2398, 13 DEC 1996

Mediji

Pred ogledalom

U drzavnim i paradrzavnim novinama i televizijama " moze se videti africki gnu, saznati cime se hrani komorski varan i saznati recept kuhinje musketara za prepelicu punjenu dagnjama, ali ne i ono sto se stvarno desava oko nas "

Cuvena anegdota iz Brozovog vremena " Zaustavite tog Rojtera " dobila je svojevrsni ekvivalent u prokisnjavanju koaksijalnog kabla. Radio B 92, zahvaljujuci svom lobiju na Zapadu (snaznom valjda koliko i onaj koji radi za bosanske Muslimane) ponovo je u eteru. U " paketu " je prosao i Radio Indeks, ali rovita situacija u velikim beogradskim medijskim kucama preti novim iznenadjenjima.

Otvorena pisma i peticije u nastajanju kruze po redakcijama najstarije novinske kuce na Balkanu. Aleksandar Tijanic nakon ministarske fotelje napusta i onu direktorsku u BK televiziji uz brojne kombinacije o sudbini ove televizije i " Giganta " licno. Polozaj se ljulja glavnom uredniku probudjene " Duge " , a iznenada preobracena u dnevni list solidnog tiraza " Demokratija " trazi svoje mesto u sve zgusnutijem medijskom prostoru. Poneka ciglica mozda se izvlaci i iz RTS, iako njena informativna redakcija nastavlja sa poznatom propagandom. Uznemirenoj dvojnoj levoj koaliciji ocigledno sva raspoloziva sredstva, na celu sa drzavnom agencijom Tanjug, nisu dovoljna, vec plasira novi nedeljnik " Fles " najprizemnijeg pamfletskog tipa. Igra nerava se nastavlja.

Ruka

Neosetljiv na apele 46 novinara naseg najstarijeg dnevnog lista, njegov glavni i odgovorni urednik (v.d.) i direktor " Politike " Hadzi Dragan Antic povlaci jos jedan nepopularan potez: salje na prinudni odmor tridesetak radnika medju kojima pet nekadasnjih glavnih i odgovornih urednika raznih izdanja ove kuce - Dragutin Karlo Minic (TV Revija), Dragan Vlahovic (Intervju), Miroslav Lazanski (Kombat), Zoran Bogavac (DEM), Zoran Rasulic (Sesto culo), Ivan Miladinovic, nekadasnji sef deska " Politike Ekspres " , Sima Cirkovic, dugogodisnji urednik u " Politici Ekspres " , Milan Cetnik, nekadasnji dopisnik iz Knina, Milenko Vasovic, Lijana Avdic-Korolija...Buduci da su zaposleni u takozvanom " Profitnom centru " , formiranom kao stecistu novih izdanja po zamisli ranijeg predsednika Kompanije Zivorada Minovica, mnoge od njih Antic dozivljava kao Minoviceve ljude, dakle potencijalne protivnike ciji broj u cupavim vremenima treba na svaki nacin smanjiti.

Medju njima je i Arandjel Jovanovic, nekadasnji pomocnik glavnog urednika " Politike " , " Politike Ekspres " , " Ilustrovane Politike " , direktor marketinga NIP Politika, do sada izvrsni direktor Kompanije " Politika " , koji se oglasio javnim protestom i zahtevom da Antic podnese neopozivu ostavku. Optuzio ga je za marginalizaciju autora i strucnjaka, pretnje i manipulacije, ukidanje tradicionalnih demokratskih institucija- redakcijskih sastanaka, zborova zaposlenih, mesetarenje sindikatima, uvlacenje kuce u sumnjive finansijske tokove, nedopustivo mali tiraz... Zatim je to ucinilo i u trenutku nastajanja ovog teksta jos 12 novinara, smatrajuci Antica " glavnim krivcem za ovu sramnu epizodu 'Politikine' istorije " , vlastoljubivim, bahatim i profesionalno nedoraslim da odgovori zahtevima vremena.

Te inicijative zapravo su pridruzivanje zahtevu za Anticev hitan odlazak sa kormila ove kuce koji je nekoliko dana pre toga (5.decembra) prva iznela u svom otvorenom pismu Biserka Matic, dugogodisnji novinar " Politike " . " Da je vlasnik 'Politike', kako se uporno ponasa i predstavlja, Hadzi Dragan Antic bi, umesto sto kuka nad razbijenim staklima na " Politikinoj " palati, morao da se zapita zbog cega je 'Politika' gadjana jajima i kamenjem. Nije li upravo on drzao ruku onima koji su bacili ljagu na 'Politikin' obraz i njenu profesionalnu cast " , pita se gospodja Matic.

Vrata

Isto se pitaju i mnogi drugi radnici ove " najvece medijske kuce na Balkanu " pripremajuci peticije slicne sadrzine, bilo da su zabrinuti zbog profesionalne neslobode, razocarani zbog " izneveravanja nacionalne linije " , ovih dana boraveci u inostranstvu osetili seÜ " kao novinar kakvog prokazenog Causeskuovog lista " , ili u strahu od finansijskih posledica pada tiraza izdanja Kompanije ciji su gubici 31. jula iznosili 42 miliona maraka.

Finansijskim razlozima prvenstveno je motivisan i prelazak Radio " Politike " na gotovo iskljucivo muzicki program. Nedostatak opreme alarmantan je i u Radio i u TV " Politici " , a to i visegodisnji honorarni status tehnickog osoblja rezultirali su zahtevom za ozbiljan razgovor sa generalnim direktorom Anticem i primislima o strajku jos pre nego su " setnje " i jaja i krenuli u pravcu " Politike " . Snimatelji su kasnije odbijali da izlaze na teren zbog neprijatnosti kojima su ih demonstranti izlagali, a mnogi novinari bili su nezadovoljni cenzurom dosadasnje urednice Radmile Visic, clanice Glavnog Odbora JUL-a. Medju zaposlenima ima misljenja da je TV " Politika " dve godine sistematski unistavana, da je vrsena negativna kadrovska selekcija a program zanemarivan, sto je rezultiralo letargijom malobrojnih preostalih novinara.

Sonja Drobac se, medjutim, odvazila da govori na Studentskom protestu, krenule su price o otkazu, ali je, prema poslednjim informacijama, novi glavni urednik Goran Kozic izjavio da posledica nece biti. On je zatrazio malo vremena za osmisljavanje boljeg programskog koncepta buduci da je televizija za njega nov medij. Pricom o " uvek otvorenim vratima " " kupio " je neke od novinara koji ga dozivljavaju kao relatvno poboljsanje. " Nikome nije prijatan taj huk sa ulice, pogrde i jaja, ali sam se na neki nacin pomirio s tim, ja sam samo tehnicko lice " , reci ce jedan od zaposlenih.

Medju zaposlenima u drzavnoj televiziji kao naslednik direktora RTS Dragoljuba Milanovica pominje se Aleksandar Avramovic. Ista politicka opcija, ali navodno obrazovaniji, kultivisaniji covek koji nece primenjivati tako direktnu (citati: primitivnu) propagandu. Ne treba, medjutim, sumnjati da sadasnje garniture informativnih redakcija televizije i radija u kojima se, prema priznanju samih zaposlenih, stimuju ankete snimane neobelezenom opremom za platu sa duplo vecim koeficijentom od ostalih zaposlenih, nece uciniti sve da tamo-gde-treba dokazu svoju upotrebljivost. Glavni urednik Informativnog programa Televizije Beograd Milorad Komrakov, tvrdeci da mu je cast sto NIN trazi njegovu izjavu, vrlo je ljubazno odbio da iznese svoje misljenje o profesionalizmu i atmosferi u ovoj redakciji s obrazlozenjem da " sada nije trenutak, a i ne bi bilo fer prema mnogim drugima koji su se javljali sa istom molbom " .

Slusaoci

" Svakodnevno ucestvujem u protestnim setnjama, samo kad udjemo u Takovsku, ja preprecim direktno na 'Politiku', da bas ne zvizdim pred firmom od koje zivim " , kaze jedan novinar iz Informativne redakcije, dok drugi tvrdi da je vec imao pripremljen govor za miting na Trgu Republike ali je usled anonimnog telefonskog poziva morao da odustane.

Mnogi zaposleni u RTS negoduju zbog protesta gradjana usmerenog na citavu ovu kucu umesto samo na informativni program, tvrdeci da vecinu cine zapravo oni koji profesionalno rade u tehnickim sluzbama i drugim redakcijama. Ipak, poziv studenata Univerziteta umetnosti starijim kolegama zaposlenim u RTS-u da prekinu ucesce u montiranju lazi nije naisao na odjek. Strah za egzistenciju i ocekivanja da to pokrene neko drugi stari je sistem funkcionisanja cutljive vecine. ( " Prvo su odveli Jevreje. Mi smo cutali i zatvarali oci... " )

Govornici na Studentskom protestu i na Trgu Republike u RTS-u su pazljivo evidentirani kako bi se uredno skidali sa svih programa ove medijske kuce. Izostavljena je cak i decja emisija zbog nastupa Tanje Boskovic, a na Radio Beogradu su se dugo dvoumili da li da povodom smrti akademika Srejovica repriziraju jedan intervju jer je uvazeni arheolog nekoliko dana pred smrt podrzao studente u protestu. Iskusni novinari radija koji otaljavaju posao u nekim skrajnutim redakcijama i emisijama revoltirani su nastupima novopecenog komentatora Dejana Erica koji je svoj meteorski uspon ostvario pozivanjem na JUL. Na ovom programu ipak je doslo do incidenta proslog cetvrtka kada je zbog izostanka planiranog gosta u jutarnjem terminu dopusteno ukljucivanje slusalaca uzivo u program - ispostavilo se da su u velikoj vecini podrzavali zahteve demonstranata.

Sistem eliminacije iz programa javnih radnika koji su ucestvovali na protestima primenjuje se i na Studiju B. Mada je direktor ove kuce izjavio da ga ne interesuje sta zaposleni rade posle 15 casova ako su do tada zavrsili svoj posao, a ove nedelje je dopusteno i pustanje tona uz snimak demonstracija, medju zaposlenima u ovoj kuci vlada napeto iscekivanje. Od nekih zapocetih peticija, cak i saljivih, brzo se odustalo iz straha da se planirano prepolovljavanje honorarnih saradnika ne prenese i na stalno zaposlene. Smatra se da postoje veliki pritisci na glavnog urednika Zorana Predica, komplikovani njegovim pojavljivanjem u " setnji " " kao novinara " , pa zaposleni s kojima smo razgovarali strahuju od dolaska na ovo mesto cenzuri jos sklonije osobe.

Takav osecaj narocito je prisutan medju relativno mladom i ne narocito dobro placenom ekipom novinara BK telekom. Mala nedeljna oprostajna svecanost od direktora ove televizije Aleksandra Tijanica nije prosla bez suza, iako je njegov odlazak objasnjen kao dobrovoljan, u interesu razvoja najmladje ovdasnje televizije. Kako za one koji su u ovu kucu dosli iz NTV Studija B tako i za novinare pristigle sa TV Politike, to je, iako manje dramaticno, ipak svojevrsno gubljenje tla po drugi put.

Fakiri

U talasu ostre cenzure na samom pocetku aktuelnih dogadjaja bez posla je ostao novinar Vlada Milic, urednik " Bez reci " . Majsko skidanje sa programa slike niskih protesta koju je Milic pripremio, sam Bogoljub Karic obrazlozio je potrebom fakirske vestine: " Moramo hodati po ekserima, a da se ne ubodemo. " Novembarsko insistiranje na " slucaju Nis " rezultiralo je placanjem mesec dana fore da nadje novo zaposlenje. Milic govori o problemima uklapanja novinara starog slobodnomisleceg Studija B u Tijanicev koncept kontrolisane, depersonalizovane televizije zasnovane na podrsci saradnika - obozavatelja i ugladjenoj formi lake sadrzine. " Na toj televiziji moze se videti africki gnu, saznati cime se hrani komorski varan i saznati recept kuhinje musketara za prepelicu punjenu dagnjama, ali ne i ono sto se stvarno desava oko nas " , kaze Milic.

Tijanic, u trenutku nastanka ovog teksta jos prisutan na BK i Vera Radojcic, glavni i odgovorni urednik koja ovih dana preuzima i funkciju v.d. direktora ove televizije, izbegli su razgovor za NIN. " Slucaj Milic " iz vrha ove televizije nezvanicno se objasnjava kao privremena mera zbog kasnjenja u izradi nove emisije, ali period cenzure " nametnut van BK " nije demantovan. Prema istom izvoru Tijanic odlazi u privatnike, a vest o dolasku Dusana Mitevica je netacna.

U svakom slucaju o tome odlucuje vlasnik jer bar (kljucno) pitanje svojine ovde nije sporno kao u slucaju " Politike " d.o.o. - a.d. - javnog preduzeca-kompanije, ili Studija B koji je vec vidjen kao deonicko drustvo pouzdanih SPS direktora ili cetvrti kanal javnog preduzeca RTS. BK je vise zanimljiva zbog pitanja da li ce, kao za nijansu liberalnija od RTS opstati, ili ce je tvrda SPS linija modifikovati.

Alhemicar

Uloga JUL-a i Kompanije BK vrlo je bitna i za dalju sudbinu nekada visokotiraznog dvonedeljnika " Duga " . Posle nedavnog pokusaja da se na celo ovog lista dovede pripadnik JUL-a Ljiljana Habjanovic- Djurovic kome se redakcija oduprla, ovih dana su lansirane vesti da ce " Dugu " kupiti Kompanija Karic a za urednika postaviti Branislava Radivojsu, novinara " Politike " . Sadrzina pretposlednjeg, a narocito poslednjeg broja ovog lista ostavljaju prostora za sumnju da ce autorka cuvenog dnevnika Mirjana Markovic biti srecna da svoje spise objavljuje u listu u kome bi se u ostalim tekstovima politika leve koalicije ozbiljnije kritikovala. Vesna Malisic smatra da redakcija nece propustiti priliku da uspravi ovaj list, i da bi u slucaju prodaje verovatno zaposleni osnovali neku novu " Nasu Dugu " ne pristajuci da ne vide ono sto vide.

A mogucnosti za pritiske i ovde su razne. Glavnog i odgovornog urednika " Duge " postavlja direktor BIGZ-a a ne redakcija, moguce je stopirati priliv novca, organizovati otpor radnika Stamparije kako je pre desetak dana stamparija " Borbe " postupila sa " Blicom " . Ipak, budnost je popustila pa je iz Tanjugove sobe za cenzuru, u bilten ove agencije pripusten i tekst beckog " Standarda " u kome se Peter Kelbel, predstavnik inostranog vlasnika " Blica " karakterise kao " prototip psa mesanca koji bi zeleo da bude alhemicar i djavolov segrt " , spletkaros i sjajan finansijski zongler " uvek dovodjen u vezu sa poslovima vezanim za prodaju oruzja i droge " . " Blic " je ovih dana prepun podrske koaliciji " Zajedno " a objavio je izjavu Kati Marton da su " Politika " i drzavna televizija sramota za profesiju, te da se ti novinari ne mogu nazvati ni gradjanima ove zemlje.

Biserka Matic, novinar

Pismo o cutanju

Ipak, ne razumem svoje kolege, jer cu uskoro otici u penziju, a oni ce ostati da rade u novinama koje su uprljane Posle propalog pokusaja cetrdeset sest novinara " Politike " da Hadzi Dragana Antica, generalnog direktora ove kuce prizovu na razgovor o razlozima neprofesionalnog pracenja dogadjaja na politickoj sceni Srbije, Biserka Matic, dugogodisnji novinar " Politike " , javno je zatrazila njegovu ostavku.

Gospodja Matic je, bez sumnje, ugledan novinar. Bila je izvestac, komentator, clankopisac, pratila je rad partijskih kongresa. Posle Osme sednice pada u nemilost tako da se dugo posle toga njena plata nije razlikovala od plate cistacice. Poslednjih godina prati rad Savezne skupstine.

Koliko je hrabrosti bilo potrebno da se probije led, da se nastupi samostalno?

- Neki misle da je to hrabrost a neki me vide kao Don Kihota, unapred osudjenu na propast. " Politika " je, nazalost, potpuno okrenula ledja zivotu i svemu sto se kosi sa interesima rezima. Moje novine su izmislile specijalnost: preskacu informaciju a daju komentar. Verovatno ste primetili da se " hrabri " komentatori potpisuju inicijalima N.P. sto u prevodu znaci novinari " Politike " . To me podseca na vreme pre Osme sednice kada je Zika Minovic ustolicio pruzanje usluge partiji pod pseudonimom. Cini se usluga partiji, ali se nema hrabrosti za ime i prezime.

Na odluku da napisem otvoreno pismo uticala je i hrpa neprodatih " Politika " izlozenih na kioscima. Moje novine su potpuno izgubile ravnotezu do koje su drzale i u vreme vladavine SKJ. Poslednjih meseci imamo najvise napisa o JUL-u tako da bi SPS komotno mogao da pita: " Izvinite, a sta je sa nama " - isto kao i opozicija. Nezadovoljstva u redakciji ima, ali ne i raspolozenja da se nesto javno ucini. Onda sam, uverivsi se da stvarno nece niko a osecajuci koliko je licemerno da budem placena da ne radim i da cutim-odlucila da se oglasim. Prvenstveno zbog sebe.

Deo javnosti je od vasih kolega ocekivao barem pismo podrske vasem pismu. Do toga, medjutim, nije doslo.

- Mogu da razumem da su ljudi uplaseni. Njihovo cutanje ili nespremnost da se u ovom casu potpisu ispod neceg radikalnijeg mogu da branim, recimo, neiskustvom u borbi za svoju profesiju. Tu je i strah koji se siri i objektivno postoji. Vazno mi je da istaknem da ja nisam ni od koga trazila podrsku. Iz prostog razloga da ljude ne uvlacim u nevolje. Ja sam pri kraju svog radnog veka, a osim toga, dugo se vec borim sa vetrenjacama. Nemam pravo da ocekujem da jos neko rizikuje. Ipak, svoje kolege ne razumem, jer cu uskoro otici u penziju a oni ce ostati da rade. Radice u novinama koje su se uprljale, koje su se ponizile. Nikada se " Politici " nije desilo da bude gadjana kamenjem i jajima. Ni da se ispod njenih prozora vice: " Jajare, lopovi. " Ne znam sta jos moze da se dogodi da ljudima prekipi. Ipak, cini mi se da su neke moje kolege na ivici da se prelome.

Kakve posledice ocekujete, da li vam je mogucnost otkaza padala na pamet?

- Mislim da moja sudbina ne zavisi od Hadzi Dragana Antica. Sve zavisi od toga kako ce se razvijati dogadjaji na politickoj sceni Srbije. Ako bi se desio pomak onda bismo mi koji se borimo za profesionalnu " Politiku " mogli da kazemo da smo odneli pobedu. Ako rezim koji se vec upustio u vrlo rizicne poduhvate izadje kao pobednik, onda je jasno da u " Politici " vise nemam sta da trazim. Ja se za sebe i " Politiku " borim jer mi je jasno da se toj kuci u citavoj njenoj istoriji ovako sramna stvar nije dogodila. Bice tri nedelje od pocetka demonstracija a manipulacija se nastavlja. Mi o dogadjajima koji nam se desavaju bukvalno ispod prozora izvestavamo prenoseci komentarisane izvestaje Tanjuga. Neki dan je, recimo, objavljeno da su studenti rekli: " Mi gradimo, za razliku od koalicije 'Zajedno' koja rusi. " To je gola laz.

U kojoj meri je za stanje u vasoj kuci odgovoran direktor Hadzi Dragan Antic a u kojoj su odgovorni novinari?

- Jasno je da je nas direktor samo jedan od izvrsilaca zadataka. On se tu malo pita. Njega ne treba precenjivati. On se " Politici " desio ne snagom sopstvene moci nego kao dokaz slabosti " Politikinih " novinara. " Politika " je slaba iznutra. Kad sam jos ranije govorila da je on greska, kolege su mi odgovarale: " Pa sta hoces, daje nam dobre plate. "

Ali vecina tih ljudi ipak ne zaboravlja da se, kad god do slicnih previranja dodje, kao i sada, ogradi od uredjivacke politike kuce, odnosno stice se utisak da to redovno cine onda kad im se ucini da ima mogucnosti da na politicku scenu dodje opozicija. Posle je, naravno, sve po starom...

Kolegijum je, ne tako davno, sproveo anketu medju novinarima sa pitanjem sta zelimo da radimo. Anketa je bila javna, svi smo ucestvovali sa imenom i prezimenom i ja sam tada napisala da su novinari " Politike " visoko korumpirani, da ne rade. Kad bi bilo vise moralnosti " Politikini " novinari bi morali da se zapitaju zasto primaju plate. Ja stvarno mogu da razumem psihologiju ljudi koji nemaju stan. Mogu da razumem da ih to na neki nacin sputava da stvari teraju do kraja. Oni zasad merkaju sta ce se desiti ne bi li se opredelili.

Da li ste, posle svega, imali problema na poslu?

- Za sada nikakvih.

Kako vam se kolege osecaju posle svakodnevnog " bombardovanja " bilo pogrdama, bilo jajima?

- Svako ko je iole moralan, mora da se stidi. Moje mladje kolege treba da shvate da ovakva situacija mora da se prekine. Da moramo da se rastanemo od garniture poslusnika koje citave novinske kuce i elektronske medije uvlace u sramotu, u brukanje profesije. Samo tako cemo vratiti svoju dusu. Neophodno je da se ogradimo od novinara koji su danas za jedno, a sutra za drugo od onih kameleona koji su nas do guse uprljali.

Princip negativne selekcije toliko je uzeo maha da bi nas svako ozbiljnije spremanje skoro ostavilo bez novinara. Casni izuzeci su malobrojni.

Vlast je preko glavnih urednika stvarala prvi esalon poslusnika. Onda se stvorio drugi esalon poslusnika rezimskom poslusniku. Taj esalon opasniji je od prvog zato sto gubi kriterijume, pristaje na sve i degradira novinarstvo. To po svaku cenu mora da se promeni. Medjutim, novinari su mlitavi. Oni nisu uspeli da dobiju nijednu bitku za sebe. Razni esnafi imaju kazne za ljude koji uprljaju cast esnafa. E, pa, jednom moramo da se odlucimo da nekim kolegama jasno kazemo da vise nemaju pristup. Popustanje je vec dovelo dotle da vec sledece godine po " Politici " nece moci da se sudi sta se desavalo ove godine. Niko nece saznati kako su strajkovali radnici i koliko su ovi protesti bili ozbiljni. To je krnje i krajnje osakaceno svedocanstvo vremena.

Kako u kontekstu poslednjih dogadjaja gledate na ostavke Aleksandra Tijanica i Bogdana Tirnanica?

- Volela bih da mogu da budem blaga. Ali, kad sam govorila da novinarstvo mora da se rastane od kompromitovanih ljudi mislila sam i na njih. Dok god budemo cutali o takvim ljudima, novinarstvo ce tonuti sve dublje.

Posle svega, sta biste jos rekli o Hadzi Draganu Anticu?

- Ovo sto on radi sa " Politikom " nazivam protivprirodnim bludom. Ponasa se kao vlasnik, a onda cerda svoje vlasnistvo. On je " Politikin " lazni car Scepan Mali.

# MARIJANA MILOSAVLjEVIC

#Svetlana Djurdjevic-Lukic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.