2415, 11 APR 1997

SUKOBI

NJIH DVOJICA

Vuk Draskovic i Zoran Djindjic veruju da znaju sta rade. Djavola znaju. Ako nastave, cekaju ih pistaljke

Prolece je, a mi zivimo u Srbiji...

Da li se jos iko seca ove mladalacke umotvorine, nastale pre nekoliko godina, koja je svojom gorcinom i blagim besom bila odgovor jednom ludilu koje nas je tada ozbiljno obuzelo i koje nas ni danas ne napusta? Jer, evo: buknula je velika svadja izmedju Vuka Draskovica i Zorana Djindjica, dvojice lidera uspesne koalicije Zajedno i samo (mozda) Kleo Patra zna da li ce i jedna Vesna Pesic moci da ih ponovo sastavi. Uostalom, ko zna od kakvog su blata oni pravljeni? Ko tu formulu poznaje, kako bi se cistom hemijom (organskom ili neorganskom?) ovaj proces konacnog sjedinjavanja demokratske opozicije mogao uspesno zavrsiti. Mozebiti - niko.

Nama ostaje da se prisetimo Milovana Glisica: " Ej, ej, bas steta sto se svadise pop Vujica i ucitelj Grujica, a onako su, bolan, lepo ziveli... " A posvadjali su se ni oko sta, pa se i ta Glisiceva prica tako zove. Veliki srpski realista odlicno je progovorio o jednom delu srpskog mentaliteta koji istrajava.

Mnogi ce danas reci da savremena svadja dvojice lidera i nije bas " ni oko sta " , posto je ovde rec o deobi vlasti; tacnije, o fotelji predsednika Republike Srbije. Mesto jeste vazno, ali zar je u glavama ozbiljnih politicara to najvaznije? To moze da bude vazno samo u glavama neozbiljnih ljudi, politickih skorojevica i bolesno sujetnih velicina, nedoraslih za polozaje na koje ciljaju.

Neko je nedavno napisao da su gradjani Srbije, pozivajuci se na njihov mirni tromesecni bunt, po svojoj ozbiljnosti prerasli opoziciju, da su sazreli, za razliku od opozicionih stranaka i njihovih lidera. Izgleda da je tako. Da li su se gospoda Djindjic i Draskovic u svojoj brzopletosti (ako je brzopletost u pitanju) malo preracunali, ne razmisljajuci sta ce gradjani Srbije na to reci? A prvo sto imaju prava da kazu, bice: zar smo se mi tri meseca smrzavali, kisnuli, dobijali batine, ginuli, nadali se i verovali u " nasu stvar " , da biste se vas dvojica iz infantilnih razloga, kao kakva luda krava, ritnuli i prosuli punu zobricu mleka...

Toliko o " opstoj stvari " , o kojoj je moralo da se vodi racuna, jer je ona, bez obzira na sve, morala da bude iznad svega. Cak i ako se sve u koaliciji Zajedno dobro zavrsi, ostaje narodna izreka: kad veknu leba preseces napola, nikada je vise neces sastaviti.

Detalji? Ima i detalja. Njima se, sladostrasno, bavi bulevarska stampa, koju u svetu zovu i zuta, ali kod nas zutog papira za novine nema. Prve koje ce ga nabaviti, bice ove koje bi Sterija povezao sa imenicom grazdanin. Vazno je razlikovati se. I neka razne novine pisu o svemu do sitnih crevaca, zato i postoje. Da se razlikujemo od starih vremena. A koliko ce crevaca biti, to zavisi od snabdevaca, grosista.

Prvi detalj: Danica Draskovic izjavila je u etar, da je Zoran Djindjic, dok se raja smrzavala i umesto da duva u dlanove duvala u pistaljke, desetog januara, dakle, posetio Slobodana Milosevica (pardon, ucinio istome posetu). Onda je autor redova koji slede pozvao Vuka Draskovica telefonom i hteo je (zaboravan) od njega da cuje na kojem je mestu " Crvena zvezda " (u kosarci). Nije ni Vuk znao (zaboravan). A onda je rekao, e moj Petre, znas li ti da je ovaj isao desetoga januara kod onoga, a ja to dva meseca krijem, cutim, zbog " opste stvari " , i tako dalje i tome slicno...

Drugi detalj: Srpski pokret obnove iz Kragujevca, putem gradonacelnika glavnoga grada Sumadije, saopstava da oni, iz srca Sumadije, predlazu Vuka Draskovica za predsednika Srbije. Jer je Vuk Draskovic pojam demokratske opozicije, simbol borbe protiv rezima koji nas je zavio u crno... i tako dalje i tome slicno. Mnogima se nije dopalo ovo saopstenje, nasli su u njemu previse epskoga (da je bilo lirsko, onda bi im, verovatno, zasmetalo lirsko), ali to je, opet, prica o nasem mentalitetu.

Treci detalj: oglasio se, potom, Zoran Djindjic. Rekao je kako mu se cini da je, danas, preuranjeno govoriti o predsednickom kandidatu koalicije Zajdno, prvo je da se vlast natera na ispunjenje uslova koji garantuju slobodnu drzavnu televiziju, normalan izborni zakon, postene izbore i postenu kontrolu izbora. Posteno.

Cetvrti detalj: Srpski pokret obnove salje otpozdrav Zoranu - nismo ni mislili drukcije.

Glas naroda (pita): da li se prase goji pre, ili uoci Bozica? Sva banalna poredjenja sa kandidatom i prasetom odmah treba odbaciti, rec je o stilskoj figuri, to jest - metafori.

Peti detalj (nije za potcenjivanje): postoji u koaliciji Zajedno pismeni sporazum (ili Sporazum) prema kojemu se clanice koalicije imaju vladati i kaze sporazum (ili Sporazum) da kandidata za predsednika Srbije daje Srpski pokret obnove, kad se pobedi na izborima (parlamentarnim). Demokratska stranka dace predsednika vlade, Gradjanski savez predsednika republicke skupstine. Posteno. Ili nije?

Sesti detalj (opasan po zivot): Zoran Djindjic kaze da jeste potpisano, ali da nije potpisano za Vuka Draskovica. Nego samo za Srpski pokret obnove. Jer, kaze Djindjic, sta ako oni predloze Miru Markovic za svog kandidata, i dodaje, pri tom, da oni onda nece tu kandidaturu podrzati.

Sedmi detalj: Srpski pokret obnove,kako saznajemo iz dobro obavestenih izvora, nece predloziti Miru Markovic za svog kandidata.

Osmi detalj: predlozice (ipak) Vuka Draskovica.

Deveti detalj: Zoran Djindjic nudi svoju ostavku na mesto gradonacelnika Beograda. Kao, ocistio Beograd od djubreta, pa nema vise posla. Ali, i da Vuk odustane...

Deseti detalj: Vuk Draskovic priznaje, iz Njujorka, putem telefona, da je Zorana savetovao, ocinski (sest godina je stariji!), da se uozbilji. Ali, kaze Vuk, on, izgleda, ima druge savetnike. Koje? Saznacemo kad se Vuk i Danica vrate iz Amerike.

Jeste vlast povela " krstaski rat " protiv svih koji su joj na putu, ali zar je to neocekivano? Sta su Vuk i Zoran mogli drugo da ocekuju? A da ce tako blesavo svemu tome da nasednu i da celoj farsi i sami toliko toga dometnu, to je (ipak) ispod svakog ocekivanja i ispod svakog ukusa.

Petar Ignja



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.