2429, 18 JUL 1997

INTERVJU: DR SULEJMAN UGLjANIN

BOSNJACI U SRBIJI

U vreme zaostrene politicke situacije u Sandzaku i uvodjenja privremenih mera, dr Sulejman Ugljanin, predsednik SDA za Sandzak govori za NIN

 

Koje politicke snage u Srbiji su, po vasem misljenju, krenule u obracun sa vama i Muslimanskim nacionalnim vijecem Sandzaka?

- Vjerovatno se radi o onim nacionalistickim snagama koje ne zele uspostavljanje demokratije u zemlji, i kojima vracanje medjunacionalnog povjerenja na ovim prostorima ne ide u prilog.

Zasto je odabran ovaj trenutak?

- Da bi Bosnjaci u Sandzaku i drugim dijelovima Savezne Republike Jugoslavije bili obeshrabreni da ucestvuju na predstojecim republickim izborima, jer je samim cinom uvodjenja prinudne uprave u SO Novi Pazar od strane Vlade Srbije jednostavno negirana volja gradjana izrazena na novembarskim izborima 1996. godine i jasno im je stavljeno do znanja da bilo koga da oni izaberu - Vlada Republike Srbije ce postaviti koga ona hoce. Na primjer, Zulfo Hasanovic koji je postavljen za clana prinudne uprave, kao kandidat JUL-a u izbornoj jedinici br. 14 "Pozega" dobio je 48 glasova, dok je za kandidata "Liste za Sandzak dr Sulejman Ugljanin" u istoj izbornoj jedinici glasalo 1 039 biraca.

Da li to, po vasoj proceni, vladajuci rezim pokazuje cvrstu ruku kao deo strategije za pobedu na predstojecim izborima?

- Da.

Koliko je vasa stranka vlastitim potezima u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu gde je apsolutno demokratski osvojila vlast, ali u funkcionisanju vlasti nije uvek uvazavala demokratske principe, doprinela sadasnjoj situaciji u Sandzaku?

- Apsolutno nicim. Opstinsko rukovodstvo je donosilo odluke demokratskim putem zalazuci se za saradnju sa svima i stavljajuci interes svih gradjana u prvi plan. U tom smislu, trazena je saradnja od Vlade Republike Srbije i svih njenih ministarstava po svim pitanjima. Nazalost, ministarstva su se jednostavno oglusila na sve zahtjeve opstinskog rukovodstva stvarajuci neku vrstu paralelne vlasti. Ministarstva su o svim bitnim pitanjima konsultovala iskljucivo predstavnike lokalnog SPS-a koji je na ovim prostorima izgubio izbore.

Vasa procena mogucih politickih posledica na Srbiju i Jugoslaviju kod eventualnog zaostravanja krize?

- Svjetska demokratska javnost u svakom slucaju nece prihvatiti ovakav vid zavodjenja diktature i demonstraciju sile na ovako osjetljivom prostoru kao sto je Sandzak, a nova izolacija vec osiromasene zemlje nikome, a prije svega srpskom narodu, ne ide u prilog. S nase strane, mi cemo uciniti sve za ocuvanje mira, uspostavljanje klime za dijalog i razgovore i vracanje povjerenja medju narodima.

Kojom strategijom mislite da je moguce prevladati sadasnju krizu u odnosu Muslimana Sandzaka i centralne vlasti?

- Muslimansko nacionalno vijece Sandzaka ce nastaviti iskljucivo miroljubivim i demokratskim metodama da insistira na dijalogu i iznalazenju miroljubivih rjesenja. To, medjutim, ne zavisi samo od nas.

Da li postoji neka tajna poruka kosovskim Albancima kroz razvoj dogadjaja u Novom Pazaru?

- Mi smo prihvatili nepovoljne uslove na lokalnim izborima radi davanja doprinosa mirovnoj opciji i demokratizaciji, da izlaskom na izbore stvorimo povoljnu klimu za pocetak dijaloga o statusu Sandzaka i statusu Bosnjaka u SRJ. Nazalost, ovakvi potezi Vlade Republike Srbije su jasna poruka bosnjackom, albanskom, madjarskom, hrvatskom i svim drugim narodima da pobjeda na izborima ne mijenja stvar i da se kroz institucije sistema ovakvog kakav jeste nista ne moze rijesiti.

Kakve reakcije stranog faktora se mogu ocekivati ukoliko se situacija ne poboljsa, vec dodje do eventualne eskalacije krize?

- Sve ono sto se zbilo u Novom Pazaru izazvalo je veliko interesovanje svjetske javnosti. Svjetska javnost je zabrinuta zbog nepostovanja preuzetih obaveza iz Dejtonskog sporazuma, krsenja osnovnih prava i sloboda i nepostovanja medjunarodnih dokumenata, povelja, rezolucija i deklaracija i svih drugih medjunarodnih normi. Savezna Republika Jugoslavija jos uvijek nije medjunarodno priznata. Ovakva dogadjanja svakako daju povoda da medjunarodna zajednica ponovo ojaca spoljasnji zid sankcija, sto bi nas sve skupa vratilo u jos vecu bijedu i siromastvo.

Da li ima spremnosti za korigovanje stavova MNVS u odnosima sa Srbima koji su ovde manjinski narod i u kom pravcu?

- Mislim da ste lose informisani o nasim stavovima prema Srbima. Sva nasa zalaganja, programi i dokumenti idu u pravcu uspostavljanja stabilnog mira, tolerancije medju ljudima i narodima i utemeljeni su na medjunarodnim pravnim normama o zastiti ljudskih, gradjanskih i nacionalnih prava. Srbi i Crnogorci u Sandzaku takodje trpe stetne posljedice politike ekonomske diskriminacije prema Sandzaku. Na primjer, drzavne vlasti, i pored naseg visemjesecnog insistiranja, nisu odobrile dolazak sedmoclane delegacije Evropsko-islamske privredne i trgovinske komore koja je bila spremna da u ovaj dio SRJ ulozi 140 miliona dolara u privredne i proizvodne kapacitete, koji, kao sto znate, ne uposljavaju samo Bosnjake, vec naravno i Srbe i Crnogorce, a sto bi generalno mnogo znacilo za posustalu privredu SRJ. Zalazuci se za rjesavanje statusa bosnjackog naroda u ovoj zemlji, mi se istovremeno zalazemo i za status Sandzaka koji je najnerzvijenije podrucje u SRJ.

Kada ocekujete da cete se vratiti u klupe Savezne skupstine ciji ste poslanik?

- Ja sam zvanicno clan Vijeca gradjana Skupstine Savezne Republike Jugoslavije a moj mandat saveznog poslanika traje 4 godine. Kada je u pitanju oduzimanje mog poslanickog imuniteta, o tome nisam dobio nikakav zvanican dokument, a sto se mandata tice, on se poslaniku moze oduzeti odlukom njegove stranke ili koalicije.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.