2398, 13 DEC 1996

Slucaj Dejana Bulatovica

Treniranje drzavnog terora

" Vidno uznemiren, sa podlivima ispod jednog oka, dva slomljena zuba, hematomom na temenu, Dejan se tresao tokom razgovora, rekavsi da ne moze sve da nam prica " , kaze advokat Vukovic

Slika Dejana Bulatovica koji je u setnji protestanata koalicije " Zajedno " ulicama Beograda proneo lutku koja je predstavljala Slobodana Milosevica u zatvorskom odelu sa okovima oko nogu - obisla je svet. Slucaj ovog dvadeset jednogodisnjeg mladica iz Sida je mozda za sada najbolji primer na koje je sve nacine vlast spremna da se obracuna sa onim ucesnicima tronedeljnog protesta koji se nestaslucima izdvajaju iz mase setaca.

Nije Bulatovic jedini uhapsenik tronedeljnog protesta nezadovoljnih gradjana. On je, do sada, najpoznatiji jer je dobio najvise batina i najvecu kaznu - dvadeset i pet dana zatvora. Njegov slucaj je najdrasticniji. Ostali " prestupnici " , njih dvadeset trojica koji su uhapseni do 11. decembra, imaju od 20 do 25 godina, a kaznjeni su od sedam do deset dana zatvora.

Jogurt

Sudski organi su se u svim ovim slucajevima koji su vodjeni protiv demonstranata pokazali veoma efikasni i ostri. Izmedju dve mogucnosti, novcane i kazne zatvora za narusavanje javnog reda i mira, za sta se terete svi do sada uhapseni, sudije su se uvek odlucivale za ovu drugu kaznu. Ono sto je zajednicko svim ovim slucajevima je to sto advokati po tri dana nisu mogli da dodju u kontakt sa svojim branjenicima. Za to vreme krsioci javnog reda i mira bili su u samicama, nisu uvazavane zalbe advokata, a osudjenici su odmah posle presude upucivani na izdrzavanje kazne. Najmladji uhapsenik, osamnaestogodisnji Beogradjanin, dobio je takodje sedam dana zatvora zbog toga sto je bacio dva jogurta na zgradu " Politike " . Tako se pokazalo da postoji nepremostiva razlika u upotrebi jogurta u istoriji: 1989. je njegovo bacanje u Novom Sadu slavljeno kao " civilizacijski u demokratski cin " , a sada je proglaseno za vandalizam i rusilastvo.

Osim jabuka, petardi, crvene boje i jogurta koji su iz ruku demonstranata leteli ka zgradama drzavnih organa i drzavnih medija, najvecu paznju domace i svetske javnosti privukla je lutka sa pocetka teksta, a valjda se zbog toga i njen nosilac najgore proveo.

Pored svih znacajnijih svetskih televizija koje su opisale Bulatovicev nesrecni slucaj, cak je i " Njujork tajms " u ponedeljak na naslovnoj strani objavio tekst o prebijenom Bulatovicu uz propratnu informaciju da policajci u civilu posle demonstracija hapse sve veci broj ucesnika " cija se povorka non-stop snima policijskim kamerama postavljenim na kljucnim punktovima u gradu " . Opisujuci slucaj prebijenog Dejana Bulatovica, " Vasington post " je zakljucio da " postupak prema Bulatovicu predstavlja najavu Milosevicevog zaostravanja stava prema demonstrantima " , konstatujuci da predsednik Srbije ima na raspolaganju tri varijante da okonca najtezu krizu u koju je zapao. Prva: da je slucaj Bulatovic samo upozorenje demonstrantima kako se protesti mogu razbiti policijskom silom. Druga: da je predsednik Srbije pustio stvari da idu svojim tokom. Treca: da se prizna pobeda opoziciji.

Hapsenje

Dejan Bulatovic, uhapsen treceg dana posle nosenja lutke koja predstavlja predsednika Srbije, do sada nije osudjivan. Zvanicno, on je uhapsen i osudjen jer je 5. decembra na uglu ulica Lole Ribara i Vlajkoviceve zaustavio saobracaj, rekavsi milicioneru da je on (Bulatovic) iz SPO-a i da ce regulisati saobracaj, te da je maltretirao vozace zaustavljenih vozila trazeci im upaljac da bi upalio petardu. Bulatovic je potpisao ovu izjavu, na osnovu koje je i osudjen (dakle, nigde lutke).

Sta je prethodilo potpisivanju ovakve izjave?

Posle zavrsenog protesta 5. decembra Bulatovic se uputio ka kafani " Znak pitanja " . Na ulici ga je napalo sedam ljudi u civilu, poceli su da ga tuku, posle protesta prolaznika, ugurali su ga u haustor. Bulatovic se potom onesvestio i kada se probudio, ugledao je lisice na rukama i svoje batinase kako peru krv sa ulice i iz haustora.

Zatim je odveden u Gradski SUP u Ulici 29. novembra gde su ga i dalje tukli, a potom je dosla lekarka koja ga je uputila u Urgentni centar.

Dan kasnije odveden je kod sudije za preksaje Dobrivoja Glavonica. Za vreme dok ga je sudija ispitivao, daktilografkinja mu je dala maramicu da bi zaustavio krvarenje iz nosa koji mu je bio slomljen. Presuda od 25 dana zatvora izrecena je odmah, ali Bulatovic nije odmah upucen na njeno izdrzavanje kazne vec je zadrzan u policiji od 13 do 19 casova.

Osmog decembra odveden je u zatvorsku bolnicu gde su konstatovane lakse telesne povrede, a vec sutradan studenti su opkolili zgradu Gradskog SUP-a u Ulici 29. novembra gde im je general-major policije Petar Zekovic, nacelnik Gradskog SUP-a, obecao da ce Bulatovica prebaciti u Urgentni centar na pregled.

Zekovic je advokatu Nikoli Barovicu rekao da " mladic nije tucen vec mu je samo curila krv iz nosa " . Obecanje dato iz policije je odrzano i Bulatovic je zaista 10. decembra bio na pregledu u Urgentnom centru, dezurni lekar Vojislav Bogosavljevic je pregledao Bulatovica i konstatovao lake povrede na glavi.

Prema izjavi Milana Vukovica, jednog od advokata, Bulatovic se onesvestio na pregledu u Urgentnom centru. Medjutim, lekar Bogosavljevic to nije video.

" Tek cetvrtog dana nakon hapsenja uspeli smo da vidimo Bulatovica " , prica Vukovic. " Cekali smo u Padinskoj skeli pet sati da bismo razgovarali sa njim, a razgovoru je mimo svih pravila prisustvovalo sluzbeno lice. Policajci su ga posle pregleda vodili u CZ na rucak misleci da cemo mi odustati od vidjenja sa njim. Vidno uznemiren, sa podlivima ispod jednog jednog oka, dva slomljena zuba, hematomom na temenu, Bulatovic se tresao tokom razgovora sa nama i rekao je, pored ostalog, i to da ne moze sve da nam prica, pa nam zbog toga valjda i nije pokazao sve povrede od batina koje ima po telu. Kada je u utorak 10. decembra ucinak policije na Bulatovicem telu video sudija Glavonic, upitao ga je: " Sta je, okliznuo si se na bananu? "

Dan posle hapsenja Bulatovica je posetila majka Jelica Gajic (40) koja nam je ispricala: " Dejan mi je rekao da su ga mnogo pretukli, da su mu pendrek gurali u anus, da spava u samici pored otvoreg prozora jer mu je receno da treba malo da mu se ohladi glava. Slomljen mu je nos i zato je sve vreme tesko disao kroz usta a kada se nakasljao, u maramici sam videla krv. Rekao mi je: 'Nisam se uplasio, ja sam Srbin i nista me nece pokolebati. Nastavljam de se borim.' "

Bulatovicevo zdravstveno stanje bilo je naruseno i pre dobijenih batina zbog cega je i otpusten posle sest meseci iz vojske sa dijagnozom bronhi ekstazija, sto znaci da ne sme da se prehladi, a kamoli da dobije upalu pluca od koje bi, prema recima njegove majke, mogao da umre.

O tome sta je Dejana Bulatovica izvelo na ulicu sa demonstrantima, njegova majka prica: " Iako je zavrsio samo osnovnu skolu, od detinjstva ga je pogadjala napravda. Mi smo nekada veoma pristojno ziveli a u poslednjih sest godina moj muz je na prinudnom odmoru i mesecno dobije od 60 do 160 dinara. Imamo 13-godisnju cerku koja ide u skolu. Dakle, u kuci radimo Dejan i ja ali sve gore se zivi. Znate, ta nepravda ga je izvela na ulicu. Mislio je da ce nam svima biti bolje. On je clan SPO-a vec pet godina i mada ja nisam clan nijedne partije, uvek cu stajati iza svog deteta. "

U kakvom je zdravstvenom stanju sada Bulatovic, to zna samo on jer su informacije lekara veoma oprecne, a advokati tvrde da izgleda veoma lose. Samim tim sto je 10. decembra zadrzan nekoliko sati u Urgentnom centru i da je bio u hirurskoj, neurohirurskoj i internohirurskoj ambulanti, govori o tome da nisu posredi samo lakse ozlede glave, kako je to napisao lekar koji ga je pregledao. Tokom pregleda policajci su Bulatovica pratili u stopu.

Povodom ovog slucaja oglasilo se Ministarstvo pravde Srbije, sto bar do sada nisu praktikovali, u cijem izvestaju stoji da Dejan Bulatovic u svojim usmenim i pismenim izjavama nije imao nikakvih primedbi na postupanje prema njemu u zatvoru. U saopstenju se zatim navodi da je " Dejanovo ponasanje bilo primereno i da nijednog trenutka nije izdvajan od ostalih kaznjenih lica, nije smestan u samicu, niti je na bilo koji nacin stavljan u nepovoljniji polozaj u odnosu na druga lica " .

Sto se izjava tice, za sada postoje dve koje je potpisao Bulatovic od koji jedna nije njegova nego je srocena u policiji i potpisana je pod prinudom. Izjave datiraju od 10. decembra i razlikuju se u sadrzini, stilu pisanja, duzini i rukopisu. Zbog svega navedenog, troje advokata koji brane Dejana Bulatovica Slavka Srdic - Jankovic, Milan Vukovic i Nikola Barovic ulozili su zalbu gradskom sudiji za prekrsaje u kojoj se ukazuje na niz propusta i gresaka sudije za prekrsaje Dobrivoja Glavonica.

Lutka koja je predstavljala predsednika Srbije i izazvala ceo belaj, cini se kao da pada u zaborav. U koaliciji " Zajedno " kazu da je vise ne nose jer je uhapsen onaj koji ju je prvi poneo. Duhoviti kreator lutke jos nije poznat. Videli smo da je napravljena od platna, sundjera i stiropora. Za celu pricu mozda je i bolje da se ne zna ko je lutku napravio.

IZJAVA

Ja sam napisao izjavu sudijinim diktatom bez ikakvog kompromisa i demanta. Ta izjava je nastala prisilno sa pretnjom od strane Mupa s kojom se ja nisam slozio ali sam je morao potpisati. Izjava u sebi ima malo istine ali je daleko od istinitog dogadjaja

# Violeta Marcetic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.