2454, 08 JAN 1998

JUNACI NASEG DOBA

SOK OD DJUSA

Zorica Brunclik privodi estradu Evropi, jer je posle Slobinog Dejtona proslo vreme ratnih profitera

Gospodja Brunclik licno je uzela stvar u svoje ruke. Krizna vremena, korak u 21. vek, Evropska zajednica ukida preferencijale za izvoz mesa, u Pozarevcu cvrce cvrcci na cvoru crne smrce, Sloba postrojio pocasnu cetu, Velika Morava je pod ljubicevskim mostom srpskija reka od hladne Drine, Kinezi citaju "Noc i dan", Rusi diplomiraju sociologiju na "Lomonosovu", Daca Markovic ruca u Moskvi, platani se povijaju, senke iz kamina se lelujaju, Seselj izgubio izbore, Vuk Draskovic tuzio NIN; u toj, dakle, delikatnoj situaciji ne sme biti zajebancije ni na estradi!

To kaze gospodja Brunclik i uzima, znaci, stvar u ruke. Poznata kao pocasna gosca, sa suprugom Kemisom, na prijemu Slobodana Milosevica povodom Sedmog jula, Dana ustanka naroda Srbije (drzavnicki naklon njojzi i Kemisu), gospodja Brunclik se osetila vlasnom da kaze kako je udar novokomponovane muzike trajao dok je trajao rat!

Mir je zaustavio udar.

- Mi vise nismo vazduh koji vi disete, ali ne vidite, a pri tom vam godi - izjavila je gospodja Brunclik povodom kolektivnog ugovora za rad lica koja obavljaju muzicku ili kulturnu delatnost.

- Lice mora imati licencu - veli gospodja Brunclik, clan Direkcije JUL-a. - Mogu da kazem da sam vrlo uzbudjena ovim kolektivim ugovorom!

Kaze dalje:

- Ja se nadam da je vreme profiterstva proslo i da ce doci do zastite muzicke umetnosti!

Da bi doslo do zastite, g. Brunclik daje celu sebe i stavlja se na celo pokreta. Zatim peva:

Ne moze to tako/uzimas pa das!

To je njena poruka Klintonu i ostalim saksofonistima povodom Dejtonskog sporazuma. Povodom spoljnjeg zida sankcija.

Dalje peva:

Ti si moje grozdje/volis li me Djordje?

Kao Smederevac i lokalni rodoljub, razumem Zoricinu vezanost za grozdje i SARTID (i ona je Smederevka, a kraj je vinogradarski): pitam se, pak, ko je taj Djordje medju nama? Sloba se ne zove Djordje, ni Ljubisa Ristic, ni Kemis, ni Marina Tucakovic. Ko je Djordje? Indikativno, zar ne?

Idemo dalje, prema estetskoj analizi. Potpuni stihovi glase:

Karamela, karamela/ja sam tvoja karamela/ti si moje grozdje/volis li me Djordje?

Sa stanovista estetike (Aristotel, vol. 76, cl. 86, stav 5), karamela i grozdje ne idu zajedno, Djordje je tu prosto radi rime, sto znaci da se ne bi trebalo plasiti kako je taj Djordje zauzeo Kemisovo mesto u njenom srcu i njenoj dusi; za zaljenje je jedino sto je rima jeftina, pa ce Zorica, kao clan sindikata za borbu protiv sunda i ratnog profiterstva, morati da je se odrekne.

Nikad Zorica nije profitirala. Naprotiv, triput se razvodila, smirila se tek u JUL-u. Brak je stabilan, nije iz racuna. Zorica izjavljuje:

- Volim da pijem sok od djusa!

Zavrsila je Aranzersku skolu pri Narodnom univerzitetu "Svetozar Markovic", odsek ikebane. Upisala se u Visu pedagosku. Prvi nastup u 16. godini u hotelu "Metalurg", Zenica, bivsa BiH, danas Federacija. "Poljupci su ostavili traga" - tako se zvao jedan od njenih hitova.

Valjda iz sentimentalnosti i, kako bi se izrazila, iz resantimana, rekla je jednom na uvo:

Na Zapadu trazis drugu/a ja sama na Jugu!

To, sestro!

Podrsku trazim, i meni je srce na levoj strani! Znam, dvadeset i prvi vek je vek marksizma i leve opcije (dr Mira Markovic). Vracam se! Sta ona na Zapadu moze da pruzi, osim love! Idem na Jug. Uostalom, jedna od knjiga dr Mire Markovic zove se "Izmedju Istoka i Juga", sto je naslov koji obavezuje...

Vracam se, poezijo, tebi! Sledeci stihovi glase (aranzman i interpretacija Zorice Brunclik):

Nevera moja bio si ti/zabluda moje mladosti/nicega nema medju nama/ni tuge ni radosti...

Ostavimo, pak, stihove po strani, od toga se sumnjivo zivi. Zorica kaze da najpre mora da kaze da mnogi sa skepsom - njene reci - ili cak potcenjivanjem - njene reci - komentarisu njen politicki angazman, verovatno misleci da ona hoce da se bavi ekonomijom, vojnim pitanjima, spoljnom politikom, pa kazu - opet njene reci - sta ona ima tu da trazi, kad nema pojma!

Ona kaze da ima pojma, jer u zivotu postoji toliko manjih, a veoma znacajnih oblasti.

Bavi se, veli, polozajem zene u drustvu, zastitom porodice i dece. Ima profesionalnu deformaciju, rukovodi se, dodaje skromno, duzinom aplauza...

- Jugoslovenska levica je pokret nade, a nada je jedina stvar koja vas nikad ne napusta. I kad sve drugo iscrpite i iskoristite, nada vam ostaje. Neka nam dozvole da za buduce generacije stvorimo jednu novu zemlju sa perspektivom. Sve ostale postavke nemaju buducnost i vode u propast.

Dr Mira Markovic cuti, slusa ovu postavku, slaze se.

Dr Ljubisa Ristic nema nista protiv.

Kemis cuti, trepce, trudi se da razmislja...

Zorica zavrsava: Tebe mi nije dosta...



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.