2398, 13 DEC 1996


Novo sminkanje Slobe

Novo sminkanje Slobe

Reciklaza ideja i kadrova govori i da se u vidokrugu vlasti nalaze samo dva putica, od kojih nijedan nije dovoljno dobar

Da stari Heraklit nije bio previse mudar kada je govorio da jedan covek u istu reku ne ulazi dva puta, govori novo kadrovsko resenje ovdasnje vlasti koja je za novog predsednika Veca gradjana SR Jugoslavije u utorak 10. decembra imenovala bivseg generalnog sekretara Socijalisticke partije Srbije Milomira Minica. Njegova reinkarnacija se mogla naslutiti iz udarnog televizijskog priloga o izgradnji " transjugoslovenskog autoputa " u kome je, pored predsednika Srbije Slobodana Milosevica, premijera Mirka Marjanovica, ministra koordinatora Dragana Tomica i preplasenih direktora giganata jugoslovenske privrede koji su svi zajedno ostavljali utisak dece koja su upravo razbila prozor, jednu od glavnih uloga imao i sam Minic.

Nasa prica se nastavlja


PRED OGLEDALOM
U drzavnim i paradrzavnim novinama i televizijama "moze se videti africki gnu, saznati cime se hrani komorski varan i saznati recept kuhinje musketara za prepelicu punjenu dagnjama, ali ne i ono sto se stvarno desava oko nas"

NEMA POVLACENJA, NEMA PREDAJE
Katarina Kostic: "Nama su i roditelji rekli - izdrzite. Ne pitamo vas ni za izgubljenu godinu, ako bude izgubljena. Bolje je izgubiti i jednu studentsku godinu, nego ceo zivot".

BUDJENJE JE POCELO
Kada se pojavio prvi ozbiljniji nagovestaj promena, videlo se i to da su ljudi na vlasti losi i sad kada su se nasli u ulozi gubitnika.

PRIPADNIK POSEBNIH JEDINICA MILICIJE
Slusamo B 92 zbog direktnog prenosa, iako nisu uvek objektivni... A dnevnici RTS ne obecavaju, kao da pozivaju na akciju - bilo nas, bilo gradjane jedno protiv drugih.

TRENIRANJE DRZAVNOG TERORA
"Vidno uznemiren, sa podlivima ispod jednog oka, dva slomljena zuba, hematomom na temenu, Dejan se tresao tokom razgovora, rekavsi da ne moze sve da nam prica", kaze advokat Vukovic.

MI NECEMO SANKCIJE
Konacno smo shvatili da kada se na ulicama pojavljujemo kao gradjani da se istovremeno pojavljujemo i kao Srbi, kao sto se to desava i u celom demokratskom svetu.

IZMEDJU OSTAVKE I VANREDNOG STANJA
Ne prodje gotovo ni dan a da zgusnuta istorija, koja vec tri nedelje tece ulicama Beograda i drugih velikih srpskih gradova, ne dobije novo, jos dramaticnije ubrzanje. Izraz ubrzanje ovde treba shvatiti kao eufemizam za grube, gotovo katastrofalne greske vlasti.

SLUDJENI LJUDI
Radnici znaju da zive lose, da ne rade, ali im je rezim omogucio "sigurno", makar i fiktivno radno mesto.

NA MESTU - VOLJNO
Generali Ojdanic i Kovacevic, koji su se pojavili na proslom kongresu SPS-a, pomaknuti su sa svojih pozicija.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.