2401, 31 DEC 1996

Forum NIN-a

Belezi '96.

GLASAM CRVENO, GLEDAM BELO, RADIM NA CRNO

Sta 200 telefonskih pretplatnika iz Srbije misli - po kojim dogadjajima ce se ova godina pamtiti i koje licnosti su je obelezile

Narod u Srbiji je nepopravljivi optimista, zakljucak je koji se moze izvuci iz tri poslednja NIN-ova ispitivanja 200 telefonskih pretplatnika slucajno izabranih.

Optimizam ne sprecavaju ni petonedeljni protesti po vecim gradovima Srbije zbog ponistavanja rezultata lokalnih izbora, neizvesnost da li ce predsednik Srbije Slobodan Milosevic poslusati preporuke OEBS-a, moguci povratak sankcija, produzavanje talasa drzavnog terora...Cak i to sto 48,5 odsto ispitanika tvrdi da je u 1996. godini zivelo losije nego u 1995. ne obespokojava telefonsku javnost Srbije da u 66 odsto slucajeva veruje u bolju buducnost. I to je najveci procenat u poslednje tri godine, jer je i u 1994. i u 1995. godini bolji zivot narednog leta ocekivalo 62 odsto ispitanika.

Objasnjavajuci zasto veruje u bolji zivot, cistacica u penziji iz Vucja, 68 godina, simpatizer SPS-a, kaze: " Sankcije su skinute " , a sluzbenica u penziji iz Obilica, 57 godina, misli: " Mozda Milosevica malo zaludjuju ovi iz njegove stranke, ali resice on to. " Pesimisti, a takvih je 22,5 odsto, ocekuju gori zivot u 1997. godini: " Data su nam lepa obecanja, ali mislim da su lazna " (ekonomista iz Cacka, 43 godine, blizak " Zajedno " ) odnosno: " Nikako da se dogovorimo, nikako da Srbi stanu u jedan kos " (trgovac iz Veluca kod Trstenika, 43 godine).

Medju 34,5 odsto onih koji veruju da su u 1996. godini ziveli bolje nego u 1995. godini je i zubni tehnicar iz Trgovista, 27 godina, koji je sazeo u jednoj recenici i nacin zivota prosecnog stanovnika Srbije: " Glasam crveno, gledam belo, radim na crno. " Mnogo bizarnije deluju razlozi zadovoljstva penzionerke iz Zemuna, 66 godina: " Bar ima sta da se kupi u prodavnicama " i zemljoradnika iz Smilovca kod Raznja, 60 godina: " Pocelo je da se radi, kupujem na rate. "

Oni koji misle da su u 1996. godini ziveli gore nego 1995. godine (48,5 odsto) ovako razmisljaju: " Situacija je gora nego kada je bila inflacija: plate su male, cene visoke, nema para " (ucenik iz Sjenice, 18 godina); " Sve je stalo, komunisti su na vlasti i biju studente " (prosvetni radnik iz Kovina, 51 godina); " Atmosfera je dosla do kraja, rezim je eksplodirao, pokazao svoje pravo lice, doslo je do kraja " (konobar iz Nisa, 28 godina).

Radnica iz Mackovca kod Kursumlije, 44 godine, koja misli da je zivela gore nego lane, otkriva verovatno prototip razmisljanja gradjanina pokornog kakav bi ovdasnja vlast propisala svima: " Nekada se mnogo bolje zivelo. Ali meni je dobro kad je mir u zemlji. U poslednja tri meseca nisam primila platu. Neka 'leba jednom nedeljno jedem, ali samo da je mir, i bicu zadovoljna. "

Druga nepromenljiva u NIN-ovom istrazivanju javnosti je Slobodan Milosevic koji je licnost godine bio i prosle godine, a 1994. ga je sa tog mesta potisnuo tada mitski superdeka Dragoslav Avramovic.

U stvari, moglo bi se zakljuciti da u Srbiji postoji samo jedna dominantna figura - predsednik Srbije Slobodan Milosevic - i da su sve druge daleko od nje. Ili, jos tacnije, da svako ko hoce da mu se priblizi mora da napravi cudo ravno Avramovom.

Milosevic, ocigledno, jos ne snosi posledice sopstvene politike, on je covek izvan i iznad dogadjaja; kao da za njega vazi ono uverenje kojim je narod branio Josipa Broza poznatijeg pod nadimkom Tito: " Milosevic ne zna sta rade mangupi u njegovom okruzenju. "

Ono sto je u ovogodisnjem istrazivanju zanimljivo jeste da se Vuk Draskovic, koji uredno lose stoji u nasoj telefonskoj anketi, plasirao na drugo mesto. Ocigledno, Draskovic, koga su poneki vec otpisali kao politicki mrtvog, na najbolji nacin je iskoristio pobunu gradjana medju kojima mnogi nisu pristalice koalicije " Zajedno " . Nasuprot uverenju da je iz protesta najvise profitirao Zoran Djindjic, NIN-ovo istrazivanje dokazuje da je Draskovic i dalje neprikosnoveni " kralj ulica i trgova " .

Ipak, mozda je mnogo zanimljivije koga nema na listi licnosti koje su obelezile 1996. godinu, odnosno ko je koga prestigao. Vesna Pesic, sef Gradjanskog saveza koje redovno nema u NIN-ovoj telefonskoj anketi sada je sa 2,5 odsto pojavljivanja u odgovorima gradjana, daleko iza sebe ostavila Vojislava Seselja (1,5 odsto) i Vojislava Kostunicu (0,5 odsto). Da li su dva Vojislava platila sopstveno " nemesanje u unutrasnje stvari opozicije i gradjana " ?

Dogadjaj godine su mitinzi i demonstracije u gradovima Srbije kojima gradjani brane neprikosnoveno pravo da raspolazu svojim pravom glasa, a anketirani to objasnjavaju ovako: jedina nada, nagovestaj boljitka, savest drzave, pomoc drzavi, pocetak demokratije (pozitivno za opoziciju), ruse zemlju, biju se, nose tudjinske zastave, dele narod i Srbiju, ne moze covek na posao (negativno po opoziciju), za mir i prosperitet (pozitivno po vlast), sila i represija nicemu ne vode, sraman nacin da Milosevic sacuva vlast (negativno po vlast), strah, strepnja...

Pocetkom decembra smo pitali telefonsku javnost da li su ponistavanja izbora opravdana ili nisu. Tada je 57,5 odsto ispitanika bilo uvereno da ponistavanja nisu opravdana, 23 odsto nije znalo sta da misli, 17 odsto je bilo uvereno da su opravdana, a 2,5 odsto da su negde opravdana, a negde nisu. Telefonska javnost je za manje od trideset dana promenila misljenje, pa sada 41,5 odsto misli da ponistavanja nisu opravdana, 18,5 odsto da su opravdana,tri odsto da negde jesu, a negde nisu, a cak 37 odsto vise nema misljenje o tome. Zanimljiv je odgovor tesara u penziji iz Dragalice kod Nove Varosi, 70 godina, bliskog SPS-u, koji smatra da ponistavanja nisu opravdana: " Ako je opozicija dobila na nekim mestima, nije to trebalo ignorisati. Ali nasa opozicija je losa, to su strani placenici koji nose strane zastave. Ja bih likvidirao Vuka Draskovica. " Dakle, socijalisti kradu, ali Vuka treba ubiti, sizofreni je zakljucak mozda i prosecnog biraca u Srbiji.

Konacno, pitali smo i 200 slucajno odabranih telefonskih pretplatnika da li ce Milosevic poslusati predloge Felipea Gonzalesa koji je predvodio delegaciju OEBS-a i ona je pokazala potpunu podeljenost: 38 odsto ne zna sta ce se dogoditi, 27 odsto da ce se postovati autenticni rezultati sa biralista od 17. novembra, a 31 odsto rezultati do kojih se doslo naknadnom intervencijom vlasti.

Licnost godine Koje javne licnosti iz raznih oblasti su, po vasem misljenju, svojom aktivnoscu obelezile proteklu godinu?

Slobodan Milosevic 33,5%

(cesce)

- Sacuvao mir, nije bilo rata, sacuvao Srbiju od rata, doneo mir, zeli mir

- Dejton

- Skidanje sankcija

(redje)

- Dobar covek, izvrstan covek

- Dobro radio i govorio

- Ne da zemlju, cuva Srbiju, sprecava rasturanje Srbije, i dr.

- Dejton (prodao teritorije)

- Kriv za sve sto se desava (nemiri, izbori), i dr.

Vuk Draskovic 5,5%

- Poveo narod

- Pozitivno

- Daje nadu

- Konacno uspeh

- Radi protiv naroda

- Pravi nered, i dr.

Aleksandar Ivosev 4,5%

- Izuzetno doprinela svojoj zemlji

- Odbranila ponos Jugoslavije

- Reprezentuje Jugoslaviju u pravom smislu

- Zbog zlata, zbog prvog i treceg mesta

Zoran Djindjic 4,5%

- Vodi narod

- Dobar politicar

- Pozitivno

- Isplivao neocekivano, i dr.

Napomena: Zbir procenata nije 100, jer su neki navodili po nekoliko licnosti, a u listu nisu uneta imena koja su pomenuta manje od sest puta.

Dogadjaji godine Po kojim dogadjajima u nasoj zemlji cete pamtiti ovu godinu: koji su, po vasem misljenju, najznacajniji dogadjaji u '96?

MITINZI I DEMONSTRACIJE 41,0%

IZBORI...........................17,5%

UKIDANJE SANKCIJA 9,0%

DEJTONSKI SPORAZUM................5,5%

# DRAGAN BUJOSEVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.