnom novinaru, strogi covek ipak uljudno saopstava: " Sutra ujutru u jedanaest konferencija za stampu. Prvo proverite, jos nije potvrdjeno. "

Unutrasnji glas kazuje da sutra nece biti konferencije.

Docnije smo saznali, nepoverljivi espeesovac bio je Rajko Baralic, sef SPS-a u Cacku.

Na platou ispred SPO-a zahuktava se narodno veselje. Brigu o NIN-ovom novinaru samoinicijativno preuzima Drasko Petrovic iz sela Konjevici, " al' da napises da nas je najvise bilo iz naseg sela. Ko-nje-vi- ci " .

Konferansije: " Sada ce se u program Radio-Ozona ukljuciti gospodin Vuk Draskovic. "

Smetnje u prijemu. Narod psuje.

Pitamo Draska kako mozemo da odemo do tog Radio-Ozona koji u srcu Srbije tako kurazno navija za opoziciju. Nas novi prijatelj iskolaci oci, scepa me za ramena i poce da drmusa i vice sto ga grlo nosi:

" Ilegalno, covece! Divlje! "

Mala Moskva

Radio-Ozon, potvrdice svaki Cacanin, radio-stanica je na tockovima ( " u kamp-kucici " ), bez dozvole za rad, napravljena samo za potrebe rzbijanja medijske blokade pred ove izbore. Da nije bilo nje, svi veruju, ne bi bilo ni pobede. Kazu da se u njen program ukljucivao telefonom i sam pomenuti Baralic. Kada smo malo pridobili poverenje lokalnih opozicionara, odali su nam da ovo mitolosko glasilo zapravo nije na tockovima, a da je fama o radiju u kamp-kucici namerno lansirana...

Konferansije: " Pala je Donja Gorevnica, " Mala Moskva! "

Velika je pala odavno.

- Jos sutra-preksutra i zatvaramo Ozon, imamo Radio-Cacak. To je u Srbiji cetvrta po snazi stanica. Cuje se do Libije!

Nadrljao je Gadafi.

Glas iz zvucnika u mraku (verovatno Velje Ilica, sefa SPO-a, buduceg predsednika opstine): " Gradjani! Pobedili smo. Imacemo dvotrecinsku vecinu i moci cemo da promenimo Statut grada. Ne zelimo nikakve ekscese. Mi smo sada u ovom gradu vlast, i molim vas da se tako i ponasamo. "

Odusevljenje.

Uzbudjeni spiker javlja: " U Pozegi pobeda za tri mesta! " Opet odusevljenje. Vec se proculo da je " uzeto " i Arilje, Kraljevo i Uzice. Uzicani, prica se, stampali letak: " Uzicani, nemojte da crvenimo pred Cacanima. " A Milanovcanima porucuju da ce im naplacivati tranzitnu vizu za prelaz preko " slobodne teritorije Cacka " .

Slavlje na trgu. Sef parade i kec u kolu je mladi Milos Filipovic, savezni poslanik koalicije " Zajedno " .

U Cacku, na saveznim izborima, " leva koalicija " je dobila 49 000 glasova i dva poslanicka mesta, " Zajedno " 47 000 i jedno mesto, radikali 19 000 i nijedan mandat.

Razdragani Filipovic, inace profesor istorije umetnosti, objasnjava tajnu uspeha " na lokalu " : u prvom krugu dobio je 474 glasa, a u drugom, kao buduci odbornik, 472. To je to! Odziv!

Radikali

" Isli od vrata do vrata, u svaku kucu usli. Jedan popio trista kafa, tri puta povraco " , upucuje nas nas prijatelj Drasko iz Konjevica.

U opozicionim krugovima, zahvalnost opstinskom odboru Srpske radikalne stranke. Sami radikali nisu cak ni imali kandidata u drugom krugu, a otvoreno su podrzali koaliciju.

Engelman (funkcioner SRS-a u Cacku - p.a.) bio je fer. Uzeo je listic i pred komisijom je zaokruzio " Zajedno " .

Stizu i drugi detalji: espeesovci nisu hteli da potpisu zapisnike. Bilo je 10-15 prigovora. U izbornu komisiju upao pomenuti Velja Ilic, na prvi pogled miran i blagorodan covek, suvlasnik privatne firme SPONIT (!) i zapretio izbornoj komisiji da ce sve da ih pohapsi. Komisija potpisala. Ne zna se, doduse, da li zbog pretnje buduceg gradonacelnika ili sto bi, s obzirom na situaciju, treci krug za socijaliste bio cisti mazohizam. Povod za prigovore su, inace, bili plakati Vuka Draskovica nalepljeni blizu birackih mesta, a opozicija tvrdi da su ih lepili sami socijalisti (znaju, kazu, i koji su) samo da bi uzrokovali ponavljanje izbora.

Za funkcionere opozicije slavlje ce se produziti. Casti, u svom selu, jedan odbornik koji se, kako izgleda, nije nadao uspehu. Prost opozicioni narod se, zadovoljan ( " uzeli smo Beograd! " ), razilazi kucama. Da vidimo, kazu, sta veli Dacic, ko je pobedio u Secnju i u Zitistu.

Kao jedan od junaka opozicione pobede, u tome se svi slazu, racuna se " Zoran " (Djindjic). Ne samo da je galantnim odricanjem od saveznih kandidata omogucio opozicioni savez, nego je uoci drugog kruga u Cacku odrzao tribinu, ni pet ni devet nego u Domu penzionera. Snasao se, kazu, sjajno i mada se ne veruje da je politicki prevaspitao stanovnike Doma, kazu da je poseta imala odlican odjek kod drugih Cacana.

U dugoj posleizbornoj noci bilo je vremena da se na miru porazgovara o uzrocima ovakvog uspeha opozicije u ovom gradu. Cacak je, kazu, embrion okupljanja svekolike opozicije jer je iz njega potekla ideja o sveopozicionom savezu i cacanska opozicija se prva i ujedinila. I radikali, dakako, i Srpska liberalna stranka Nikole Milosevica, koja, kazu, ide pa miri kad se braca u Cacku zavade. Ljute se na Kostunicu sto je DSS u Gornjem Milanovcu isao sam na izbore i ponavljaju pricu o proteranom i kamenovanom Milosevicu koji je, vele, za Panicevog vakta oteran iz Cacka kada su simpatizeri opozicije rasturili njegov miting, a njega samog i vozilo mu zasuli kamenjem i jajima.

Zatim sukobi u SPS-u. Zbog nekakve namestaljke, predsednik opstine Rodoljub Petrovic nije mogao da se kandiduje na listi SPS-a, pa je " udario u stranu " i kandidovao se kao kandidat grupe gradjana. Ako mu je za utehu, prosao je u drugi krug, a SPS-ov kandidat, izvesni Cvrkic, ispao je odmah u prvom.

U Cacku postoje dve privatne televizije, " Galaksija " i " Spektrum " . Drze ih espeesovci, ali vlasnik " Galaksije " bio je ipak dovoljno sirokih vidika i pustio koaliciju " Zajedno " da (skupo, kazu) plati promociju. Postoji, inace, i oprema za opstinsku televiziju, ali frekvencija nije dobijena, a sada se vise i ne ocekuje, iz razumljivih razloga.

To je prica o Cacku. Nedostaje samo kraj.

" Zajedno " 55, SPS 8, nezavisni kandidati 4. Na tri mesta se izbori ponavljaju. Kraj.

#Srboljub Bogdanovic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.