2395, 23 NOV 1996

CRNA GORA - OF SOR CENTAR

Viva vero Monte Carlo

Prema najavama zvanicnika Crna Gora ce, nakon proglasenja cijele njene teritorije za of sor centar, za kratko vrijeme samo od taksa ubrati impozantan devizni prihod koji savezna administracija tesko moze kontrolisati. Neuobicajeno cutanje u Beogradu i odsustvo predstavnika Miloseviceve SPS sa svecane akademije u Miloceru navodi na zakljucak da se " kiparski san " ovdasnje vlasti moze prekinuti ako u Tolstojevoj procijene da je Crna Gora pretjerala u samostalnom ponasanju

Kao da to nije bila siromasna, sankcijama, prezivljavanjem i stranackim predizbornim borbama izmorena Crna Gora: svecana akademija povodom proglasenja Crne Gore of sor centrom nalikovala je na glamurozne predstave koje pristaju bogatijim i srecnijim zemljama. U svecanoj sali luksuznog hotela " Maestral " u Miloceru, specijalno otvorenog i uglancanog za ovu priliku, okupio se crnogorski politicki dzet set - visoki drzavni funkcioneri sa suprugama, mocni domaci biznismeni i bankari, kulturni poslenici i svi oni koji u drzavnom aparatu nesto znace, a clanovi su vladajuce partije. Cak je i poslovima ophrvani Emir Kusturica odvojio djelic vremena da zauzme pocasno mjesto, tik pored crnogorskog premijera Djukanovica. Prvi red zvanica izgledao je prilicno saroliko: dok je Kusturica bio nemarno obucen, a drzavni vrh u tamnim italijanskim odijelima, prisutne ugledne dame ocito su imale interni konkurs za atrakciju veceri, pa su gledaoci TV Crne Gore mogli, neprimjereno karakteru dogadjaja, da vide izazovne i prilicno obnazene modne kreacije prvakinja DPS establismenta. Pravo slavlje, kazu svjedoci, nastupilo je poslije zvanicnog dijela, na koktelu - zacinjenom muzickim programom, uz mnogobrojne estradne zvijezde - kojem je prisustvovalo nekoliko stotina razdraganih dusa.

Sublimat

Proglasenje Crne Gore of sor centrom prvi je postizborni korak nove (stare) vlasti. " Ovaj projekat je sublimat nase cvrste privrzenosti da sprovedemo politicke i ekonomske reforme na nacin koji ce unaprijediti kvalitet razvoja Crne Gore u kratkom periodu i tako je pribliziti razvijenim zemljama Evrope " , istakao je u uvodnom govoru Milo Djukanovic, za cije se ime i veze kompletan projekat. Crnogorski premijer je napomenuo da na projekat of sor biznisa ne treba gledati izolovano, vec kao na dio jednog sireg razvojnog procesa, zajedno sa procesom privatizacije i razvoja turistickih potencijala Republike. Osim toga, Djukanovic je napomenuo da je upravo sada prilika da se svijet uvjeri u garancije, potencijale i sposobnosti Crne Gore da postane " najprivlacnija tacka na poslovnoj mapi Mediterana " .

Milutin Lalic, direktor drzavne Agencije za prestrukturiranje, govoreci o konkretnim finansijskim efektima of sor poslovanja, istakao je da ce u prvoj godini, samo od taksi i poreza, crnogorska drzava inkasirati oko deset miliona dolara, a u narednih pet godina ocekuje se devizni priliv od 100 do 150 miliona dolara. " Osim toga " , istice Lalic, " ocekujemo da ce ovaj projekat biti komplementaran nasim ambicijama u pogledu privlacenja stranog kapitala i razvoja kroz direktne investicije. " Naravno, uz neposredne efekte u Vladi Crne Gore racunaju i na posredne prednosti: zaposljavanje, prihvatanje novih standarda i metodologija, te izgradnju putne, komunikacione i druge infrastrukture, zakup zgrada i prostorija. Prema procjeni mr Dragana Rosandica, generalnog menadzera " Montenegro of sor kompanije " , ovi dodatni izvori ce republickoj kasi donijeti jos 150 miliona dolara u prvih pet godina.

Jezda

Poceci crnogorskog of sor poslovanja nijesu bili tako slavodobitni. Prije svega, ideja o stvaranju of sor centra nije vlasnistvo DPS-a: jos je posljednji crnogorski kralj Nikola Petrovic pocetkom vijeka imao namjeru da u Crnoj Gori otvori bescarinsku zonu na podrucju od Bara do Ulcinja. U novije vrijeme, ideju of sor poslovanja prva je propagirala crnogorska opozicija. Medjutim, u izbornoj kampanji '92. godine Liberalni savez i Socijaldemokratska partija su - bas zbog teze o stvaranju Crne Gore kao " poreskog raja " - od lidera DPS-a optuzivani za " drski separatizam " , " zelenastvo " i " rusenje savezne drzave " . Samo pola godine kasnije Demokratska partija socijalista usvojila je ideju of sor biznisa kao vlastito cedo. Medjutim, realizacija ideje prosla je neslavno. Izdavanje pod zakup hotelskog kompleksa " Sveti Stefan " Jezdimiru Vasiljevicu pokazalo se kao lakrdija decenije: gazda Jezda je odjezdio van granice, a od prvog of sor centra Crna Gora je " zaradila " samo - medjunarodnu blamazu.

Nakon nevesele avanture sa gazda Jezdom crnogorska vlada je shvatila da se posao ipak mora brizljivije osmisliti. Konsultovani su domaci i strani eksperti, izradjene opsezne studije o iskustvima u svijetu of sor biznisa, uz neposrednu koordinaciju Agencije za prestrukturiranje i novoformirane " Montenegro of sor kompanije " . Za idejnog tvorca crnogorskog Zakona o of sor poslovanju smatra se Kristos Mavrelis, bivsi ministar finansija Kipra i generalni sekretar medjunarodne of sor asocijacije (ITPA). Mnogi, cak i opozicioni strucnjaci, smatraju da je Zakon o kompanijama koje se osnivaju i posluju pod posebnim uslovima (pravi naziv za Zakon o of sor poslovanju) pravno i ekonomski gledano vrlo korektan dokument i da moze biti podsticajna karika ukljucenju Crne Gore u medjunarodnu zajednicu.

Federacija

Interesantno, crnogorski premijer Djukanovic je, u svom inauguralnom govoru na svecanoj akademiji, svega dva puta pomenuo ime savezne drzave, a u premijerovoj pozadini, na velikom ekranu (takozvani video-zid, koriscen u izbornoj kampanji DPS-a) bio je samo natpis " Crna Gora - of sor centar " . Nikakvog obiljezja savezne drzave nije bilo. Ni specijalni savjetnik crnogorske vlade, gospodin Mavrelis, nije bas oraspolozio one koji bdiju nad jedinstvom federacije, jer je toplo pozdravio " transformaciju Crne Gore u novi Monte Karlo na Jadranu " . Na zalost novinara, gost sa Kipra nije pojasnio kakvu ce vrstu odnosa novi " Monte Karlo " njegovati sa drugom federalnom jedinicom zajednicke drzave.

Ovim sitnim detaljima ne mora se, u principu, pridavati neki veci znacaj, ali analiza politickih odnosa dvije federalne jedinice neminovno namece pitanje da li je taj projekat moguce realizovati u postojecim politickim odnosima u federaciji. Na konferenciji za novinare u Miloceru, crnogorski premijer nije odavao utisak da ga brine reakcija savezne administracije. Na novinarsko pitanje da li cin proglasenja Crne Gore za of sor centar predstavlja cijepanje jedinstvenog ekonomskog prostora SR Jugoslavije, premijer je spremno odgovorio da je vlada imala " vrlo zivu komunikaciju sa saveznim organima, prije svega sa Saveznom vladom i Narodnom bankom Jugoslavije i dobila apsolutna uvjeravanja da projekat ne predstavlja ugrozavanje ustavnog i pravnog poretka SRJ " .

Bez obzira na " garancije " iz savezne administracije, sva je prilika da ce temeljnija polemika o tome kuda ide Crna Gora sa projektom of sor biznisa - vrlo brzo zapoceti. Istina, pravne nedoumice vec postoje: beogradski advokat Sava Andjelkovic je prije nekoliko mjeseci pred Ustavnim sudom SRJ pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti crnogorskog zakona sa ustavom savezne drzave. Andjelkovic smatra da Crna Gora nije imala pravni kapacitet za donosenje takvog zakona, polazeci od clana 77. Ustava SRJ. Uprosceno, Crna Gora, prema ovom tumacenju, nije ni mogla donijeti Zakon o of soru, jer takve zakone mora da donese i verifikuje iskljucivo savezni parlament. Osim primjedbi advokata Andjelkovica treba napomenuti da se na odredjen nacin gradjani SRJ zaista dovode u pravno nejednak polozaj. Naime, za gradjane zaposlene u inostranim of sor kompanijama i bankama predvidjen je porez na zarade od svega pet procenata, dvadesetak puta manje nego sto je " odrezan " jugoslovenskim gradjanima u domacim preduzecima i firmama. Da li to znaci i da je prekrsen ustavni princip o jednakosti gradjana na teritoriji SRJ?

No, bez obzira na ove pravne zackoljice treba odmah razjasniti: opstanak projekata of sor poslovanja u Crnoj Gori nije pitanje koje ce rjesavati drzavni ustavni eksperti. Uostalom, prema sadasnjem tumacenju Ustavnog suda SRJ srpski Ustav je saglasan saveznom iako predsjednik Milosevic ima pravo da, recimo, zavede vanredno stanje u Srbiji, bez konsultacije saveznog vrha! U ovako pravno " ustrojenoj " drzavi, kakva je savezna, pitanje opstanka zakona i projekata bazirano je prije svega na politickim odnosima koalicionih partnera SPS - DPS. Zato treba preformulisati pitanje: da li ce Milosevic prepustiti crnogorskim socijalistima da nesmetano ubiru plodove of sor poslovanja i time jacaju politicke pozicije?

Minimum

Mnogo je pokazatelja koji govore da ce vrh SPS-a morati da se zabrine za status svojih do skora vjernih politickih saboraca iz Crne Gore. Prema najavama zvanicnika, Crna Gora ce, nakon proglasenja cijele svoje teritorije za of sor centar, za kratko vrijeme samo od taksa ubrati impozantan devizni prihod. Da bude jos zamrsenije, prema odredbama Zakona o of soru crnogorska vlada garantuje tajanost podataka o identitetu, poslovanju i dokumentaciji strane firme. To, dakle, znaci da, osim povjerljivih sluzbenika crnogorske vlade, niko nece biti upoznat sa stvarnim finansijskim efektima of sor poslovanja. Stvaranje ovakve " drzave u drzavi " neminovno mora izazvati i politicke posljedice. Ako celnicima DPS-a dozvoli ekonomsku samostalnost, Milosevic rizikuje da vrlo brzo potpuno izgubi kontrolu nad dosadasnjim politickim dominionom - Crnom Gorom.

Neuobicajeno cutanje u Beogradu i odsustvo predstavnika SPS-a sa svecane akademije u Miloceru navodi na zakljucak da Milosevic nije odusevljen crnogorskim " of sor eksperimentom " . Stvari ce se vrlo brzo razbistriti po ustaljenom mehanizmu. Ako u Saveznom ustavnom sudu iznenadnom " pravnom analizom " ustanove nesaglasnost crnogorskog Zakona o of sor poslovanju sa Ustavom SRJ, bice to prvi znak da je stanar Tolstojeve 33 ocijenio da su stvari otisle suvise daleko i da je vrijeme da se partneri iz DPS-a " dozovu pameti " i vrate u bratski zagrljaj. Na konferenciji za novinare u Miloceru premijer Djukanovic je napomenuo da ce, u slucaju nesporazuma sa vlastima u Beogradu, koalicione partnere iz Srbije " pokusati da uvjere da smo mi u pravu " . Drugim rijecima, Djukanoviceva izjava je svojevrsno upozorenje da je DPS odredio minimum svojih uslova za dalju politicku saradnju sa rezimom u Beogradu. Ne treba, ipak, dramatizovati stvari - u dosadasnjim odmjeravanjima snaga sa Milosevicem, celnici DPS-a pokazali su da je granica " minimalnih crnogorskih uslova " vrlo rastegljiv pojam.

Drasko Djuranovic (AIM, Podgorica)



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.